Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Έλληνας πολιτικός δηλώνει μεταξύ χρεοκοπίας ή τοξικής συμφωνίας... Grexit

tags :
Telegraph: Έλληνας πολιτικός δηλώνει μεταξύ χρεοκοπίας ή τοξικής συμφωνίας... Grexit
Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να μην προβεί σε στάση πληρωμών, τονίζει το δημοσίευμα της Telegraph
«Η Ελλάδα κάνει σχέδια για επιστροφή στη δραχμή, ετοιμάζεται να μην πληρώσει το ΔΝΤ», τιτλοφορείται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η οποία επικαλείται πηγές στο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην προβεί σε στάση πληρωμών και να διατηρήσει στο ακέραιο τις λειτουργίες των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς τα κρατικά ταμεία εξαντλούνται, και σε αυτό το πλαίσια ενδέχεται να μην αποπληρώσει την δόση των 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.
«Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση», φέρεται να λέει στην Telegraph αξιωματούχος της Ελλάδας, για να τονίσει πως «αν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία χρεοκοπία στο ΔΝΤ ή μια χρεοκοπία στο λαό μας, η επιλογή θα είναι εύκολη».
Πρόσθεσε πως «μπορεί να πάμε σε μια σιωπηλή διαδικασία καθυστέρησης της αποπληρωμής του ΔΝΤ», προειδοποιώντας παράλληλα πως αυτό θα μπορούσε να «προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές και να κάνει το ρολόι για την Ελλάδα να επιταχύνει».
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι δανειστές της Ελλάδας, φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τις δραματικές αλλαγές που επέφερε στο πολιτικό σκηνικό η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και ότι θα πρέπει να κάνουν πραγματικές παραχωρήσεις, αν θέλουν να αποφύγουν μια καταστροφική ρήξη της νομισματικής ένωσης, ένα αποτέλεσμα που έχουν αποκλείσει κατ 'επανάληψη ως αδιανόητο, τονίζει το δημοσίευμα.
«Θέλουν να μας περάσουν μέσα από την τελετουργία της ταπείνωσης και να μας αναγκάσουν να δεσμευτούμε, να παγιδευτούμε», αναφέρει ο αξιωματούχος, «προσπαθούν να μας βάλει αντιμέτωπους με το δίπολο στάση πληρωμών στους ανθρώπους μας ή τοξική συμφωνία με τους δανειστές».
«Αν αυτός είναι ο στόχος τους, δεν θα πρέπει να μας υπολογίζουν», προειδοποιεί ο αξιωματούχος, με τα λόγια του να υποδηλώνουν ότι μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα η κυβέρνηση θα επέλεγε το Grexit.
Οι πηγές από το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η ρήξη με το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερη επικίνδυνη στρατηγική.
Γνωρίζουν ότι διατηρώντας μια σκληρή στάση έναντι των δανειστών ρισκάρουν να προκαλέσουν μια ασταμάτητη αλυσίδα αντιδράσεων, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ότι προτιμούν να εξετάσουν το χειρότερο σενάριο από το να εγκαταλείψουν τις εκλογικές δεσμεύσεις.
«Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις ιδιωτικοποιήσουμε και μετά θα εκδώσουμε IOUs αν χρειαστεί και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.
Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της ΕΕ», αναφέρει πηγή της Telegraph.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, ακόμα και αν αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι μια φιλική συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
«Θέλουν να μας κάνουν να επιβάλουμε έλεγχο στις κινήσεις των κεφαλαίων και να προκαλέσουμε πιστωτική στενότητα, έως ότου η κυβέρνηση γίνει τόσο αντιδημοφιλής, που θα καταρρεύσει », ανέφερε ένας αξιωματούχος στην Telegraph, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως «θέλουν να μας καταστήσουν ως παράδειγμα ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα της ίδιας βούλησης εντός της Ευρωζώνης. Δεν πιστεύουν ότι θα αποχωρήσουμε ή ότι ο λαός θα μας στηρίξει αλλά κάνουν λάθος και στους δύο υπολογισμούς τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης