Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Der Spiegel: Μόνο με “θεία παρέμβαση” θα σωθεί η Ελλάδα

Der Spiegel: Μόνο με “θεία παρέμβαση” θα σωθεί η Ελλάδα
Την επίκλιση στην Θεία Παρέμβαση χρησιμοποιεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ώστε να περιγράψει τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, μετά τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί. Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα καταστήματα κλείνου, τα φορολογικά έσοδα βρίσκονται σε τραγικά επίπεδα, και η ανεργία διαρκώς αυξάνεται. Μόνο μία θεία παρέμβαση μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Το πρόγραμμα λιτότητας έχει ανατρέψει την ζωή των Ελλήνων. Μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν, οι φόροι αυξήθηκαν, οι άνθρωποι έχουν έτσι λιγότερα στη διάθεσή τους και σε μια χώρα όπου το 70 % της οικονομικής δραστηριότητας εξαρτάται από την ιδιωτική κατανάλωση, αυτό είναι καταστροφή.Η συντάκτρια αναγνωρίζει μεν ότι κάποια από τα μέτρα, όπως για τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού, έχουν αποδώσει θεαματικά, περισσότερο από τις συστάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Στη συνέχεια περιγράφει την κατάσταση στα ναυπηγεία του Περάματος, επικαλούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Πειραιά για το ότι η ανεργία στην περιοχή έχει φτάσει στο 60-70%, ενώ αναφέρει το παράδειγμα ενός εργάτη, ο οποίος όπως λέει προς το γερμανικό περιοδικό, άλλες χρονιές έκανε μέχρι και 300 μεροκάματα ενώ φέτος δεν ξεπερνά τα 25, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να ασφαλιστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.
«Το Πέραμα, όπου η ανεργία φτάνει και το 70 %, είναι μεν ακραία περίπτωση, αλλά συνιστά ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αδυναμία ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι περισσότεροι πλοιοκτήτες στέλνουν τα καράβια τους για επισκευή στην Τουρκία, στην Κορέα ή την Κίνα. Στην Ελλάδα το κόστος είναι υψηλό, υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και πολλές απεργίες που καθυστερούν τις παραδόσεις των έργων».
Το άρθρο καταλήγει με τη δήλωση ενός εργάτη από το Πέραμα που λέει: «Οι πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν πάρουν από τις οικογένειές μας το ψωμί που τρώμε, θα τους αποτελειώσουμε”.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης