Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποστηρίζει ο Α. Βγενόπουλος

 Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποστηρίζει ο Α. Βγενόπουλος
Την εκτίμηση ότι μέρος των ελληνικών τραπεζών θα προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διετύπωσε ο επικεφαλής του ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος σε ερώτηση του www.bankingnews.gr .
To ταμείο δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιηθεί δήλωσε με νόημα ο κ Βγενόπουλος και διευκρίνισε ότι το Φθινόπωρο είναι προφανές ότι μετά τα stress tests θα διαφανεί ξεκάθαρα ποιες τράπεζες πληρούν και ποιες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θα τεθούν από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας...
Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν deals στις τράπεζες τόνισε λόγω του ταμείου των διαθέσιμων κεφαλαίων ίσως οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια και στην πορεία όταν κληθούν να τα αποπληρώσουν να εξετάσουν τους τρόπους αποπληρωμής.
Πάντως μέχρι τώρα από τις δηλώσεις των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών έχει αναφερθεί ότι δεν θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα 10 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι η  συμμετοχή στο Ταμείο θα είναι υποχρεωτική και θα ενεργοποιείται όταν δεν καλύπτονται οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως έχουν οριστεί για συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια εποπτική αρχή και όταν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη ιδιωτική λύση.
Δηλαδή πρώτα μια τράπεζα θα καταφεύγει στους μετόχους της και εν συνεχεία θα εξετάσει την ιδιωτική λύση δηλαδή μια συγχώνευση.
Πάντως πρώτη φορά σε νόμο αναφέρεται το ενδεχόμενο ιδιωτικής λύσης δηλαδή της συγχώνευσης των τραπεζών. Προφανώς ύψιστης σημασίας για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Ο Γ. Κωστόπουλος της Alpha bank δήλωσε ότι η τράπεζα δεν θα χρειασθεί να καταφύγει στο Ταμείο.
Ο Άνθ. Θωμόπουλος Γενικός Διευθυντής της Εθνικής είχε δηλώσει ότι «δεν φαίνεται σε αυτή την φάση να χρειάζεται ο κλάδος να προσφύγει στο ΤΧΣ»
Το Ταμείο δημιουργήθηκε και μάλιστα υπάρχει πίεση να ολοκληρωθεί άμεσα.
Είναι προφανές ότι οι εμπλεκόμενοι ΔΝΤ, ΕΕ και Ελληνικό Δημόσιο για να επείγονται σημαίνει ότι για κάτι ανησυχούν.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης