Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εργασιακή εφεδρεία, ιδιωτικοποιήσεις και φορολογική μεταρρύθμιση τα προαπαιτούμενα της Τρόικας για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

Εργασιακή εφεδρεία, ιδιωτικοποιήσεις και φορολογική μεταρρύθμιση τα προαπαιτούμενα της Τρόικας για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
Εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και κατάρτιση ενός νέου φορολογικού συστήματος με αλλαγές στον φόρο εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων αλλά και στην φορολογία Κεφαλαίου, είναι τα προαπαιτούμενα  της Τρόικας  για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι ευρωπαίοι εταίροι στα αιτήματα της νέας κυβέρνησης για «πάγωμα» των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις , ειδικά μισθολόγια και για φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις.  Το ίδιο «τελεσίγραφο» πρόκειται να στείλουν στον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό  Οικονομικών  Γιώργο Ζανιά  και κατά το σημερινό   Eurogroup, όπου θα  συζητηθεί  το θέμα  της Ελλάδας.
Κατά τις πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ζητήσουν  από τον κ. Ζανιά, μία  κατʼ  αρχήν δέσμευση  για την εφαρμογή των βασικότερων μεταρρυθμίσεων του υφιστάμενου  προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Εφόσον, αποσπάσουν αυτή την δέσμευση τότε είναι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε κύκλο συζητήσεων με την Τρόικα  για επαναδιαπραγμάτευση  των σκληρών όρων του Μνημονίου αλλά και για επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής έως και 2 έτη. Αυτό όμως προϋποθέτει την ανάγκη  πρόσθετης δανειακής χρηματοδότησης της Ελλάδος από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. κατά 16-20 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το επίπεδο στο οποίο θα φθάσει φέτος η ύφεση στην χώρας . Αν υπερβεί το 6%-6,5% τότε είναι βέβαιο ότι θα κριθεί αναγκαία η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για 1-2 έτη.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η ατζέντα των θεμάτων που θα διαπραγματευτεί  η νέα κυβέρνηση με την Τρόικα, η οποία τις επόμενες μέρες καταφθάνει στην Αθήνα, περιλαμβάνει τα εξής:
Την ανάγκη να μη συνεχιστεί η νομοθέτηση ρυθμίσεων με τις οποίες επιβάλλονται περικοπές μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να «παγώσουν» - έστω και προσωρινά - όλα τα σχέδια για νέες μειώσεις αποδοχών και στο πλαίσιο αυτό να μην εφαρμοστούν τα όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο για νέα χαμηλότερα όρια κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και για περικοπές στα «ειδικά μισθολόγια» του Δημοσίου.
Την εφαρμογή μέτρων που θα προβλέπουν άλλου είδους περικοπές στις μισθολογικές δαπάνες καθώς και περιορισμό της έκτασης του δημόσιου τομέα. Η τρόικα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί περαιτέρω το μέγεθος του κράτους, μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων μεγάλου αριθμού φορέων και υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο, θα επιμείνει και στην επίτευξη του στόχου για μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στο Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το 2015. Από την πλευρά της, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί την υλοποίηση των μέτρων του Μνημονίου, που προβλέπουν τον δραστικό περιορισμό του αριθμού των φορέων και των υπηρεσιών του Δημοσίου ούτε θα ζητήσει να αλλάξει ο στόχος για τον περιορισμό των υπηρετούντων κατά 150.000. Θα συμφωνήσει ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα μέσω καταργήσεων-συγχωνεύσεων φορέων και υπηρεσιών, όμως θα θέσει θέμα αλλαγής του τρόπου με τον οποίο μπορεί να γίνει η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στον περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των προσλήψεων και στην εφαρμογή προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας σε ευρεία κλίμακα, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις. Η τρόικα φέρεται να μην έχει καμία αντίρρηση η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα να γίνει με άλλο τρόπο κι όχι με απολύσεις, ωστόσο θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση οι υπάλληλοι των φορέων, των υπηρεσιών και των οργανισμών που καταργούνται να μην μετατίθενται σε άλλες λειτουργούσες δομές του Δημοσίου, όπου υπάρχουν κενές θέσεις, ούτε να καλύπτονται οι θέσεις αυτές με νέες προσλήψεις.
Την άμεση προώθηση της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, που σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε ήδη να είχε λάβει «σάρκα και οστά». Η ελληνική πλευρά θα θέσει ως άμεση προτεραιότητα την εφαρμογή μέτρων που θα προβλέπουν μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας των εταιριών και στον ΦΠΑ με στόχο να ελαφρυνθούν από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη οι ελληνικές επιχειρήσεις και να τονωθεί η κίνηση στην αγορά. Σε αντιστάθμισμα των όποιων απωλειών θα εκτιμηθεί ότι θα προκαλέσουν στα φορολογικά έσοδα οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η νέα κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αποδεχτεί τις υποδείξεις της τρόικας για κατάργηση μεγάλου αριθμού απαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης