Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήπως οδηγούμαστε σε double dip ύφεση;

Μήπως οδηγούμαστε σε double dip ύφεση;
Το σήμα κινδύνου στις αγορές έχει δοθεί από τους οικονομολόγους το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο double dip ύφεσης, καθώς ο φόβος διάχυσης της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης ελλοχεύει. Οι αγορές και η διαδικασία φαίνεται να δείχνουν αντοχή, αλλά όπως αναφέρθηκε και χτες στην ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής της Fed, οι υποστηρικτικοί παράγοντες της ανάπτυξης φαίνεται να αποδυναμώνονται.
Στις ΗΠΑ τα δύο μεγάλα αγκάθια της οικονομίας, η αγορά εργασίας και ακινήτων δε φαίνεται να έχουν την πορεία που υπολόγιζε η κυβέρνηση, παρά τα υπέρογκα ποσά που έχουν διατεθεί. Μάλιστα  οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μαϊο«άγγιξαν» το χαμηλότερο επίπεδο από το 1963 αφού  υποχώρησαν κατά 33% στις 300.000. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1963.
Η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει ένα ριψοκίνδυνο εξάμηνο καθώς νέα σειρά προβλημάτων «χτυπά» τον τομέα real estate, ανατρέποντας κάθε ενδεχόμενο ισχυρής ανάκαμψης, είχε εκτιμήσει προ ημερών η τραπεζική αναλύτρια, Meredith Whitney.
Η Fed διαπιστώνει ότι και η υψηλή ανεργία έχει οδηγήσει σε μικρή αύξηση των εισοδημάτων και σε υποχώρηση των αξιών στην αγορά ακινήτων, ενώ δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί οι πιστωτικές συνθήκες. Οι δύο αυτοί λόγοι, καθώς και ο φόβος για τη διάχυση της ευρωπαϊκής κρίσης, οδήγησαν τη Fed για 12η συνεχόμενη φορά να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τα οποία βρίσκονται σ' αυτό το σημείο από το Δεκέμβριο του 2008.
Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη ο δείκτης PMI τον Ιούνιο  υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα δύο μηνών, ενώ νέα πτώση σημείωσε και ο μεταποιητικός PMI στη Γερμανία αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Η ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες παραμένει υποτονική, δηλώνουν οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές, εφιστώντας την προσοχή καθώς η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη. Μάλιστα, ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα επισήμανε πρόσφατα ότι κάποια ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να αντιμετωπίσουν μια δεύτερη οικονομική ύφεση εάν αποτύχουν να διαχειριστούν τις κρίσεις ελλείμματος. Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ύφεση double-dip, σχήματος W, δηλαδή, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, Michael Hart.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης