Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αποκρατικοποιήσεις: Τι κρύβεται πίσω από την απομάκρυνση του Γιώργου Χριστοδουλάκη… Πότε ξεκίνησε η "κόντρα" με τον Κώστα Μητρόπουλο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων

Αποκρατικοποιήσεις: Τι κρύβεται πίσω από την απομάκρυνση του Γιώργου Χριστοδουλάκη… Πότε ξεκίνησε η
Η κατάργηση της γενικής γραμματείας αποκρατικοποιήσεων  από τον Ευάγγελο Βενιζέλο έφερε στην επιφάνεια την κόντρα που είχε  εκδηλωθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ανάμεσα στα δύο υψηλόβαθμα στελέχη  αυτού του  τομέα.
Του Γιώργου Χριστοδουλάκη της γενικής γραμματείας αποκρατικοποιήσεων και του Κώστα Μητρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο  του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Ο πρώτος ως επιλογή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προϋπήρχε στον χώρο και ασχολούνταν  εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο δεύτερος που ήταν μέχρι πρότινος στέλεχος της  Eurobank, επιλέχθηκε από τον κ. Βενιζέλο
H κόντρα ξεκίνησε το  καλοκαίρι, όταν ιδρύθηκε το Ταμείο Περιουσίας,  υπό την πίεση της τρόικας, οι αρμοδιότητες του οποίου έπεφταν πάνω στον γενικό γραμματέα Γιώργο Χριστοδουλάκη.
Τότε δηλαδή που ο Κώστας  Μητρόπουλος άρχισε να μπαίνει στα «χωράφια» που είχε «καλλιεργήσει» ο Γιώργος Χριστοδουλάκης. Τα πράγματα άρχισαν να μπλέκονται και η κόντρα τους άρχισε να παίρνει γεγονός που άρχισε να  προβληματίζει τον υπουργό Οικονομικών  μετά τις  μαχαιριές που έβλεπε να ανταλλάσσουν τα δύο στελέχη.
Το Φθινόπωρο η ένταση έφτασε στο ζενίθ και αιτία ήταν το  «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με την   Hochtief το οποίο στέρησε από το κράτος εισπράξεις 250 εκατ. ευρώ.
Το ελληνικό  δημόσιο δεν κατάφερε να έρθει  σε συμφωνία με τους Γερμανούς για την επέκταση της σύμβασης  παραχώρησης του   «Ελ. Βενιζέλος»  ( 2026-2046 ), παρότι στο υπουργείο Οικονομικών πίστευαν ότι  ήταν εφικτό.  Οι Γερμανοί της   Hochtief ανέβαλαν για το 2012  αυτές τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η εταιρία στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Το ναυάγιο δημιούργησε νέο «έμφραγμα» στις αποκρατικοποιήσεις και οι δύο επικεφαλής άρχισαν να εξαπολύουν βολές  ο ένας κατά του άλλου για το ποιος φταίει, για την απώλεια των 250 εκατ. ευρώ.
«Αν μην εγώ θα την είχα κλείσει την συμφωνία με την Hochtief» λέγεται ότι διατείνονταν αμφότερα τα δύο στελέχη.
Σύμφωνα πάντως με  κάποιον τρίτο παρατηρητή, πιο κοντά στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης  βρέθηκε ο κ. Χριστοδουλάκης ο οποίος δούλευε καιρό αυτό το project.
Από την άλλη ο κ. Μητρόπουλος πιεζόμενος από την Τρόικα για επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων δεν κατάφερε να «κλειδώσει» την συμφωνία με τους Γερμανούς, αν και βρέθηκε επίσης πολύ κοντά.
Κατόπιν τούτου ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε  την κατάργηση της γενική γραμματείας αποκρατικοποιήσεων με τις αρμοδιότητες της να αναλαμβάνει ο Γιώργος Κυριακός, γενικός γραμματέας ΔΕΚΟ μέχρι πρότινος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης