Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γιατί ερευνά τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας...η Τρόικα....

Γιατί ερευνά τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας...η Τρόικα....
Στο «μάτι»  των ξένων ελεγκτών έχουν μπει οι αγορές όπλων που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το  www.bankingnews.gr από το 2001 έως και σήμερα οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ( σ.σ. σε ταμειακή βάση)  έφτασαν τα 15 δις. ευρώ ή στο 6,3% του ΑΕΠ! Ποσό το οποίο φθάνει στο ήμισυ του «πακέτου» λιτότητας που προβλέπει το Μνημόνιο για την τριετία 2010 – 2012 (30 δις. ευρώ) !
Ή εάν το θέσουμε διαφορετικά τα 15 δις. ευρώ που πλήρωσε για αγορές όπλων ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί ποσό  τριπλάσιο των μέτρων των 5 δις. ευρώ  που επέβαλε για φέτος η Τρόικα.  
Κατά τις πληροφορίες, στις επαφές που είχε το κλιμάκιο των ελεγκτών με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι τα ποσά που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα των αμυντικών δαπανών είναι υπερβολικά και ότι θα πρέπει  να μειωθούν δραστικά τα επόμενα χρόνια.
Με άλλα λόγια να συμμορφωθούν στο πνεύμα λιτότητας των καιρών!   
Ένα λόγο παραπάνω  για τον οποίο η Τρόικα πιέζει προς την κατεύθυνση του περιορισμού των εξοπλιστικών είναι ότι δεν κοιτάζει μόνο τα ποσά που καταβάλλονται για αγορές όπλων αλλά και τα ποσά που αφορούν το κομμάτι των παραλαβών.
Τα ποσά των παραλαβών  μπαίνουν μέσα στο γενικότερο λογαριασμό του ελλείμματος και είναι ένα μέγεθος το οποίο παρακολουθεί ιδιαίτερα η Κομισίον, αφού περιλαμβάνει  και το σκέλος των προκαταβολών που δίνει η Ελλάδα στους εμπόρους οπλικών συστημάτων.
Μέχρι και το 2003 τα ποσά που διέθετε η Ελλάδα για παραλαβές όπλων κινούνταν στο ημίφως...
Μετά την περιπέτεια που ακολούθησε σχετικά με τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών από την Eurostat τα ποσά των παραλαβών έγιναν περισσότερο ευδιάκριτα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Έτσι από το 2003 έως σήμερα οι παραλαβές όπλων φθάνουν τα 17 δις. ευρώ ή στο 7,2% του ΑΕΠ.
Το 2009 είχε εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό το μεγαλύτερο ποσό για  παραλαβές όπλων από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.
Παρά την απειλή της ύφεσης στην κυβέρνηση είχαν εκτιμήσει ότι έπρεπε να δαπανήσουν ποσά 3,157 δις. ευρώ για την άμυνα της χώρας.  Τελικά ο προϋπολογισμός πλήρωσε 2,175 δις. ευρώ.   
Ακριβώς το ίδιο ποσό είχε πληρώσει για αγορές όπλων ο προϋπολογισμός και το 2007, ενώ σην τετραετία 2006  – 2009 οι προμηθευτές όπλων «έτριβαν» κυριολεκτικά τα «χέρια τους» από τις χρυσές δουλειές  που έκαναν με το ελληνικό δημόσιο.
Τα ποσά που δαπανήθηκαν για όπλα αλλά και για στρατιωτικό υλικό έφθασαν τα 8,55 δις. ευρώ!
Την συγκεκριμένη τετραετία ο κρατικός προϋπολογισμός έζησε μέσα σε  μία έκρηξη των αμυντικών δαπανών η οποία δεν κανένα προηγούμενο. Το μέσο ποσό για αγορά  όπλων εκτοξεύτηκε στα 2 δις. ευρώ.
Από το 2001 έως και  το 2005 το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε για εξοπλιστικά έφθασε τα 4,89 δις. ευρώ, με τα ποσά για καθένα από αυτά τα έτη να έχουν ως εξής:

·         2001: 935 εκατ. ευρώ

·         2002: 756 εκατ. ευρώ

·         2003: 987 εκατ. ευρώ

·         2004: 826 εκατ. ευρώ

·         2005: 1,394 δις. ευρώ

Φέτος, το οικονομικό επιτελείο προέβη σε περικοπές των εξοπλιστικών  κατά 2 δις. ευρώ προκειμένου  να καλύψει την «μαύρη τρύπα» στα έσοδα. Όπως αποκάλυψε το bankingnews.gr  οι παραλαβές μετατίθενται και από 2,7 δις. ευρώ φέτος θα πληρωθούν 1,1 δις. και του χρόνου 1,4 δις. ευρώ.
Για το 2011 τα εξοπλιστικά προγράμματα αυξάνουν κατά 100 εκατ. ευρώ στα 1,6 δισ. από 1,5 δις. φέτος μετά το κόψιμο των 2 δις. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης