Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπαδήμος: Στόχοι της κυβέρνησης η εκταμίευση της 6ης δόσης έως τις 15/12 και η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου - Διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Προτεραιότητα η διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών - Στο 9% το έλλειμμα

Παπαδήμος: Στόχοι της κυβέρνησης η εκταμίευση της 6ης δόσης έως τις 15/12 και η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου - Διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Προτεραιότητα η διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών - Στο 9% το έλλειμμα
(upd8)Η εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ έως τις 15 Δεκεμβρίου, η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και η οικονομική πολιτική που τη συνοδεύει είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς διακυβεύεται η παραμονή της στο ευρώ, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τη χώρα παρά η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.
Η απόφαση των αρχηγών των τριών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αποτελεί σημαντικό δείγμα συναίνεσης και συνεννόησης, ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη βασικών εθνικών στόχων, συνέχισε ο κ. Παπαδήμος και τόνισε ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας είναι ο βασικός στόχος  της νέας κυβέρνησης. "Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που μου δίδεται. Οι νέοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και να ευημερήσουν στον τόπο τους. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε", πρόσθεσε.
"Οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι το διακύβευμα. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις. Η κρίση έχει κλιμακωθεί και επεκταθεί" ανέφερε στη συνέχεια, ενώ επισήμανε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να μειωθεί στο 9% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011.
Το έργο που πρέπει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι δυσανάλογα μεγάλο της διάρκειάς της και για αυτό πρέπει να κινηθούμε άμεσα, υποστήριξε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Αναλύοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ανέφερε:
- Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ ευρώ έως τις 15/12.
- Η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα.
- Προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.
Νέο μισθολόγιο, αποκρατικοποιήσεις, κλειστά επαγγέλματα, αξιολόγηση φορέων του δημοσίου τομέα βρίσκονται επίσης στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως και η ενίσχυση της απασχόλησης και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η  Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι και η μόνη λύση για τη χώρα είναι η παραμονή της στο ευρώ. "Πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος. Αναγκαία η στήριξη από εταίρους και ΔΝΤ, καθώς και η εφαρμογή πακέτου αποκατάστασης της οικονομίας. Οι δύο εναλλακτικές της πορείας της χώρας, μέσα και έξω από το ευρώ, έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια από την ΕΕ. Οι αποφάσεις κατά τη συνοδο της 26ης/10 προσδιορίζουν τις ενέργειες που διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Το κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης/10 και η εφαρμογή της σχετικής οικονομικής πολιτικής", πρόσθεσε στη συνέχεια.
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι η περίοδος κατά την οποία η νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης δεν θα αποτελέσει παρένθεση, αλλά "γέφυρα που θα βοηθήσει τη μετάβαση της χώρας σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας".
"Η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου αναδιάταξης του χρέους (PSI) σημαίνει πως οι πληρωμές των τόκων θα μειωθούν σημαντικά και θα περιοριστεί η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων", σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι συνεχίζεται κανονικά και εν αναμονή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ εστιάζοντας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τόνισε ότι η διασφάλιση της ρευστότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Κρίσιμη για τη νέα μεταβατική κυβέρνηση η εβδομάδα που ξεκίνησε, καθώς το νέο σχήμα καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα καυτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν σήμερα  στις 19.00, ενώ την Τετάρτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή προς το νέο σχήμα.
Το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης, που είναι κατά 6 μέλη μεγαλύτερη από την προηγούμενη, είναι δίχως αμφιβολία η δυνατότητα ευελιξίας που θα επιδείξει, αφού καλούνται να συμπράξουν - και να συναποφασίσουν - οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ...
Παράλληλα, μαραθώνιο συσκέψεων θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, την προώθηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου καθώς και για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Το μεσημέρι ο υπουργός θα έχει σύσκεψη με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο με αντικείμενο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κεντρικό σημείο των οποίων θα είναι η προώθηση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου στήριξης.
Μετά τη σύσκεψη για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό να έχει ψηφιστεί έως τον Μάρτιο 2012.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα, με προδιαγεγραμμένη πορεία και εξαιρετικά σύντομη διάρκεια ζωής, αφού όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου του 2012, παραμένει σε γενικές γραμμές ίδιο με την κυβέρνηση Παπανδρέου, με τη συυμετοχή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να περιορίζεται σε "ασφαλή υπουργεία".
Ωστόσο αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι, ότι παρά τις αυξημένες προσδοκίες, η μεταβατική κυβέρνηση είναι μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση σωτηρίας, αφού το έργο που καλείται να επιτελέσει είναι προκαθορισμένο και η διάρκειά της δεν αφήνει πολλά περιθώρια για υπερβάσεις...

Στη νέα 48μελή κυβέρνηση συμμετέχουν 6 εξωκοινοβουλευτικοί της Νέας Δημοκρατίας και 4 βουλευτές του ΛΑΟΣ.
Πρώτο μας μέλημα είναι η νέα δανειακή σύμβαση και η οικονομική πολιτική που τη συνοδεύει, δήλωσε μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι οι στιγμές που βιώνει η Ελλάδα είναι κρίσιμες, ενώ γνωστοποίησε ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι εβδομάδα πυκνών δράσεων.
Οι απόψεις της ΝΔ δεν αλλάζουν. Η ΝΔ δεν συγκυβερνά. Ανέλαβε δύο κρίσιμα υπουργεία, αλλά δεν συγκυβερνά, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου.

Αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο Μαξίμου
"Με τη συνεργασία όλων η νέα κυβέρνηση θα τα καταφέρει. Θα κάνει ό,τι καλύτερο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ελλάδας", δήλωσε παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο νέος πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει κάθε στήριξη και βοήθεια στο νέο κυβερνητικό σχήμα, προσθέτοντας ότι ο κ. Παπαδήμος αναλαμβάνει σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή.

Αναλυτικά το νέο σχήμα:

Πρωθυπουργός
: Λουκάς Παπαδήμος

Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης: Ευάγγελος Βενιζέλος - Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργός Εσωτερικών: Τάσος Γιαννίτσης
Αναπληρωτής υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας

Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Παντελής Οικονόμου
Υφυπουργός: Ι. Μουρμούρας

Υπουργός Εξωτερικών: Σταύρος Δήμας
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής υπουργός: Γ. Ραγκούσης
Αναπληρωτής υπουργός: Γ. Γεωργίου
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιώπουλος

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργοί: Αδωνις Γεωργιάδης - Θάνος Μωραϊτης

Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιωργός Παπαπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Κ. Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Αστέριος Ροντούλης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανόλης Όθωνας

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός για θέματα Τουρισμού: Πέτρος Αλιβιζάτος - Γιώργος Νικητιάδης

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γ. Σταυρόπουλος

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης