Τραπεζικά νέα

Στα όρια της συστημικής κρίσης η αγορά – Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για το ΧΑ; - Προτεραιότητα η προστασία κεφαλαίου

 Στα όρια της συστημικής κρίσης η αγορά –  Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για το ΧΑ; -  Προτεραιότητα η προστασία κεφαλαίου
Στα όρια της συστημικής κρίσης βρίσκεται η ελληνική αγορά, ενώ στο εξωτερικό η αισιοδοξία αυξάνεται....
Η ανάπτυξη έχει εγκαταληφθεί, η πιστωτική επέκταση στα όρια του μηδενός  , το ΧΑ κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά, οι τραπεζικές μετοχές βυθίζονται όλο και περισσότερο στην απαξίωση, οι καταθέσεις μειώνονται προκαλώντας τριγμούς ενώ οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακά επίπεδα ενώ στο βάθος φαίνεται να πλησιάζει κύμα χρεοκοπιών.

Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής Ελλάδος. Το υφιστάμενο μοντέλο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία ενώ είναι ασαφές αν και η έκδοση ευρωομολόγου θα αποτελέσει λύση ή πανάκεια.
Το βέβαιο είναι πάντως ότι η κρίση τώρα αρχίζει να διεισδύει σε όλο τον ιστό της χώρας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης ώστε να διασωθεί η χώρα θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί το πλέον εφιαλτικό σενάριο για την ελληνική αγορά
Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό;
Υποσημείωση αναφερόμαστε σε βάθος μηνών καθώς μεσοβραχυχρόνια θα υπάρξουν και ανοδικές αντιδράσεις και προσπάθεια επανακατάληψης των 1380 μονάδων αλλά και υπέρβασης τους προς τις 1420 μονάδες.

Χρηματιστήριο

Να συνεχίσει την βύθιση του και κάτω από τις 1150 μονάδες με στόχο τις 880 - 900  μονάδες.
Επόμενο βήμα περιδινήσει της αγοράς σε ένα απαξιωτικό εύρος για τα επόμενα 2-3 χρόνια  500 με 1200 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Στην κυριολεξία η καταστροφή καθώς θα πρόκειται για μια πτώση 35% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Το σενάριο αυτό θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη για όλους καθώς όλοι θα χάσουν από ένα τέτοιο σενάριο, από μια τέτοια εξέλιξη.
Το θέμα δεν είναι για το ΧΑ αν θα υποχωρήσει περαιτέρω αλλά αν υποχωρήσει μήπως μείνει για χρόνια απαξιωμένο λόγω της αδιαφορίας

Τραπεζικές μετοχές

Με βάση πάντα το χειρότερο σενάριο και μια υποχώρηση της αγοράς προς τις 1150 και 900 θα ισοδυναμούσε Εθνική στα 4 ευρώ και οι ιδιωτικές μεγάλες τράπεζες στα 2,5 ευρώ.
Το σενάριο αυτό είναι ακραίο και σίγουρα απευκταίο αλλά όχι απίθανο.
Αν η οικονομία δεν δείξει σημάδια ότι μπορεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο ίσως στο ΧΑ και στις τράπεζες να καταγραφούν αυτά τα ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών για την αγορά.
Με όρους της τρέχουσας συγκυρίας το χαμηλό στην Εθνική προσδιορίζεται στα 5,5 ευρώ.

Πως μπορείτε να προστατευθείτε

Αν στην υποθετική και μόνο περίπτωση που συμβεί το μοιραίο πως θα μπορούσατε να προστατέψετε το κεφάλαιο σας.
Αν συμβεί εν συνεχεία όλοι θα χάσουν αυτό είναι δεδομένο και προστασία κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρξει μετά το μοιραίο.
Προ της χρεοκοπίας μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας ποια είναι αυτά
Α)Να μεταφερθούν κεφάλαια στο εξωτερικό ή σε άλλη χώρα του ευρώ ή σε θυγατρική ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό εκεί οι καταθέσεις δεν επηρεάζονται.
Επιλογή θα ήταν η Ελβετία, Λουξεμβούργο,  η Κύπρος που βρίσκεται στην ζώνη του ευρώ αλλά προσοχή όχι στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο , αν υπάρξει στάση πληρωμών θα είναι ελληνικό άδικο και όχι ελληνικό δίκαιο αλλά στην έδρα την κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο.
Να μεταφέρετε τα χρήματα σας στο εξωτερικό νόμισμα εκτός της ζώνης του ευρώ σε ελβετικό φράγκο ή σε δολάρια.
Την λύση αυτή την υιοθέτησαν συμπολίτες μας. Ωστόσο απερίφραστα θα πούμε είναι λάθος δρόμος.
Η χώρα και οι τράπεζες χρειάζονται την στήριξη όλων των ενεργών πολιτών άρα στις καταθέσεις μένουμε Ελλάδα.  
Β)Να  μεταφέρετε τα χρήματα σας στο σπίτι , όμως υπάρξουν τα εξής ρίσκα ποια θα είναι η πραγματική αξία των χρημάτων σας μετά από ένα  default σε αυτό ουδείς μπορεί να απαντήσει.
Αν τα μεταφέρετε στο σπίτι κινδυνεύετε από ληστεία , από τον σκόρο και από σπάταλη οικογένεια  αν δεν έχει συνετισθεί με όλα αυτά που θα συμβούν.
Γ)Να αγοράσετε χρυσό – τονίζαμε και στο παρελθόν - είναι μια λύση και στην περίπτωση του default ο χρυσός δεν θα χάσει την αξία του τουναντίον θα την αυξήσει καθώς θα λειτουργήσει ως επενδυτικό καταφύγιο.
Μόνο να προσέξετε  τις ράβδους χρυσού μην τις τοποθετήσετε μαζί με βασιλικό ύδωρ καθώς είναι το μόνο που διαβρώνει τον χρυσό.
Μια διευκρίνιση μια ουγγιά ισούται με 31,1 γραμμάρια τα οποία και θα πληρώσετε  με 1370 δολάρια.
Δηλαδή 1 κιλό χρυσός ισούται με 32,1 ουγγιές και κοστίζει 44 χιλ δολάρια.
Δ)Να τοποθετηθείτε στο αμερικανικό χρηματιστήριο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επενδύοντας σε ορισμένες τράπεζες ή αξιόλογες εταιρίες.
Η λύση αυτή για όσους γνωρίζουν είναι απλά μια καλή λύση.
Προφανώς υπάρχουν και άλλες λύσεις να επενδύσετε τα χρήματα σας στις αγορές ακινήτων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα καθώς και τα ακίνητα θα επηρεαστούν ή να τα μετακομίσετε  στο εξωτερικό μαζί με τα χρήματα σας.
Όλα αυτά όμως αποτελούν επιλογές σε μια υπόθεση η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και έτσι δεν θα χρειασθεί να κάνε τίποτε από όλα αυτά. Αν τα έχετε ήδη κάνει το μέλλον θα δείξει αν πράξατε σωστά.  

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης