Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο τραπέζι πρόταση για 1.000 ευρώ αύξηση του αφορολόγητου το χρόνο - Θα φθάσει τα 8.000 ευρώ το 2015 - Πρόγραμμα 6 δόσεων για την εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος για τους οικονομικά ασθενέστερους

Στο τραπέζι πρόταση για 1.000 ευρώ αύξηση του αφορολόγητου το χρόνο - Θα φθάσει τα 8.000 ευρώ το 2015 - Πρόγραμμα 6 δόσεων για την εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος για τους οικονομικά ασθενέστερους
Αύξηση του αφορολογήτου ποσού κατά 1.000 ευρώ το χρόνο, προκειμένου το 2015 να φθάσει τα 8.000 ευρώ, προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται το νέο οικονομικό επιτελείο για την ανακούφιση των νοικοκυριών.
Παράλληλα, σε περισσότερες από τρεις δόσεις θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φετινό φόρο εισοδήματος χιλιάδες φορολογούμενοι που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Οι δόσεις που εξετάζει να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών θα είναι τουλάχιστον έξι και δυνατότητα ένταξης σε αυτό το πρόγραμμα των δόσεων θα έχουν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι αλλά και αυτοί που εκτός από τον φόρο εισοδήματος έχουν να πληρώσουν και τα άλλα «χαράτσια» του Μνημονίου ( ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 – 2011, Τέλος Επιτηδεύματος. κλπ.)
Να σημειωθεί ότι ο φόρος εισοδήματος που φέτος περιλαμβάνει και την έκτακτη εισφορά του 2011, εξοφλείται σε τρεις το πολύ δόσεις ανάλογα με την ημερομηνία εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης και τον χρόνο βεβαίωσης του φόρου.
Αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβρη, οι δόσεις περιορίζονται σε δύο, ενώ αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί από τον Οκτώβρη προβλέπεται μια κι έξω εξόφληση τον μεθεπόμενο μήνα της βεβαίωσης.
Εναλλακτικά στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να καθιερώσουν ένα ανώτατο όριο εισοδήματος, το ύψος του οποίου εφόσον δεν ξεπερνά ένας φορολογούμενος να έχει πρόσβαση στο νέο πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών από τον φόρο εισοδήματος.
Το όριο αυτό θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες σε έσοδα που έχει ο υπό εκτέλεση προϋπολογισμός και αν το οικονομικό επιτελείο μπορέσει να βρει τα 33 δις. ευρώ που αποτελούν πρόβλεψη του Μνημονίου στο σκέλος των εισπράξεων για το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
«Διαρροές» εσόδων θα έχει το οικονομικό επιτελείο και από την πρόταση για την σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ποσού από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ σε βάθος τριετίας.
Το μέτρο θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο που θα συνοδέψει τις αποφάσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης και εφόσον λάβει το «πράσινο φως» από την Τρόικα θα τεθεί από τον Ιανουάριο του 2013 σε ισχύ.
Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Η τραγική όμως κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ταμεία δεν επιτρέπει την άμεση αποκατάσταση του στα ενδιάμεσα όρια των 8.000 ευρώ και για το λόγο αυτό προτείνεται η αύξηση σε βάθος τριετίας.
Του νομοσχεδίου για το αφορολόγητο ποσό θα προηγηθεί ρύθμιση για το νέο πρόγραμμα με τις δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς και των υπολοίπων φόρων στην περιουσία.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης