Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διατηρείται και το 2013 το χαράτσι για τα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ - Βήματα προόδου προς τις προτάσεις τα τρόικα κάνει η κυβέρνηση –Τον Απρίλιο επανέρχεται η Τρόικα – «Μαλακώνει» τη στάση της η Κομισιόν

Διατηρείται και το 2013 το χαράτσι για τα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ - Βήματα προόδου προς τις προτάσεις τα τρόικα κάνει η κυβέρνηση –Τον Απρίλιο επανέρχεται η Τρόικα – «Μαλακώνει» τη στάση της η Κομισιόν
(upd4)Την διατήρηση της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013, προκρίνει ο Γιάννης Στουρνάρας, συγκλίνοντας έτσι στην πρόταση που είε υποβάλει η τρόικα. Αυτό προκύπτει από τις επαφές που έχει ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ειδικό τέλος να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 2014 και να ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα.
Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:
Στρωμένος με νέα σκληρά μέτρα είναι ο δρόμος της διπλής δόσης των 8,8 δισ. ευρώ, μετά την τριπλή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, που προκαλούν οι απολύσεις, το χαράτσι της ΔΕΗ, η ρύθμιση για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, καθώς και το δημοσιονομικό κενό.Οι διαθέσεις της τρόικας ήταν εμφανείς από χθες το μεσημέρι όταν το δίδυμο Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, στο ενδιάμεσο των συσκέψεων και πριν πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαν τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Κομισιόν, ώστε να «πάρουν γραμμή» για την στάση που θα κρατήσουν.
Μετά από περίπου δυόμισι ώρες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βγήκε από την σύσκεψη, που πραγματοποιούνταν υπό τον πρωθυπουργό, εστιάζοντας στο γεγονός ότι «Υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα. Είμαστε πολύ κοντά σε όλα». Μόνο που αυτή η πρόοδος έκρυβε την αναχώρηση της τρόικας χωρίς καμία απολύτως συμφωνία και επιστροφή της - όπως είπε και ο υπουργός - σε μερικές μέρες «για να κλείσει το πακέτο με όλα τα θέματα». Η τρόικα αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.
Οι πληροφορίες που έφθαναν αμέσως μετά από το κυβερνητικό επιτελείο αφορούσαν σε «χοντρή εμπλοκή» των διαπραγματεύσεων, καθώς η τρόικα είχε «στυλώσει τα πόδια» θεωρώντας ως προαπαιτούμενα δυο μέτρα:
1ον Απολύσεις. Απέρριψαν κατηγορηματικά τις εισηγήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συμπληρωθεί ο αριθμός των υπό αναχώρηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων με τους επίορκους, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν. Δεν ξεπερνούν καλά - καλά τους 900 οι υπάλληλοι των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, οπότε και δεν δέχθηκαν τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για περίπου 7.000 επίορκους. Η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν τηρεί τις μνημονιακές της δεσμεύσεις και επιχειρεί με τεχνάσματα να αγοράσει χρόνο.
2ον Χαράτσι ακινήτων. Οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στην αρχική τους θέση για είσπραξη μέσω της ΔΕΗ του τέλους ακινήτων και το 2013. Θεωρούν ότι είναι και ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μαζευτούν τα 3,2 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα ο μηχανισμός είσπραξης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που είχαν προγραμματίσει για φέτος.
Μόνο που ο διάβολος κρύβεται στις τεχνικές λεπτομέρειες. Κι όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών εκκρεμεί μια «μεγάλη τεχνική λεπτομέρεια». Και αυτή δεν είναι άλλη από τη ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Και για να συμφωνήσει η τρόικα πρέπει να εκπληρωθούν πρώτα τα δυο προαπαιτούμενα μέτρα. Η τρόικα στις χθεσινές συσκέψεις ανέκρουσε πρύμναν επιστρέφοντας στην αρχική της θέση για πάγια ρύθμιση χρεών με 12 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση με 36 δόσεις.
Οι πληροφορίες έκαναν λόγο χθες τη νύχτα για αγεφύρωτες διαφορές. Η δημοσιονομική αστοχία κυρίαρχη όλων, καθώς η τρόικα έχοντας την τρύπα των 490 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους δεν μπορεί να αποδεχθεί τη θετική πορεία του προϋπολογισμού κατά τους επόμενους μήνες. Και απαιτεί υψηλότερους στόχους εσόδων. Ουσιαστικά ζητάει νέο πακέτο μέτρων, με έμφαση στη φορολογία.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η τρόικα παραμένει επιφυλακτική. Ωστόσο, υπάρχει σημείο σύγκλισης στο εισοδηματικό όριο των 25.000 ευρώ, την 4ετή περίοδο χάριτος και το κυμαινόμενο επιτόκιο 1,5%. Η τρόικα ζητάει την επανεξέταση του δανείου σε ετήσια βάση, το ύψος του ανεξόφλητου υπόλοιπου του δανείου να μην ξεπερνάει το πενταπλάσιο του εισοδηματικού κριτηρίου ένταξης στη ρύθμιση δηλαδή μέχρι 125.000 ευρώ, προστασία πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία χαμηλότερη των 180.000 ευρώ και συνολικής περιουσίας κάτω των 300.000 ευρώ. Και η συνολική ρύθμιση να επανεξετάζεται κάθε εξάμηνο από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η τρόικα αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα ή αύριο έχοντας πριν εκδώσει ένα θετικό ενημερωτικό σημείωμα, που θα κινείται στο πνεύμα των δηλώσεων του Γ. Στουρνάρα, με μια μικρή αναφορά στα «αγκάθια» για την εκταμίευση της δόσης. Κι όταν θα γυρίσουν, θα περιμένουν από την κυβέρνηση να τους παραδώσει το νέο πακέτο μέτρων, δηλαδή το νέο Μνημόνιο. Αν και ο Γιάννης Στουρνάρας αρκετά καθησυχαστικός χθες δήλωνε «κατά την άποψή μου, ναι είναι διασφαλισμένη» ερωτηθείς για το αν θα πάρουμε τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ....

Η ανακοίνωση της Τρόικας

Η αποστολή της Τρόικας θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να διευθετήσει ορισμένα εκκρεμή ζητήματα και θα επιστρέψει στην Αθήνα αρχές Απριλίου. Αυτό αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν της Τρόικας, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση οι οποίες διεκόπησαν χτες τη νύχτα μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με την Τρόικα, ορισμένα, τεχνικής φύσεως, ζητήματα παραμένουν ανοικτά εωσότου η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πως αυτά θα διευθετηθούν, χωρίς να παραβλέπεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή του προγράμματος.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:
«Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχουν διεξάγει  συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί, αλλά μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Καθώς τα εκκρεμή ζητήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν με πρόσθετες τεχνικές εργασίες, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα για να επιτρέψει το έργο αυτό να ολοκληρωθεί.
Η αποστολή σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσει το έργο της.»

Παράθυρο Κομισιόν σε εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, χωρίς την επιστροφή της τρόικας - Εύσημα για τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα – Μένει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα

Άνω των προσδοκιών είναι τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα ανέφερε ο Simon O’ Connor,
εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές και τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου της Ε.Ε., Olli Rehn.
«Ήδη βλέπουμε σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα» είπε ο O’Connor αναφερόμενος στην αξιολόγηση του προγράμματος,
επισημαίνοντας πως «συνολικά το μήνυμα είναι θετικό, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει».
«Δεν είναι δραματικό να διακοπεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του Rehn, ο οποίος υποστήριξε ότι η διακοπή αυτή έγινε προκειμένου να συνεχιστεί η τεχνική εργασία από ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.
Ο Conor τόνισε ότι η επόμενη δόση των 2,8 δις ευρώ του Μαρτίου προς την Ελλάδα μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς να υπάρξει αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε οι ελληνικές αρχές εργάζονται για την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί, και όταν η τρόικα κρίνει ότι έχουν ικανοποιηθεί, τότε εναπόκειται στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group) να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης