Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στις επόμενες δέκα εβδομάδες – Αποτυχία του PSI και στάση πληρωμών – Βόμβα… στο ευρώ – Ανησυχία των αναλυτών για το «εθελοντικό» κούρεμα – Ζητούν παρέμβαση Μέρκελ-Σαρκοζί

Χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στις επόμενες δέκα εβδομάδες – Αποτυχία του PSI και στάση πληρωμών – Βόμβα… στο ευρώ – Ανησυχία των αναλυτών για το «εθελοντικό» κούρεμα – Ζητούν παρέμβαση Μέρκελ-Σαρκοζί
(Upd2)Χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στις επόμενες δέκα εβδομάδες προβλέπουν σε δημοσίευμά τους οι Sunday Times, εξαιτίας, όπως υποστηρίζουν, της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό PSI και της αδυναμίας της χώρας να αποπληρώσει τα κρατικά ομόλογα ύψους 14 και πλέον δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί να πτωχεύσει μέσα στις επόμενες 10 εβδομάδες και να βάλει... βόμβα στο ευρώ.
Λόγω της πτώχευσης, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, η Ελλάδα μπορεί να προτιμήσει την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν να θέλουν να επιτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αυτό δεν παύει να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ειδικά μετά την μαζική υποβάθμιση των ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Αυστρία, κλπ.) την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που ενδεχομένως να επιφέρει προβλήματα στο Ταμείο διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου» αναφέρει το δημοσίευμα των Sunday Times.

Ανησυχούν οι αναλυτές για τον εθελοντικό χαρακτήρα του PSI


Πάντως, το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση για την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) με την ελληνική κυβέρνηση.
Το Bloomberg μάλιστα φιλοξενεί δηλώσεις επενδυτών οι οποίοι εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι.
Μάλιστα ο διαχειριστής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund σε κρατικά ομόλογα, εκτιμά ότι οι υποβαθμίσεις οικονομιών της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή ήταν προμήνυμα της «αναμενόμενης πτώχευσης της Ελλάδας».
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η διχογνωμία των ιδιωτών πιστωτών με την Ελλάδα έγκειται στο ύψος του επιτοκίου αλλά και στη διάρκεια των νέων ελληνικών ομολόγων που θα αντικαταστήσουν το υπάρχον χρέος.
«Αν οι συνομιλίες αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία τότε η Ελλάδα θα πτωχεύσει και το πρόβλημα θα επεκταθεί» σημειώνει ο επικεφαλής της Greylock Capital Management η οποία συμμετέχει στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.
Μια διαφορετική προσέγγιση παρουσιάζει ο Κρίστιαν Μάσικ της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Silvia Quandt Research. Ο χρηματοοικονομικός αναλυτής εκτιμά ότι αν το ύψος του κουρέματος φτάσει το 75% της αξίας των ομολόγων τότε οι πιστωτές θα σκεφτούν πολύ σοβαρά αν πρόκειται πράγματι για λύση στην οποία αξίζει να συμμετάσχουν.
Το Reuters τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι «συνομιλίες για το ελληνικό χρέος έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο την ίδια στιγμή που οι πιστωτές της Ελλάδας οχυρώνονται πίσω από τις γραμμές άμυνας και η αισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας έχει καταποντιστεί».
Ο οικονομικός αναλυτής της Morgan Stanley Χοακίμ Φελς δηλώνει στο ίδιο πρακτορείο ότι στο στάδιο που βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις «υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εξαναγκασμού και όχι εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους παρά το ότι οι τράπεζες θα επιθυμούσαν το δεύτερο».
Ασφαλώς σε περίπτωση που οι πιστωτές της Ελλάδας αναγκάζονταν να αποδεχτούν μία οποιαδήποτε λύση αυτό θα σήμαινε ότι η διαγραφή χρέους χάνει τον εθελοντικό της χαρακτήρα και ισοδυναμεί με αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους. Το αμερικανικό πρακτορείο δεν παραλείπει πάντως να επισημάνει την ανικανότητα των ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι «επί σχεδόν τρία χρόνια έχουν αποτύχει σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αντιμετωπίζοντας μια κρίση χρέους που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα».
Η Wall Street Journal αναφέρει σε σημερινό της άρθρο ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας τότε η χώρα θα χρειαστεί ακόμα ένα δανειακό πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
«Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μια ακατάστατη πτώχευση» σημειώνει η εφημερίδα. Για «αδιέξοδο» κάνουν λόγο και οι Financial Times οι οποίοι φιλοξενούν ανάλογες εκτιμήσεις επενδυτών.

Financial Times: Παρέμβαση Μέρκελ - Σαρκοζί στο ελληνικό PSI προτίθενται να ζητήσουν οι ιδιώτες πιστωτές

Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας σκέφτονται να απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας για να αρθεί το αδιέξοδο που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα" των ομολόγων τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) - που εκπροσωπεί τις τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο - Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε στην εφημερίδα ότι μία κατ' αρχήν συμφωνία πρέπει να έχει "κλείσει" έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου η διαδικασία της αναδιάρθρωσης να ολοκληρωθεί έγκαιρα - πριν από τη λήξη στις 20 Μαρτίου ελληνικών ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
Ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με καλή πίστη, αλλά ήταν επικριτικός για τη στάση άλλων διαπραγματευτών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στο περίγραμμα της συμφωνίας για το "κούρεμα" που επιτεύχθηκε στην τεταμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο.
"Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν μία εθελοντική συμφωνία με κούρεμα 50%", δήλωσε ο κ. Νταλάρα, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους συνεργάτες τους δεν ακολουθούν την απόφαση αυτή. "Όσοι αναμένουν από τους ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν παράλογες ζημιές μέσω του κουπονιού (σ.σ.: του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα), δεν αντιλαμβάνονται τη φύση μίας εθελοντικής συμφωνίας", συνέχισε ο εκπρόσωπος του IIF.
Πρόσωπα προσκείμενα στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνουν ότι η συμφωνία "σκοντάφτει" στο ύψος του κουπονιού για τα νέα 30ετή ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα. Οι διαχειριστές του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν συμφωνήσει με τους ομολογιούχους για ένα κουπόνι λίγο κάτω από το 5%, αλλά κάποιες κυβερνήσεις πρότειναν την περασμένη εβδομάδα ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Η Γερμανία πρότεινε ένα επιτόκιο 2-3%, το οποίο θα αύξανε τη ζημιά των επενδυτών από το 60% σε πάνω από 80% όσον αφορά την παρούσα αξία των ομολόγων τους. "Αυτό θα ήταν εξοντωτικό για τις ελληνικές τράπεζες", δήλωσε Έλληνας τραπεζίτης. Το επιτόκιο και οι άλλοι όροι "πρέπει να είναι αρκετά ελκυστικοί για να διασφαλίσουν την εθελοντική συμμετοχή και τον μέγιστο αριθμό των ενδιαφερόμενων", δήλωσε πρόσωπο προσκείμενο στους Γάλλους ομολογιούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης