Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Βαθαίνει κι άλλο η ύφεση με το νέο Μεσοπρόθεσμο - Στο 5,2% αναθεωρείται ο στόχος για το 2012 - Ανοικτό το ενδεχόμενο συμπληρωματικών μέτρων από την Τρόικα - Υστέρηση 1% ΑΕΠ φέτος στα έσοδα - Στις 19 Μαΐου έρχεται η Τρόικα στην Αθήνα

  Βαθαίνει κι άλλο η ύφεση με το νέο Μεσοπρόθεσμο - Στο 5,2% αναθεωρείται ο στόχος για το 2012 - Ανοικτό το ενδεχόμενο συμπληρωματικών μέτρων από την Τρόικα - Υστέρηση 1% ΑΕΠ φέτος στα έσοδα - Στις 19 Μαΐου έρχεται η Τρόικα στην Αθήνα
Νέα εφιαλτική πρόβλεψη για την ύφεση που για το 2012 θα ξεπεράσει το 5,1% με 5,2% θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠ∆Σ), «στρώνοντας» έτσι το «χαλί» για πρόσθετα μέτρα από την Τρόικα.
Πρόκειται για την χειρότερη πρόβλεψη που έχει γίνει μέχρι τώρα αναφορικά με το φετινό μέγεθος της ύφεσης στην χώρα μας. Η αμέσως κοντινότερη είναι αυτή του ΙΟΒΕ με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Γιάννη Στουρνάρα να την τοποθετεί στο 5%.

Η Τρόικα από την πλευρά της, στις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία που εξέδωσαν πρόσφατα Ε.Ε. και ΔΝΤ κάνουν λόγο για ύφεση 4,7% το 2012 με σημαντικό όμως τον κίνδυνο επιδείνωσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περιβάλλον της οικονομίας προέρχεται ήδη από ένα καταστροφικό τελευταίο τρίμηνο του 2011 που η υποχώρηση του ΑΕΠ έφθασε στο 7% ακινητοποιώντας έτσι και την τελευταία ικμάδα παραγωγικής δραστηριότητας στην χώρα μας.
Η Ελλάδα έχει να δει θετικό πρόσημο στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και όπως φαίνεται ούτε το 2013 θα μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο αφού το ΔΝΤ τοποθετεί τον πήχη ανάπτυξης από το 2014.
Για τα ελληνικά νοικοκυριά βαθύτερη ύφεση σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία και μικρότεροι μισθοί προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια των φορολογικών εσόδων και οι μεγαλύτερες δαπάνες για τον προϋπολογισμό που συνεπάγονται από μία τέτοια περίπτωση.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα θέσουν θέμα νέων συμπληρωματικών μέτρων για το 2012 για να διασφαλιστούν οι στόχοι του δεύτερου Μνημονίου και να περιοριστούν οι αποκλίσεις εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό.
Η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας από τις προβολές που έχει κάνει στα έσοδα εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει στο τέλος του χρόνου υστέρηση τουλάχιστον 2 δις. ευρώ στις εισπράξεις ή 1% του ΑΕΠ, στέλνοντας έτσι πολύ νωρίς προειδοποιητικά μηνύματα για πρόσθετα μέτρα στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.
Στα συμπληρωματικά αυτά μέτρα θα έρθουν να προστεθούν και οι απώλειες εσόδων από την ύφεση κάτι που σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις που θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο για την διετία 2013 – 2014 θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για μέτρα 11,6 δις. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013 – 2014. Αυτά επιμερίζονται σε 7 δις. ευρώ για το 2013 και 4 δις. ευρώ για το 2014.
Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα αναγκαστεί από πολύ νωρίς να προχωρήσει στη λήψη πολύ σκληρών αποφάσεων για μην διακοπεί η χρηματοδότηση της Αθήνας από τον μηχανισμό της Τρόικας.
Επομένως οι προεκλογικές υποσχέσεις για αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών ή για στήριξη της πραγματικής οικονομίας που τάζουν τώρα τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων θα ακυρωθούν από την επομένη κιόλας των εκλογών. Αντί για τέτοιου είδους παροχές η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της και να συμπλεύσει με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Έτσι στο βασικό «μενού» των πρώτων αποφάσεων του Ιουνίου που είναι υποχρεωμένη να λάβει περιλαμβάνονται: Απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο φορέων και πιθανότατα ΔΕΚΟ, μισθολογικές μειώσεις, περικοπές στην παιδεία, «ψαλίδισμα» των λειτουργικών δαπανών, περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών, παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων και νέες γενναίες περικοπές στην υγεία.
Πιο συγκεκριμένα τα 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από περικοπές των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις φορέων, καθώς και τις αποχωρήσεις περίπου 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012. Τα 6,3 δισ. ευρώ θα αφορούν μέτρα μείωσης των κοινωνικών δαπανών και της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις» στις συντάξεις. Επίσης, ποσό 2,1 δισ. ευρώ περίπου θα προέλθει από τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.
Επίσης σημαντικά έσοδα αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών και από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε φορολογικό πεδίο. Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες αφορούν τον Φόρο εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων την φορολογία Κεφαλαίου και τον ΦΠΑ. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης εισοδήματος και ΦΠΑ, την ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία και αντικατάσταση από ένα μόνιμο Τέλος αλλά και κατάργηση των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων κατά την μεταβίβαση της περιουσίας. Θα περικοπούν κάθε είδους φοροαπαλλαγές που ισχύουν ,όπως για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων.
Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ανατροπή της κλίμακας της φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει ότι τα 8 κλιμάκια που υπάρχουν σήμερα, μάλλον θα περιοριστούν στα 5. Παράλληλα, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα «πέσει» στο 40% από 45% σήμερα, ενώ το αφορολόγητο θα παραμείνει στα 5.000 ευρώ.
Η Τρόικα αναμένει επίσης το σχέδιο για το κλείσιμο των 200 εφοριών μέσα στο 2012 αλλά και την απόφαση για την εφαρμογή μίας νέας αύξησης έως τον Ιούνιο στις αντικειμενικές αξίες για να ευθυγραμμιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς. Επίσης, έτοιμες θα πρέπει να είναι μέχρι τον Ιούνιο και δεκάδες άλλες δράσεις σε τομείς όπως είναι των επενδύσεων, της απελευθέρωσης αγοράς προϊόντων , της υγείας, των φαρμάκων, των κλειστών επαγγελμάτων, κλπ.
Σε πιο διαρθρωτικό επίπεδο μέχρι και τα τέλη Μαΐου θα πρέπει να είναι έτοιμη η έκθεση με τις περικοπές δαπανών που θα γίνουν το 2013 και το 2014 με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 11,5 δις ευρώ. Για τις περικοπές δαπανών το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει την συνδρομή του ΚΕΠΕ.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις που θα αποτελέσουν το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα συζητήσει η κυβέρνηση με τον ερχομό της Τρόικας στην Αθήνα .
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό οι ελεγκτές της Τρόικας πρόκειται να φτάσουν στην Αθήνα στο διάστημα μεταξύ 19 και 21 Μαΐου και θα είναι ο πρώτος έλεγχος στο πλαίσιο της νέας δανεικής σύμβασης που θα πραγματοποιήσουν για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι η Τρόικα θα αναβάλλει το ταξίδι της στην Ελλάδα μόνο σε περίπτωση που υπάρξει μετεκλογική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και η χώρα μας οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο εκλογικής αναμέτρησης εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή εγκαταλειφθεί πλήρως το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης