Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι αμερικανικές τράπεζες εκτροχιάζουν τα ελληνικά ομόλογα στις 403 μ.β. το spread - Στις 450 μ.β. δεν θα δανείζουν την Ελλάδα - Απόδοση 10ετούς 7,10% , 3μηνου 7%

Οι αμερικανικές τράπεζες εκτροχιάζουν τα ελληνικά ομόλογα  στις 403 μ.β. το spread  - Στις 450 μ.β. δεν θα δανείζουν την Ελλάδα - Απόδοση 10ετούς 7,10% , 3μηνου 7%
(upd3)Παιχνίδι των αμερικανικών τραπεζών έχει εξελιχθεί η ελληνική αγορά ομολόγων καθώς μετά τις νέες πωλήσεις εκτινάχθηκε το spread στις 403 μονάδες βάσης όπου και έκλεισε.
Οι αμερικανικές τράπεζες με προεξάρχουσες την Citigroup, Bank of America και Goldman Sachs πουλούσαν  εκ νέου με μαζικότητα οδηγώντας το spread σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ο κίνδυνος εκτροχιασμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα ομόλογα και στα dealing rooms απλά μετρούν ζημίες.
Ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ξεκάθαρα κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς και στελέχη ξένων τραπεζών τονίζοντας ότι οι ρευστοποιήσεις από real money accounts δηλαδή από πραγματικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές που σημειώθηκαν χθες αποτελεί ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα  ότι αν δεν υπάρξει μείωση του spread άμεσα και αναρριχηθεί προς τις 450 μονάδες βάσης όλοι θα ξεφορτώνουν ομόλογα και τότε θα χαθεί πλήρως ο έλεγχος.
Σήμερα λογικά πρέπει να υπάρξει αντίδραση και να μειωθεί λελογισμένα το spread καθώς αν αυτό δεν συμβεί τότε απλά θα χαθεί πλήρως ο έλεγχος και μάλιστα πολύ σύντομα τόνιζε το www.bankingnews.gr από το πρωί και όντως υπάρχει αντίδραση καθώς το spread υποχωρούσε  έως  374 μονάδες βάσης έναντι του κλεισίματος της Τρίτης στις 392 μονάδες βάσης στο 10ετές ομόλογο λήξης 2020.Όμως εκ νέου εμφανίσθηκαν πωλητές στα ομόλογα οδηγώντας σε νέο άλμα τα spreads στις 403 μονάδες βάσης με υψηλό ημέρας στις 406 μονάδες βάσης.
Πάντως είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υπερακοντιστεί. Στην 10ετία διαμορφώνεται στο 7,10% στην 7ετία στο 7%. Στο ομόλογο λήξης Μαίου 2010 στο 8% και στο 3μηνο έντοκο 7% σε μέση τιμή.

Σύμφωνα με πηγές που επιβεβαιώθηκαν όταν το spread ήταν στις 300 μονάδες βάσης και εκτίμησαν ότι θα κινηθεί προς τις 400 μονάδες βάσης 2 εβδομάδες νωρίτερα ,  επισημαίνουν ότι
1)Πέραν από τους short χθες ειδικά πούλησαν και πολλοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Οι short θέλουν να τεστάρουν αν όντως υπάρχει μηχανισμός στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ και φθάνοντας στα όρια την Ελλάδα ναι μεν ρισκάρουν αλλά οι αποδόσεις που επιτυγχάνουν είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές λόγω του δυσθεώρητου ύψους που βρίσκονται τα spreads.  
Όμως εμπνέει τουλάχιστον ανησυχία το γεγονός ότι πουλάνε και μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Χτυπήθηκαν stop losses  και υποχρεωτικά πούλησαν τις επενδυτικές τους θέσεις.
Το κρίσιμο σημείο είναι οι 450 μονάδες βάσης αν το spread φθάσει έως εκεί απλά θα έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος στα ομόλογα.
Στις 450 μονάδες βάσης ενεργοποιούνται όλοι οι μηχανισμοί άμεσης ρευστοποίησης των θέσεων σε ελληνικά ομόλογα.
2)Οι 450 μονάδες βάσης αποτελούν  όμως και ορόσημο για την αγορά ομολόγων καθώς πάνω από αυτά τα επίπεδα απλά το κράτος δεν θα μπορεί να δανεισθεί.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή ήδη έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επενδυτών που έχουν αναφέρει ότι πάνω από 450 μονάδες βάσης παύει να υπάρχει ενδιαφέρον για τα ομόλογα παρ΄ ότι οι αποδόσεις του 10ετούς π.χ. θα έχουν φθάσει ή θα τείνουν να φθάσουν το 8%.
3)Χθες επίσης όταν το spread ξέφυγε στις 405 μονάδες βάσης καθυστερημένα υπήρξε η δήλωση του υπουργού Οικονομίας κ Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμιά αλλαγή στον μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε την τελευταία στιγμή και ενώ είχε κλείσει η αγορά ώστε να αποτραπούν σήμερα τα χειρότερα.
Σημειώνεται ότι το μείγμα περί αλλαγής των όρων του μηχανισμού στήριξης, τα νέα σενάρια περί χρεοκοπίας αλλά και οι πωλήσεις short και long είχαν ως αποτέλεσμα το spread να βρεθεί έως τις 405 μονάδες βάσης δηλαδή να σημειώσει άνοδο 65 μονάδων βάσης που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.


Υπάρχει σχεδιασμός;

Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό δεν υπάρχει σχεδιασμός ή μηχανισμός να αποτραπεί η εκτίναξη του spread.
Τα hedge funds και οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες κέρδισαν την χθεσινή μάχη γιατί αύξησαν το spread και ταυτόχρονα υποχρέωσαν και τους μακροπρόθεσμους να πωλήσουν.
Το οικονομικό επιτελείο κέρδισε χρόνο από τον  ΟΔΔΗΧ καθώς για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες ίσως να μην χρειαστεί η Ελλάδα να καταφύγει σε δανεισμό.
Θα υλοποιηθεί δημοπρασία εντόκων από την οποία συνολικά ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει μόνο 1 δις ευρώ και όχι 2,5 με 3 δις ευρώ που λήγουν.
Επίσης θα επιχειρήσει να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια.
Πηγή όμως πολύ αξιόπιστη που έχει σημαντική πρόσβαση σε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες τονίζει ότι «οι αμερικανοί δεν θα είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο Ελλάδος οπότε ίσως οι προσδοκίες ότι θα αντληθούν μεγάλα ποσά θα πρέπει να χαμηλώσουν. Αν αντληθούν 2-4 δις δολάρια θα είναι επιτυχία» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Το ελληνικό δημόσιο πάντως σήμερα εκταμιεύει τα 5 δις ευρώ από την  7ετία και ως μέτρο σύγκρισης απλά τονίζεται η απόδοση της 7ετίας στην έκδοση ήταν 6% και χθες έφθασε 7%.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης