Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρόικα σε κυβέρνηση: « Ή παίρνετε άμεσα νέα μέτρα ή πάτε την χώρα σε εκλογές»! Ραγδαίες οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

  Τρόικα σε κυβέρνηση: « Ή παίρνετε άμεσα νέα μέτρα ή πάτε την χώρα σε εκλογές»! Ραγδαίες οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις
«Μέτρα εδώ και τώρα ή αλλιώς εκλογές» αναφέρει το τελεσίγραφο που απέστειλε η Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση. Οι ξένοι έχουν δώσει διορία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου στον Λουκά Παπαδήμου, προκειμένου να αποφασίσει αν η χώρα οδηγηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Απρίλιο σε εθνικές εκλογές – αφού ο χρόνος τέλεσης είναι καθοριστικός για την επιβολή του νέου πακέτου των φόρων.

Σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν τον Φεβρουάριο τότε η Τρόικα θα αφήσει για αργότερα τις συζητήσεις για τα νέα μέτρα. Αν όμως οι εκλογές οριστούν για τον Απρίλιο τότε οι πιστωτές θα ζητήσουν την λήψη ενός «διορθωτικού»πακέτου παρεμβάσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για να κλείσει η «τρύπα» των εσόδων του2011.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτιάξει ήδη μία πρώτη λίστα με τους τομείς των εσόδων και των δαπανών από τους οποίους μπορεί να βρεθεί το προηγούμενο ποσό. Η λίστα αυτή θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ξένους, όταν θα ξανάρθουν στην Αθήνα για να συζητήσουν τους όρους που θα διέπουν το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.
Οι νέες παρεμβάσεις σχετίζονται με τις πιέσεις που ασκεί η Τρόικα για έλλειμμα 6,5% το 2012. Πρόκειται για ένα στόχο που θεωρείται απίθανος να προσεγγιστεί από την στιγμή που η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με αστοχίες τουλάχιστον 2 δις. ευρώ στα έσοδα ( σ.σ η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο φθάνει τα 3,3 δισ. ευρώ).
Εξέλιξη η οποία«στέλνει» το φετινό έλλειμμα στο 10% από9% που εκτιμούσαν στο υπουργείο Οικονομικών. Για να καλυφθεί η απόσταση των τρεισήμισι ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το 6,5% που είναι ο στόχος για το έλλειμμα του 2012, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 2 δις. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό πακέτο μέτρων της επόμενης χρονιάς θα ξεπεράσει τα 11,1δις. ευρώ μαζί με αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012 ενώ εκκρεμεί μία ακόμη δέσμη μέτρων 13,74 δις. ευρώ που αφορά στην τριετία 2013 -2015. Αυτό το πακέτο θα έχει οριστικοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2012.
Σε ότι αφορά την φετινή υστέρηση στα κρατικά έσοδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να την καλύψει μέσα από τις νέες αυξήσεις έως 25% που προωθούνται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Τα τιμολόγια του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ αποτελούν την ασφαλέστερη δεξαμενή άντλησης εσόδων για την Τρόικα από την στιγμή που οι φόροι θεωρούνται αβέβαιοι αν θα εισπραχτούν.
Από τις δαπάνες η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγαλύτερες περικοπές στον χώρο της Υγείας αλλά και στο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο από το οποίο θα επιδιωχθεί πρόσθετη εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ.
Αυτή θα προέλθει από το κλείσιμο Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, από την καθολική εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο αλλά και από ένα διευρυμένο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο. Εκτιμάται ότι το 2013 θα φθάσει τα 70.000 άτομα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί.
Τον Ιανουάριο θα παιχθεί και η τρίτη πράξη μείωσης στις επικουρικές συντάξεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης