Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα 3 στάδια για την ΑΤΕ Bank: Αύξηση κεφαλαίου, ΤΧΣ και εν συνεχεία πώληση – Δεν περνάει τα νέα stress tests

tags :
Τα 3 στάδια για την  ΑΤΕ Bank: Αύξηση κεφαλαίου, ΤΧΣ και εν συνεχεία πώληση – Δεν περνάει τα νέα stress tests
(upd)Σχέδιο 3 φάσεων φαίνεται να επεξεργάζεται το ελληνικό δημόσιο για την ΑΤΕ Bank.
Mε βάση πηγή στο υπουργείο Οικονομικών έχει εξετασθεί πρωτίστως η λύση της αύξησης κεφαλαίου που θα είναι κλίμακας 300 με 400 εκατ ευρώ.

Αν διαπιστωθεί ότι η αύξηση αυτή δεν φθάνει – που ίσως είναι και το πιθανότερο σενάριο – τότε η ΑΤΕ θα προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως ορίζει το Ταμείο θα πρέπει να υποβληθεί σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης και όταν ολοκληρωθεί  θα πωληθεί είτε ένα στρατηγικό ποσοστό είτε στο σύνολο.
Το σχέδιο αυτό προφανώς για να υλοποιηθεί θέλει χρόνο.
Όμως η ΑΤΕ χρόνο δεν διαθέτει και όπως αναφέρουν πηγές δεν θα περάσει ούτε τα δεύτερα stress tests που υλοποιεί προσεχώς η αρμόδια τραπεζική αρχή EBA.
Αν για δεύτερη φορά η ΑΤΕ μείνει μετεξεταστέα τότε η αποτυχία αυτή θα βαραίνει πρωτίστως τον βασικό μέτοχο δηλαδή το ελληνικό δημόσιο που ελέγχει το 77% και εν συνεχεία την διοίκηση.
Έχει τονιστεί από το www.bankingnews.gr ότι η διοίκηση έχει κάνει 4 λάθη τα οποία αν είχαν αποφευχθεί η ΑΤΕ θα ήταν σε καλύτερη μοίρα.
1)Η υπερεπάρκεια προβλέψεων και η ανεπάρκεια κεφαλαίων. Η πολιτική προβλέψεων τέτοιας κλίμακας είχε άλλες σκοπιμότητες.
2)Ο υπερδανεισμός του ελληνικού δημοσίου από την ΑΤΕ.
Στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων αναφέρεται ότι η έκθεση της τράπεζας είναι 9,9 δις ευρώ αλλά η πραγματική είναι 4,4 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 5,5 δις ευρώ είναι δάνεια προς το δημόσιο. Η ΑΤΕ που ανήκει στο δημόσιο στήριξε το δημόσιο.
3)Η τιμολογιακή πολιτική. Η ΑΤΕ θεωρείται μακράν η πλέον ακριβή τράπεζα ή κατά το αντικειμενικότερο από τις ακριβότερες στα επιτόκια ορισμένων δανείων.
4)Έχασε την μεγάλη ευκαιρία και ενώ είχε ένα έτοιμο πρόγραμμα για ομολογιακά και τιτλοποιήσεις δεν το εκμεταλλεύτηκε.
Τα λάθη αυτά έφεραν σε αδιέξοδο την ΑΤΕ Bank.

Προχωράει το πρώτο στάδιο η αμκ

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση το ελληνικό δημόσιο προχωράει στην αύξηση κεφαλαίου της  ΑΤΕ Bank ενώ έθεσε και χρονοδιάγραμμα έως τα Τέλη Ιουνίου του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση.
Σύμφωνα με το ελληνικό δημόσιο για την ΑΤΕ, ο έλεγχος του χαρτοφυλακίου των δανείων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από έναν υψηλού κύρους διεθνή λογιστικό οίκο, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κεφαλαιακής ανάγκης της τάξεως των 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ΤτΕ έχει στείλει επιστολή στην ΑΤΕ και της έχει ζητήσει άμεση επίσπευση της αύξησης κεφαλαίου.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εκεί τα εμπόδια είναι πολυσύνθετα καθώς έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις για την παρελθούσα βοήθεια των 675 εκατ με τις προνομιούχες όσο και για το ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν μπορεί να τοποθετήσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών του περί τα 640 εκατ σε μια τράπεζα.
Σημειώνεται ότι στον σχεδιασμό του δημοσίου είναι οι προνομιούχες μετοχές των 675 εκατ θα μετατραπούν σε κοινές…
Στο αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι το δημόσιο σκοπεύει να ικανοποιήσει τον  μεγαλύτερο όγκο των κεφαλαιακών αναγκών της ΑΤΕ βασιζόμενοι στα πλεονάζοντα αποθεματικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και προχωράμε με το διαχωρισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι το τέλος Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης