Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Societe Generale: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας, πιθανή της Πορτογαλίας - Γιατί οι φόβοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υπερεκτιμηθεί....

Societe Generale: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας, πιθανή της Πορτογαλίας - Γιατί οι φόβοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υπερεκτιμηθεί....
Αναπόφευκτη θεωρεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας η Societe Generale, χωρίς να διστάζει παράλληλα να επισημάνει ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να θεωρείται πιο αναμενόμενη από την κατάρρευση της Lehman το 2008. Μάλιστα ο οίκος εκτιμά ότι τη μοίρα της χώρας μας στο δρόμο για τη χρεοκοπία, ενδεχομένως να ακολουθήσει και η Πορτογαλία. Παράλληλα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το πως θα κατορθώσουν να διαχειριστούν Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία, το ντόμινο των αρνητικών επιπτώσεων που θα πυροδοτήσουν τυχόν ελληνική και πορτογαλική χρεοκοπία.
Σε έκθεσή του με τίτλο "Εuropean Banks: Priced for turmoil, waiting for resolution", ο οίκος εστιάζει την προσοχή του στην πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα αρνητικών εξελίξεων, υπό το βάρος της κρίσης χρέους.
Παρά τους αυξημένους φόβους η ευρωπαϊκή οικονομία να εισέλθει σε υφεσιακό καθεστώς και την κρίση χρηματοδότησης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, η Societe θεωρεί υπερβολικές τις ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, απορρίπτοντας τις θέσεις εκείνων που ισχυρίζονται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ δεν αποτελούν πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις. Αν και βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο να σημειωθούν μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις στο προσεχές μέλλον, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση overweight για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.   
Στη συνέχεια, οι αναλυτές της Societe παραθέτουν δύο πιθανά σενάρια, όπου και εξετάζεται το μέγεθος των απωλειών που θα προκύψουν στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών, από ενδεχόμενα haircut σε κρατικό χρέος.

Αναλυτικότερα:

Σενάριο 1ο: Πρόκειται για το αισιόδοξο σενάριο, στο οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να απορροφήσουν ένα haircut στο χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Οι απώλειες κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών υπολογίζονται στα 36 δισ. ευρώ.

Σενάριο 2ο: Πρόκειται για το απαισιόδοξο σενάριο, στο οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να απορροφήσουν ένα haircut 50% στο χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι απώλειες κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξάνονται στα 287 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Societe προτιμά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας και της Αυστρίας, ενώ αντίθετα διατηρεί επιφυλακτική στάση και σύσταση underweight για τις τράπεζες του Βελγίου και της Ισπανίας. Αναλυτικότερα, στις κορυφαίες επιλογές του οίκου βρίσκονται οι Barclays, Lloyds, Royal Bank of Scotland, Erste, Pekao και Sberbank.
Ωστόσο η Societe προειδοποιεί ότι η αστάθεια στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θα διατηρηθεί κατά τους ερχόμενους μήνες, έως ότου βρεθεί κάποιας μορφής λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης