Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η νέα συμφωνία απλά αναβάλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - Μόνο κατ’ όνομα παραμένει ανεξάρτητη χώρα - «Αυτό που κάπνιζαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup πρέπει να ήταν πολύ δυνατό»

Η νέα συμφωνία απλά αναβάλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - Μόνο κατ’ όνομα παραμένει ανεξάρτητη χώρα - «Αυτό που κάπνιζαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup πρέπει να ήταν πολύ δυνατό»
«Η συμφωνία του Eurogroup για το δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης απλά αναβάλει το αναπόφευκτο: τη χρεοκοπία και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», αναφέρει σε άρθρο η βρετανική εφημερίδα, Guardian.
Χρησιμοποιώντας πολύ κυστικά σχόλια, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει τι κάπνιζαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, αλλά «πρέπει να ήταν πολύ δυνατό».
Όπως λέει, υπάρχει μία αμυδρή ελπίδα να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά απαιτούνται πολλές προϋποθέσεις όπως ισχυρή ανάπτυξη από το 2014 και μετά (και πολλές άλλες) έτσι ώστε μετά από μία δεκαετία ο Έλληνες να αναπολούν το 2012 όπως οι Γερμανοί τη δεκαετία του ’60.
Ο δημοσιογράφος τονίζει ότι οι ελπίδες είναι μηδαμινές, το νέο πρόγραμμα θα φέρει βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία και αυτό το ξέρει και το ΔΝΤ (όπως αποκαλύφθηκε από το σημείωμα που μοιράστηκε στο Eurogroup), και οι έλληνες πολιτικοί που οδεύουν προς μία νέα εκλογική αναμέτρηση, και οι Ευρωπαίοι.
Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος, ακόμα και αν γίνει το θαύμα και επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που προβλέπει το νέο μνημόνιο, τότε το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα είναι όσο της Ιταλίας σήμερα.
Πέραν όλων των προϋποθέσεων, το ΔΝΤ αμφιβάλει αν η Ελλάδα «έχει τα κότσια» να αντέξει τις δύσκολες ημέρες που έρχονται.
Τέλος, η Guardian αμφιβάλει και για την επιτυχία του PSI, λέγοντας ότι θα είναι δύσκολο οι ιδιώτες πιστωτές να δεχτούν απώλειες 50% τη στιγμή που οι Κεντρικές Τράπεζες «τη γλίτωσαν».
Αλλά όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ακόμη και αν όλα κυλήσουν καλά, ποιος θα εμπιστευτεί την Ελλάδα και τα ομόλογά της όταν ξαναβγεί στις αγορές;

Reuters: Το απίθανο σχέδιο για τη δάσωση της Ελλάδας - «Με τέτοιους μισθούς πώς περιμένουν ανάπτυξη;»

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παράταση χρόνου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας για να αντέξει την πτώχευση και τις συνέπειές της στην ευρωζώνη, εκτιμά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Όπως τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ανάλυσή του «η Ελλάδα είναι και επισήμως υπό την επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας» καθώς η συμφωνία επικυρώνει ότι «ακόμα κι αν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, (η Ελλάδα) δεν θα είναι οικονομικά ανεξάρτητη για πάρα πολλά χρόνια ακόμα».
Όμως για τον αρθρογράφο Φέλιξ Σάλμον «το πρόβλημα είναι ότι κανένας έλεγχος και κανένας ''ειδικός λογαριασμός'' δεν μπορεί να ανορθώσει την ελληνική οικονομία όταν αυτή επιβαρύνεται με ένα υπερτιμημένο νόμισμα και δεν έχει καμία ικανότητα να εφαρμόσει κανενός είδους πολιτική στήριξης της οικονομίας» και μάλιστα δηλώνει «έκπληκτος» από τις αισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας στην τελευταία έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που μιλά για ανάκαμψη από το 2014 και μετά.
«Από πού θα προέλθει όλη αυτή η ανάπτυξη σε μια χώρα που πλήττεται από τη μαζική υποτίμηση των μισθών;» διερωτάται ο συντάκτης του Reuters.
«Ακόμα και με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που συμφωνήθηκαν η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε» εκτιμά και εστιάζει και σε δύο ακόμα τρωτά σημεία του ευρωπαϊκού σχεδίου «τα οποία ξεφεύγουν από τον έλεγχο της τρόικας».
Το πρώτο, σύμφωνα με την εκτίμησή του, είναι ότι πιθανότατα οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 95% (όπως έχει προβλεφθεί) στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επιδεινώνοντας τις προοπτικές διαχείρισής του. Επιπλέον «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα επιδειχθεί η βούληση εφαρμογής των μέτρων από τους έλληνες πολιτικούς αλλά ούτε και ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα ανεχθεί κάτι τέτοιο».

Δριμεία επίθεση των Γερμανών στον Αλέξη Τσίπρα – Είναι ένας «άξεστος, εκβιαστής» που θέλει να εξασφαλίζει τα ευρωπαϊκά πακέτα βοήθειας


Επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς εξαπολύει με δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με αφορμή την άνοδό τους στις δημοσκοπήσεις, στοχεύοντας ιδιαίτερα τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο δεν διστάζει να παρομοιάσει με έναν «αποτυχημένο» Έλβις Πρίσλεϊ.
Με ιδιαίτερα γραφικούς τόνους, το γερμανικό περιοδικό περιγράφει τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με την αρθρογράφο να αναφέρεται σε πρόσφατη ομιλία του κ. Τσίπρα στο Περιστέρι.
«Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα καμαρωτός, όπως ο Έλβις στο σκηνή. Όμως, μόλις αρχίζει να μιλά, εξαφανίζονται όλα τα ίχνη νεότητας από το πρόσωπό του». Φορώντας μαύρο κοστούμι και μοβ πουκάμισο, «γαυγίζει» στο μικρόφωνο, χτυπά το χέρι του, φωνάζει «Δεν είμαστε γερμανική αποικία», ενώ το πλήθος χειροκροτεί.
Κατά το Spiegel, η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα συνδέεται με την «ξεροκεφαλιά» του, το «ύφος» του και την έλλειψη αυτοκριτικής του.
Το περιοδικό Der Spiegel κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι σκέφτεται σαν «ένας άξεστος, εκβιαστής» καθώς - όπως λέει - θέλει να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποτελέσει ένα συστημικό πρόβλημα για την Ευρώπη και να εξασφαλίσει τα ευρωπαϊκά πακέτα βοήθειας.
Στη συνέχεια αναφέρεται και στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι το παρόλο που αντιτίθεται όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στους όρους της νέας δανειακής σύμβασης, θέλει έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, «πιστό στις σταλινικές του παραδόσεις». Οπότε, αποκλείεται έτσι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας της Αριστεράς.
«Το δίδαγμα που προκύπτει συνοψίζεται σε δύο λέξεις: τα πάντα ρει. Καμία άλλη έκφραση δεν μπορεί να περιγράψει επαρκέστερα την κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», καταλήγει το Spiegel.

Die Welt: Αυξάνεται η έκθεση της Γερμανίας στην Ελλάδα


Η έκθεση της Γερμανίας στην Ελλάδα θα αυξηθεί με το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας, υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η Die Welt, που επισημαίνει ότι μέχρι το 2014, τα δάνεια και οι εγγυήσεις προς την Ελλάδα θα ανέρχονται σε 51 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 31 δισ. ευρώ σχετίζονται με το νέο πακέτο διάσωσης –υπό την προϋπόθεση ότι θα χορηγηθεί όλο το πακέτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης