Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γιώργος Ζανιάς προς Εφοριακούς: «Φέρτε εδώ και τώρα 400 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη αν θέλετε να πληρωθείτε τον Ιούνιο»! Νέα ληξιπρόθεσμη τρομοκρατία για να σωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός

Γιώργος Ζανιάς προς Εφοριακούς: «Φέρτε εδώ και τώρα 400 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη αν θέλετε να πληρωθείτε τον Ιούνιο»! Νέα ληξιπρόθεσμη τρομοκρατία για να σωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός
Νέα τρομοκρατία προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την Εφορία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου.
Πολύ σύντομα οι εν λόγω υπόχρεοι θα λάβουν «ραβασάκι» από την Εφορία η οποία θα τους θέτει το εξής δίλημμα: Ή πληρώνετε τα χρέη τους ή προχωράμε σε δήμευση της περιουσίας σας (κινητής και ακίνητης) με βάση τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών που προβλέπονται από την φορολογική νομοθεσία.
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα να βάλει «χέρι» στους μισθούς και τις συντάξεις των οφειλετών, σε τυχόν εισοδήματα από ενοίκια που μπορεί να έχουν και φυσικά σε κάθε ακίνητο  που έχουν στο όνομα τους. Είτε αυτό είναι σπίτι, είτε οικόπεδα, είτε διαμέρισμα είτε εξοχική κατοικία. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία αφού κατασχεθούν  θα βγουν στη συνέχεια σε πλειστηριασμό  από την Εφορία για να καλυφθεί το χρέος του οφειλέτη.
Οι Εφορίες όλης της χώρας έχουν ήδη στη διάθεσή τους το προφίλ του κάθε οφειλέτη. Δηλαδή στοιχεία με την αξία των περιουσιακών  του στοιχείων, το ύψος των εισοδημάτων που τυχόν εισπράττουν κάθε χρόνο από εκμισθώσεις ακινήτων,  αλλά και πολλά άλλα  προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη των προβλεπόμενων από το νόμο μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και με τον τρόπο αυτό να διασφαλίσουν την άμεση εξόφληση των οφειλομένων ποσών.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε πρόσφατα στις Εφορίες όλης της χώρας λίστες με ονόματα οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι:
-Κατέχουν μεγάλης αξίας ακίνητα περιουσιακά στοιχεία
-Διατηρούν Ι .Χ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού
-Εισπράττουν κάθε μήνα ενοίκια από ακίνητα που έχουν εκμισθώσει
-Έχουν αμελήσει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα φόρους και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαεπτά μηνών, δηλαδή πέρυσι και φέτος
-Μετέχουν σε δικηγορικές εταιρείες ή ασκούν ατομικά το επάγγελμα του δικηγόρου
Με εντολή του υπουργού Οικονομικών  Γ. Ζανιά, τα Τμήματα Δικαστικού και Είσπραξης Εσόδων των Εφοριών, που ήδη έχουν στη διάθεσή τους τις συγκεκριμένες λίστες, θα πρέπει να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις στους συγκεκριμένους οφειλέτες ώστε να τους υποχρεώσουν να προσέλθουν άμεσα για την εξόφληση των χρεών τους, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, τα αρμόδια τμήματα των Δ.Ο.Υ. θα αποστέλλουν στους οφειλέτες ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους καλούν να διευθετήσουν τα χρέη τους εντός ολιγοήμερων προθεσμιών και θατ ους προειδοποιούν ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οφείλουν να λάβουν εναντίον τους τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι, στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες δεν θα ανταποκριθούν στις προσκλήσεις για τακτοποίηση των χρεών τους, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με διαδικασίες κατασχέσεων επί ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων τους, όπως σπίτια και ΙΧ αυτοκίνητα. Επιπλέον, όσοι οφειλέτες εκμισθώνουν ακίνητά τους και εισπράττουν κάθε μήνα ενοίκια, εφόσον επιμείνουν να είναι ασυνεπείς, θα χάσουν και τα εισοδήματα αυτά, τα οποία θα κατάσχονται, στα χέρια των ενοικιαστών, από τις αρμόδιες Εφορίες, μέχρις ότου εξοφληθούν οι απλήρωτες οφειλές.
Ακριβείς οδηγίες για την επιτάχυνση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο από «έχοντες και κατέχοντες» οφειλέτες του Δημοσίου δόθηκαν χθες από ον υπουργό Οικονομικών  Γ.  Ζανιά σε ευρεία σύσκεψη με τους Διευθυντές των 10μεγαλυτέρων Εφοριών της Περιφέρειας Αττικής (Μεγάλων Επιχειρήσεων, ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά, Κηφισίας, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ψυχικού, Γλυφάδας, Α΄ και Δ΄ Αθηνών)και των 5 μεγαλυτέρων Τελωνείων της ίδιας Περιφέρειας.
Στη σύσκεψη τέθηκε μάλιστα και ποσοτικός στόχος, σύμφωνα με τον οποίο οι εν λόγω υπηρεσίες θα πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να έχουν εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 400εκατ. ευρώ!
Ο δε υπουργός, σε μια προσπάθεια να πιέσει τους Εφόρους ώστε να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες τους στο μέγιστο βαθμό, έφθασε στο σημείο να τους πει :«Αν θέλετε να πληρωθείτε, εισπράξτε»!
Στη χθεσινή σύσκεψη δόθηκαν επίσης εντολές για τη διενέργεια ελέγχων-εξπρές με στόχο τον εντοπισμό των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και ΦΜΥ και δεν έχουν αποδώσει τους φόρους αυτούς στο Δημόσιο. Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να γίνονται εξʼ αποστάσεως, από τα γραφεία των ελεγκτών, κι εφόσον διαπιστώνεται πράγματι η μη εμπρόθεσμη εκπλήρωση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων θα στέλνονται, αρχικώς, μηνύματα μέσω e-mail ή SMS στους υπόχρεους και σε περίπτωση μη ανταπόκρισής τους θα βεβαιώνονται πρόσθετοι και φόροι και πρόστιμα με βάση τον μέσο όρο των φορολογητέων συναλλαγών που δηλώθηκαν στις 3 προηγούμενες φορολογικές περιόδους.
Μέχρι τις 15 Ιουνίου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη με τους προϊσταμένους των μεγαλύτερων Εφοριών και Τελωνείων της χώρας προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία των εσόδων και να ληφθούν νέες αποφάσεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης