Απόρρητη έκθεση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί για ιταλική χρεοκοπία - Φουντώνουν τα σενάρια για ένταξη της Ιταλίας στον μηχανισμό του ΔΝΤ

Απόρρητη έκθεση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί για ιταλική χρεοκοπία - Φουντώνουν τα σενάρια για ένταξη της Ιταλίας στον μηχανισμό του ΔΝΤ
(upd2)Απόρρητη έκθεση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία.
Μάλιστα, όπως τονίζεται, η έκθεση παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών κατά το χθεσινό Eurogroup.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ αναφέρει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη πιο σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση, ειδικά σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι χωρίς αποφασιστική πολιτική απάντηση, ο κίνδυνος για πλήρη κρίση κρατικής ρευστότητας εντείνεται, ενώ οι συνέπειες από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις θα είναι ολέθριες.
«Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο μίας αυτοτροφοδοτούμενης φυγής από τους κρατικούς τίτλους της χώρας. Η συνεπακόλουθη κρίση ρευστότητας θα μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας της οποίας οι επιπτώσεις για τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης θα είναι πολύ έντονες δεδομένης της έκθεσης στην ιταλική οικονομία» αναφέρει το έγγραφο.
Η εφημερίδα περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες πωλήσεις κρατικών ομολόγων και στα επιτόκια που κλήθηκε να πληρώσει το ιταλικό δημόσιο, τα οποία ξεπέρασαν ακόμη και το όριο του 7%.

Φουντώνουν τα σενάρια για ένταξη της Ιταλίας στον μηχανισμό του ΔΝΤ

Ολοένα και φουντώνουν οι διαρροές για τις συζητήσεις στις οποίες βρίσκεται η Ιταλία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αντλήσει κεφάλαια που θα τη στηρίξουν οικονομικά.
Σήμερα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η κυβέρνηση Monti αναμένεται πρώτα να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 5 Νοεμβρίου και μετά να καταθέσει και επισήμως το αίτημα για την οικονομική στήριξη. Η στήριξη πιθανόν να είναι περίπου 400 δις. ευρώ, ποσό που ενδεχομένως να καλυφθεί και από τις ενισχύσεις της ΕΚΤ στο ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας Μ. Μonti επισημαίνει ότι η Ιταλία δεν έχει ζητήσει εξωτερική βοήθεια... Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών της χώρας γνωστοποίησε ότι έχει ζητηθεί από το ΔΝΤ να ξεκινήσει την εποπτεία της ιταλικής οικονομίας, μετά τις 5 Δεκεμβρίου...

www.bankingnews.gr

Αλεξάνδρα Τόμπρα

BREAKING NEWS