Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ο ΟΔΔΗΧ ζητάει πολιτική παρέμβαση - Ορατός ο κίνδυνος ακόμη και στάσης πληρωμών για ομόλογα ξένου δικαίου που λήγουν προσεχώς… - Αναζητείται λύση ώστε να αποφευχθεί νέο credit event

 Ο ΟΔΔΗΧ ζητάει πολιτική παρέμβαση -  Ορατός ο κίνδυνος ακόμη και στάσης πληρωμών για ομόλογα ξένου δικαίου που λήγουν προσεχώς… - Αναζητείται λύση ώστε να αποφευχθεί νέο credit event
(upd3)Πολιτική παρέμβαση ώστε να βρεθεί λύση για τα ομόλογα που λήγουν και τα οποία δεν συμμετείχαν στο PSI+ καθώς αρνήθηκαν οι κάτοχοι τους να συμμετάσχουν ζητάει ο ΟΔΔΗΧ.
Είναι γεγονός ότι η ακυβέρνητη Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει το νέο credit event με αφορμή το ομόλογο που λήγει 15 Μαΐου ύψους μαζί με τους τόκους 436 εκατ και είναι αγγλικού δικαίου.

Ο ΟΔΔΗΧ καταβάλλει προσπάθεια σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα και επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο αν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση μπορεί να υπάρξει ακόμη και στάση πληρωμών.
Οι λύσεις για την διευθέτηση της πληρωμής των ομολόγων αυτών είναι 3
1)Να υπάρξει μια χρονική παράταση στην αποπληρωμή του και να πληρωθεί εν συνεχεία με σχετικά ευνοϊκούς όρους.
2)Να υποστεί haircut αλλά αυτό θα σημαίνει credit event και θα πληρωθούν τα CDS του συγκεκριμένου ομολόγου
3)Να μην πληρωθεί και να υπάρξει στάση πληρωμών.
Προφανώς η 3η λύση είναι και η χειρότερη και η πιο απευκταία.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ακόμη και εγγράφως την έγκριση των πολιτικών αρχηγών, για τον τρόπο που θα χειριστεί το θέμα.
Το ζήτημα είναι λεπτό γιατί αν ενεργοποιηθούν τα CACs οι ρήτρες συλλογικής δράσης τότε θα υπάρξει νέο credit eventενώ θα υπάρξει και εμπλοκή με τα άμεσα εξοφλητέα ομόλογα σε ξένο δίκαιο, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ.
Με βάση τα παρόντα δεδομένα αν το ομόλογο αγγλικού δικαίου αποπληρωθεί κανονικά θα ανακύπτει μείζον θέμα νομικής και ηθικής τάξης όταν όλα τα υπόλοιπα ομόλογα υπέστησαν haircut.

Δραματική επιδείνωση στα νέα ομόλογα

Δραματική επιδείνωση καταγράφεται στα νέα ελληνικά ομόλογα τα οποία καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.
Τα νέα ελληνικά ομόλογα έχουν πλήρως απαξιωθεί και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι διαπραγματεύονται ακόμη και στις 16,25 μονάδες βάσης δηλαδή haircut 83,75%...
Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος λόγω της ακυβερνησίας ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για ομόλογα διεθνούς δικαίου που λήγουν προσεχώς.
Τα νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου διαπραγματεύονται ως εξής.
Το ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 18,9 μονάδες βάσης με 20,5  μ.β. και μέση απόδοση 24,04%.
Το ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 16,25 μονάδες βάσης με 17,25 μ.β. με απόδοση 18,20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης