Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

BNP Paribas: Δύσκολο να αποφευχθεί το haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας… αλλά θα αποφασιστεί μετά τις γερμανικές εκλογές – Μη βιώσιμο το χρέος ακόμη και με τα νέα μέτρα – Τι θα συμβεί αν αποτύχει το buyback

tags :
BNP Paribas: Δύσκολο να αποφευχθεί το haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας… αλλά θα αποφασιστεί μετά τις γερμανικές εκλογές – Μη βιώσιμο το χρέος ακόμη και με τα νέα μέτρα – Τι θα συμβεί αν αποτύχει το buyback
Πολύ πιθανό βλέπει το σενάριο να υπάρξει haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας, αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές, σύμφωνα με την BNP Paribas, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί ότι παρά τα μέτρα που αποφασίστηκαν το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Σύμφωνα με την τελευταία 7σέλιδη ανάλυση της γαλλικής τράπεζας, με τον τίτλο "Greece: Back to the future II" (Ελλάδα: Επιστροφή στο μέλλον ΙΙ), που παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, οι γερμανικές εκλογές αποτελούν ορόσημο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Οι Ευρωπαίοι σύντομα θα βρεθούν και πάλι στη δύσκολη θέση να αποφασίσουν για την Ελλάδα, αλλά καμία ριζική λύση δεν θα έλθει πριν τις γερμανικές εκλογές.
Μπορεί το πρόσφατο Eurogroup να ήρε συγκεκριμένους κινδύνους στην αγορά για την Ελλάδα, αλλά πολλά και σημαντικά ερωτήματα έχουν παραμείνει αναπάντητα. Τα ερωτήματα όμως αυτά είναι και αυτά που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν, και ιδιαίτερα εκείνου της επαναγοράς του ελληνικού χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες το σχέδιο για την επαναγορά του χρέους που συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.
Οι αναλυτές της BNP Paribas αμφισβητούν ότι οι στόχοι που έθεσε το Eurogroup μπορούν να επιτευχθούν. Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, το χρέος θα αγγίξει το 189% του ΑΕΠ το 2013 και θα κορυφώσει στο 193% το 2014. Για το 2020, η BNP Paribas προβλέπει το χρέος στο 150% του ΑΕΠ.
Η συμφωνία της Τρίτης “δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας”, λέει η BNP, προβλέποντας ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί και η μείωση του χρέους του Επίσημου τομέα.
Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ και τη βιωσιμότητα του χρέους εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει η Eurobank, τονίζοντας ωστόσο ότι από τη δόση των 34,4 δισ. (δόση Δεκεμβρίου) θα περισσέψουν μόλις 1,9 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Το συγκεκριμένο ποσό απέχει σημαντικά από τη δαπάνη για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του 2012 (3,5 δισ. ευρώ) που είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2013.

Τι θα συμβεί αν αποτύχει το buyback

Σε περίπτωση που αποτύχει το σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, η BNP Paribas εκτιμά ότι θα υπάρξουν δύο επιλογές:
(i) Συμμετοχή στο buyback και ενσωμάτωση τυχόν κερδών ή απωλειών
(ii) Να απέχουν από την επαναγορά και να ρισκάρουν ένα ακόμη PSI ή OSI

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης