Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η Αθήνα παροτρύνει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου να συμμετάσχουν στο PSI+ - "Δεν θα υπάρξει καλύτερη προσφορά"

Η Αθήνα παροτρύνει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου να συμμετάσχουν στο PSI+ -
(upd5)Η Αθήνα παροτρύνει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου να συμμετάσχουν στο PSI+.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει πως είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν στο PSI+ oι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου και να δεχθούν haircut 75%, καθώς, όπως επισημαίνει "δεν θα υπάρξει καλύτερη προσφορά".
"Δεν θα υπάρξει καλύτερη προσφορά από αυτή που έχει ανακοινωθεί" δηλώνει στους FT ο αξιωματούχος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η έκκληση που απευθύνει αφορά σε κατόχους ομολόγων αξίας 6,4 δισ. ευρώ.
"Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχουν χρήματα ώστε να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων ξένου δικαίου" τονίζεται στο δημοσίευμα των FT.
O Harvinder Sian της RBS σχολιάζει "η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου είναι μια ακόμη πηγή ανησυχίας για την Ευρωζώνη και τους επενδυτές".
"Νομίζαμε πως η ελληνική περίπτωση βρισκόταν πίσω μας. Τελικά δεν είναι ακόμη. Αλλά η αγορά δεν πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά, καθώς τα ποσά που διακυβεύονται δεν είναι μεγάλα για τα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου και δεν απειλούν στο συνόλο του το PSI+" δηλώνει επενδυτής από το Λονδίνο.

Στις 15 Μαϊου η... συμπληρωματική χρεοκοπία της Ελλάδας - Σε φιάσκο οδηγείται το PSI+ για τα XS ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου αλλά η κυβέρνηση μιλά για συμμετοχή 97% - Παράταση έως 18 Απριλίου για τις γενικές συνελεύσεις που αναβλήθηκαν


Στις 15 Μαϊου τοποθετούν οι αναλυτές την ημερομηνία της... συμπληρωματικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, λόγω των XS ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το σίριαλ των παρατάσεων και της στάσης των ομολογιούχων, που απορρίπτουν την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης. Διαφορετική, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για συμμετοχή στη διαδικασία που ξεπερνά το 97%.
"Το στοιχείο κλειδί των γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων είναι ότι η ψηφοφορία γίνεται ένας προς ένας και για κάθε ένα ομόλογο ξεχωριστά", σχολιάζει ο Thomas Costerg, της Standard Chartered Bank.
"Αυτό καθιστά πιο εύκολη τη διαδικασία για τους επενδυτές να μπλοκάρουν την αναδιάρθρωση και να τεθεί στην Ελλάδα το εξής ερώτημα: Τι θα κάνει τώρα η χώρα;" προσθέτει ο ίδιος. Κατά τον Costerg, ούτε η ελληνική, αλλά ούτε και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει τελειώσει.
Στο μεταξύ, η 15η Μαϊου είναι η ημέρα που λήγουν ελληνικοί τίτλοι που διέπονται υπό ξένο δίκαιο.
Να σημειωθεί εδώ ότι, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να μην αποπληρώνει τους κατόχους ομολόγων ξένου δικαίου που δεν συμμετέχουν στο PSI+, γεγονός που ισοδυναμεί με νέα χρεοκοπία για την Ελλάδα, μετά την πιστοποίηση από την ISDA πιστωτικού γεγονότος στις 9 Μαρτίου και τη δημοπρασία για την πληρωμή των ελληνικών ομολόγων στις 19 Μαρτίου.

Νέα παράταση έως τις 18/4

Σε φιάσκο οδηγείται η διαδικασία του PSI+ για τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται υπό ξένο δίκαιο, καθώς η άρνηση των ομολογιούχων να συμμετάσχουν, φέρνει τη μια μετά την άλλη παράταση για την κατάθεση προσφοράς.
Μετά την αρχική παράταση που είχε δοθεί για τις 4 Απριλίου, σήμερα ανακοινώθηκε νέα παράταση για ορισμένους κατόχους XS ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου έως τις 18 Απριλίου. Aφορά τους ομολογιούχους, όπου υπήρξε αναβολή των γενικών συνελεύσεων για τη λήψη απόφασης.
Κατά τις πληροφορίες, 20 από τις 36 γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων απέρριψαν την προσφορά για το PSI+.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Οι κάτοχοι ομολόγων ύψους 8,3 δις ευρώ με ISIN XS είναι αρνητικοί να δεχθούν haircut στα ομόλογα που κατέχουν.
Οι συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι υπάρχει άρνηση ενώ σε ορισμένες εξ αυτών δεν συγκεντρώνεται το 50% ενώ σε κάποιες άλλες έχουν ψηφίσει κατά της ενεργοποίησης των CACs.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 20 από τις 36 περιπτώσεις οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο αποφάσισαν κατά τις συνεδριάσεις ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο PSI.
To ζητούμενο είναι τι θα γίνει αν τελικά το ελληνικό δημόσιο δεν καταφέρει να ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια άπαξ και δύσκολα μπορούν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες υφίστανται στα ομόλογα ξένου δικαίου.
Οι λύσεις είναι δύο ή το ελληνικό κράτος να πληρώσει μόνο την αναλογία σε νέα ομόλογα παρά την άρνηση των ομολογιούχων ή θα αναζητήσει μια νομική φόρμουλα ώστε να ενεργοποιήσει τα CACs και να καταστήσει υποχρεωτική την διαδικασία συμμετοχής.
Μπορεί το ύψος των 8,3 δις ευρώ να είναι μικρό στο σύνολο του χρέους που έχει απομειωθεί αλλά δεν παύει να αποτελεί μέρος της διαδικασίας του PSI+.
Οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με isin XS ακολουθούν μια στρατηγική κατανοώντας ότι ρισκάρουν να χάσουν περισσότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης