Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Wieser (Εuro Working Group): Σε... δόσεις τα 31,5 δισ. ευρώ - Στουρνάρας: Αναμένουμε πολιτική απόφαση στο Eurogroup – Σταϊκούρας: Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί - Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Σαμαράς - Δεν δίνει ημερομηνία η Γερμανία

tags :
Wieser (Εuro Working Group): Σε... δόσεις τα 31,5 δισ. ευρώ - Στουρνάρας: Αναμένουμε πολιτική απόφαση στο Eurogroup  – Σταϊκούρας: Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί - Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Σαμαράς - Δεν δίνει ημερομηνία η Γερμανία
(upd6)Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν θα καταβληθεί εφάπαξ, αλλά σε επιμέρους δόσεις, φέρεται να διαμηνύει ο επικεφαλής του Euro Working Group, Th. Wieser, επιβεβαιώνοντας τις διαρροές που κυκλοφορούσαν από νωρίς.
Ο Wieser μάλιστα σπεύδει να επιβεβαιώσει πως οι καθυστερήσεις στη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας, αλλά στην κρισιμότητα και τη δυσκολία των αποφάσεων που καλείται να λάβουν οι Ευρωπαίοι.
Η απόφαση θα ληφθεί το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί.
«H κατάσταση με τα ρευστά διαθέσιμα της Ελλάδας είναι οριακή και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία», προειδοποίσε ο κ. Σταΐκούρας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Economist.
Από τη μεριά του, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το Eurogroup της Δευτέρας, η δόση θα εκταμιευτεί. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και τώρα η Ευρώπη θα κάνει αυτά που πρέπει - Περιμένουμε τη Δευτέρα πολιτική δήλωση
Στο μεταξύ, η πορεία του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ.
Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα γίνει υπό την αιγίδα της Κομισιόν και στο περιθώριο της αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Πορτογάλο ομόλογο του, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.
Την ίδια στιγμή, έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι κάνουν λόγο για νέες καθυστερήσεις στην έγκαιρη εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δις ευρώ, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στις διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τον τρόπο χρηματοδότησης της Ελλάδας λόγω της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» η καταβολή της δόσης πριν από τις 22 Νοεμβρίου και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης εμφανίστηκε βέβαιος για την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, αν και υπογράμμισε ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό. Όπως ανέφερε ο κ.Καρβούνης «η Ελλάδα έκανε τη δουλειά της και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της» και πλέον «η μπάλα είναι στους εταίρους» ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να προσβλέπει σε μια πολιτική συμφωνία. Παρόντες στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi και η διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Dow Jones Newswires, το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ασχοληθεί και με τα ζητήματα που αφορούν την Ισπανία και την Κύπρο.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ε.Ε. οι υπουργοί της ευρωζώνης γνωρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα για να αποπληρώσει τα έντοκα γραμμάτια  που λήγουν την 16η Νοεμβρίου και το λαμβάνουν αυτό υπ’ όψιν στις διαπραγματεύσεις τους. Όπως σημείωσε,  δεν πρόκειται να  υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας  λόγω «ατυχήματος», στις 16 Νοεμβρίου που λήγουν οι τίτλοι.

Γερμανία: Αρνήθηκε να κατονομάσει πιθανή ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα


Αρνήθηκε να κατονομάσει πιθανή ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Seibert.
Παράλληλα δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η ψήφος του γερμανικού κοινοβουλίου για την εκταμίευση της δόσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα απολαμβάνει τον σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο κ. Seibert υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις και έχει δείξει θάρρος.

(πρώτη ενημέρωση: 10:05)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης