Τελευταία Νέα
Bank Insider

Προς ψήφιση τα μέτρα για την αποτροπή του «fiscal cliff» στις ΗΠΑ- Διαφαίνεται «φως» στο δημοσιονομικό αδιέξοδο – Κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις στα δύο κόμματα – Επιχείρηση «μασάζ» στους αντιρρησίες – Έκκληση Obama για άμεση έγκριση των μέτρων

tags :
Προς ψήφιση τα μέτρα για την αποτροπή του «fiscal cliff» στις ΗΠΑ- Διαφαίνεται «φως» στο δημοσιονομικό αδιέξοδο – Κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις στα δύο κόμματα – Επιχείρηση «μασάζ» στους αντιρρησίες – Έκκληση Obama για άμεση έγκριση των μέτρων
(upd4)Κλίμα ευφορίας επικρατεί στις ΗΠΑ, καθώς σωρεία βουλευτών προμηνύουν την υπερψήφιση των αναγκαίων για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού, μέτρων. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Β. Obama, κατέστησε αναγκαία την άμεση υπερψήφιση της συμφωνίας από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις στα στρατόπεδα των δύο κομμάτων, προκειμένου να καμφθούν οι τυχόν αντιρρήσεις μερίδας βουλευτών.
Ειδικότερα, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, T. Cole, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδξος αναφορικά με την υπερψήφιση των συμφωνηθέντων για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού, έπειτα από το «πράσινο φως» που παρείχε η Γερουσία των ΗΠΑ.
«Θα πρέπει να εγκρίνουμε τη συμφωνία τούτη τώρα αμέσως» υπερθεμάτισε ο βουλευτής των ΗΠΑ.  
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, επίκειται να συναντηθεί με τα επιτελεία τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των δύο κομμάτων.

Στο "παρά πέντε" η έγκριση της Γερουσίας στο προωθούμενο σχέδιο για την αποτροπή του fisca cliff

Με 89 ψήφους υπέρ και μόλις 8 κατά η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού» και πλέον η υπόθεση παραπέμπεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία αναμένεται να συνέλθει εντός της ημέρας για να αποφασίσει επί του νομοσχεδίου. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama καλεί τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο χωρίς καθυστέρηση.
Αργά χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος και μέλη του Κογκρέσου κατέληξαν σε συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», η οποία προβλέπει την αναβολή των σκληρών περικοπών δαπανών κατά δύο μήνες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την εξισορρόπηση των περικοπών των δαπανών και της αύξησης των φόρων. Οι περικοπές ορισμένων δαπανών θα αφορούν σε ένα ποσοστό 50% στον τομέα της άμυνας ανέφερε πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση Obama.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η συμφωνία προβλέπει επίσης την λήξη των φοροαπαλλαγών για τα πρόσωπα με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 400.000 δολάρια ετησίως και για τις οικογένειες με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 450.000 δολάρια.
Πρόκειται για μια παραχώρηση από μέρους των Ρεπουμπλικάνων, που ήθελαν να παραμείνουν αμετάβλητες όλες οι φοροαπαλλαγές, ακόμη και για τους πλουσιότερους Αμερικανούς αλλά και από μέρους των Δημοκρατικών, που ήθελαν οι φόροι να αυξηθούν για όσους πολίτες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 200.000 δολάρια και όσες οικογένειες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 250.000 δολάρια σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, επεκτείνεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους μακροχρόνια άνεργους κατά έναν χρόνο.
Ιδιαίτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις διαδραμάτισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden καθώς το νομοσχέδιο αποτελεί απόρροια των πολύωρων διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Πλέον η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Γερουσία δίνοντας της έτσι τη δυνατότητα να καταρτίσει τη νομοθεσία και να της δώσει αναδρομική ισχύ για να αποφευχθούν τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα ύψους 600 δις ευρώ.
Σημειώνεται πως η Γερουσία δεν κατάφερε να εγκρίνει εμπρόθεσμα το νομοσχέδιο που αποτρέπει την αυτόματη αύξηση της φορολογίας και της δραστικής μείωσης των δαπανών, μέτρα που τυπικά τέθηκαν σε ισχύ αλλά δεν έχουν επίπτωση δεδομένου ότι η σημερινή ημέρα είναι αργία.

Έκκληση Obama προς τη Βουλή για έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς καθυστέρηση
«Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στη Γερουσία κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε με ευρεία δικομματική πλειοψηφία. Η συμφωνία αυτή προστατεύει το 98% των Αμερικάνων και το 97% των μικρών επιχειρήσεων από μια αύξηση της φορολογίας στη μεσαία τάξη. Αν και ούτε οι Δημοκρατικοί αλλά ούτε και οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν αυτό που ήθελαν, αυτή η συμφωνία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την πατρίδα μας και η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση» ανέφερε σε ανακοίνωση του μετά την έγκριση από τη Γερουσία του νομοσχεδίου για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama.
«Επιπλέον αυτή η συμφωνία θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα μειώσει τα ελλείμματα μας με έναν ισορροπημένο τρόπο, επενδύοντας στη μεσαία τάξη και ζητώντας από τους πλούσιους να πληρώσουν λίγο περισσότερο. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί συνέχεια παλαιότερων προσπαθειών προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμμα. Τον περασμένο χρόνο συνεργάστηκα με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους και μειώσαμε τις δημόσιες δαπάνες κατά 1 τρις δολάρια. Η σημερινή συμφωνία κάνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς ζητά από τους εκατομμυριούχους και τους πολυεκατομμυριούχους να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο τους για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Όπως υποσχέθηκα, η αύξηση αυτή θα είναι άμεση και μόνιμη» επισημαίνει ο Obama, προσθέτοντας: «Απομένουν πολλά να γίνουν ακόμα για τη μείωση του ελλείμματος και είμαι πρόθυμος να το κάνω. Αλλά η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει ότι θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα μέσω ενός συνδυασμού μέτρων με νέες περικοπές δαπανών και νέα έσοδα από τους πιο πλούσιους Αμερικάνους».


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Ως "θετική" χαρακτήρισε την πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama, τονίζοντας πως διαφαίνεται λύση, η οποία όμως, προς το παρόν, δεν έχει επέλθει. Κατά την διάρκεια διαγγέλματός του προς τον αμερικανικό λαό, ο B. Obama διαμήνυσε πως εντός της αίθουσας του Κογκρέσου λαμβάνουν χώρα σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των "αντιμαχόμενων" πλευρών ωστόσο, η συμφωνία αρχίζει να διαφαίνεται στον "ορίζοντα". Ταυτόχρονα, την επίτευξη συμφωνίας για την πλειονότητα των φορολογικών θεμάτων γνωστοποίησε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, M. McConnell, ο οποίος εξήρε την σημαντική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, προμηνύοντας ουσιαστικά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων.
Εισερχόμενος στο Καπιτώλιο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, H. Reid, εξήρε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ κατέστησε γνωστό πως η διαφορά των «αντιμαχόμενων» πλευρών δεν έγκειται στην τροποποίηση της ανώτατης φορολογικής κλίμακας.
Νωρίτερα, ο Harry Reid διέκοψε τις συνομιλίες και συνεπώς την τελική ψηφοφορία στη Γερουσία για ένα σχέδιο κατάρτισης προϋπολογισμού που ακόμα ωστόσο δεν έχει παρουσιαστεί, δίνοντας δραματικό χαρακτήρα στην όλη διαδικασία. Οι συνομιλίες πρόκειται να επαναληφθούν στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) με τον Γερουσιαστή Reid να επισημαίνει ότι υπάρχουν μεν σημαντικές διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων αλλά και ότι ακόμα υπάρχει χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία.
Ακόμα όμως και αν βρεθεί πρόταση, η οποία θα εγκριθεί από τη Γερουσία, το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι αυτή να πάρει το πράσινο φως και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι. «Δεν είναι ένα το θέμα που χωρίζει τις δύο παρατάξεις» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Mitch McConell, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ο οποίος κάλεσε τον αντιπρόεδρο Joe Biden να αναλάβει ρόλο για την αντιμετώπιση αυτού του αδιεξόδου, εξέλιξη που αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερα θετική από τους αναλυτές στην κατεύθυνση να υπάρξει τελικά μια συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή.
«Πιστεύω ότι οι επενδυτές θα δείξουν τη δυσαρέσκεια τους για αυτήν την έλλειψη προόδου στην Ουάσινγκτον» ανέφερε η Mohannad Aama, managing director από την επενδυτική εταιρεία Beam Capital Management.
Η κύρια διαφωνία είναι από ποια εισοδηματική κλίμακα θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να αυξηθούν οι φόροι για όλους ενώ οι Δημοκρατικοί προτείνουν η αύξηση της φορολογίας για εκείνους που κερδίζουν κάτω από 250.000 μέχρι 400.000 δολάρια ετησίως. Επιπλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να υπάρξουν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών από αυτές που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama.
Πάντως, ο Obama – και παρά τις δραματικές ώρες – εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Γερουσία θα αποτρέψει το δημοσιονομικό γκρεμό (πρόκειται για την αυτόματη ισχύ μέτρων αύξησης της φορολογίας και μείωσης των δαπανών, ύψους 600 δις δολαρίων), αν και δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους Ρεπουμπλικάνους για το αδιέξοδο που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. «Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η βασική τους προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουν ότι αντιμετωπίζουν το έλλειμμα με σοβαρό τρόπο, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να εξασφαλίσουν ότι θα προασπίσουν τις φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους» είπε ο Obama, μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, με τον John Boehner, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή να υποστηρίζει ότι «τα σχόλια του προέδρου είναι ειρωνικά, δεδομένου ότι το θέμα που συναντούσαμε συνέχεια στις διαπραγματεύσεις ήταν η απροθυμία του να συμφωνήσει σε οτιδήποτε θα τον έφερνε σε σύγκρουση με το ίδιο του το κόμμα».
Πάντως, την αισιοδοξία του Obama συμμερίζονται και οι αναλυτές. Ο αναλυτής Sean West, από το Eurasia Group υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος και η Γερουσία καταλήξουν σε μια συμφωνία, τότε η Βουλή θα την εγκρίνει και συνεπώς ο δημοσιονομικός γκρεμός θα σταματήσει πριν προλάβει να αρχίσει, προσθέτοντας πως όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν την υλοποίηση του «δημοσιονομικού γκρεμού».
Πράγματι, οι συνέπειες για την αμερικάνικη – και κατ’επέκταση για την παγκόσμια – οικονομία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Ο Nigel Gault, επικεφαλής οικονομολόγος στην HIS Global Insight εκτιμά ότι από την αύξηση των φόρων η ανάπτυξη της οικονομίας θα περιοριστεί κατά 1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2013, κάτι που συνιστά μια σημαντική επιδείνωση αν ληφθεί υπόψη ότι το τρίτο τρίμηνο του 2013 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με 3,1% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε εκτιμάται πως η αύξηση της φορολογίας και η ξαφνική μείωση των δαπανών θα είναι ικανές να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τον Gault να εκτιμά ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ για το 2013.
Πάντως, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μη επίτευξη συμφωνίας που θα έχει ως συνέπεια την ύφεση της αμερικάνικης οικονομίας, είναι κάτι ασυγχώρητο. Για αυτό αναφέρουν πως η αγορά θα ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς για την εξεύρεση λύσης. «Εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να πιέσει τους πολιτικούς να δράσουν, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα sell off στη Wall Street. Οι πολιτικοί πρέπει να πιεστούν από τις αγορές για να διαπραγματευτούν και να βρουν λύση» τονίζει ο Bernard Baumohl, οικονομολόγος στο Economic Outlook Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης