Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αν έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα τι θα συμβεί στα ομόλογα , στις καταθέσεις και στις μετοχές σας;

 Αν έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα  τι θα συμβεί στα ομόλογα , στις καταθέσεις και στις μετοχές σας;
Το ΔΝΤ δεν είναι κάτι απρόσωπο , ούτε αιμοσταγείς ή αιμοδιψείς που θέλουν να πιούν το αίμα της κοινωνίας. Είναι τεχνοκράτες που διαθέτουν καλή τεχνογνωσία ώστε να βοηθήσουν μια χώρα να ορθοποδήσει οικονομικά. ...
Η προσφυγή μιας χώρας στο ΔΝΤ σημαίνει παντελής χρεοκοπία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και αυτό είναι γεγονός.
Η Ελλάδα αδυνατεί να ασκήσει οικονομική πολιτική και καταφεύγει στο ΔΝΤ.
Η Γερμανία ήξερε και ορθά επέβαλλε ώστε στην  Ελλάδα ο μηχανισμός βοήθειας να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ.
Εδώ ο μηχανισμός της ΕΕ αποδεδείχθηκε το ίδιο διάτρητος  με το ελληνικό η μεν Ελλάδα παραπληροφορούσε και η ΕΕ δεν είχε μηχανισμό να το ελέγξει.
Τι θα σημάνει όμως για τον πολίτη και ειδικά για τις επενδύσεις του η έλευση του ΔΝΤ;
Για τον πολίτη ως μέλος της κοινωνίας θα έρθουν δύσκολες μέρες θα υπάρξουν απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και προφανώς και άλλα σκληρότερα μέτρα καθώς τα υφιστάμενα δεν χαρακτηρίζονται επαρκή.
Όσον αφορά τις επενδύσεις

Καταθέσεις
Οι καταθέσεις σας διασφαλίζονται απόλυτα. Το ΔΝΤ δεν επιβάλλει περιορισμούς, ούτε δεσμεύει τις καταθέσεις. Το υφιστάμενο καθεστώς θα διατηρηθεί και με το ΔΝΤ.
Ο μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων έως 100 χιλ ευρώ ισχύει και υπό το καθεστώς του ΔΝΤ. Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν ούτε δεσμεύονται ούτε περιορίζονται.

Ομόλογα
Στο παρελθόν το ΔΝΤ ζήτησε σε χώρες όπου δάνεισε να επαναδιαπραγματευθούν το χρέος κυρίως μέσω της επιμήκυνσης και όχι της απομείωσης του χρέους.
Το ΔΝΤ ζητάει δηλαδή αντί να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν να δοθούν νέα ομόλογα στους πιστωτές στους δανειστές ώστε να εκτονωθεί η πίεση των τοκοχρεολυσίων μεσοβραχυχρόνια.
Δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στην Ελλάδα.
Το spread θα μειωθεί.

Μετοχές

Διαχρονικά έχει παρατηρηθεί θετική αντίδραση των χρηματιστηρίων μετά την έλευση του ΔΝΤ συνήθως προφανώς όχι πάντα σημειώνονται ράλι από 10% έως 15%.
Αν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ και η διεθνής διόρθωση δεν έρθει άμεσα έχει καλώς ειδάλλως …  ειδάλλως μην περιμένε πολλά από το χρηματιστήριο ή καλύτερα μην περιμένετε τίποτε από το χρηματιστήριο.
Μέχρι να πάμε στο ΔΝΤ πάντως το ΧΑ θα ταλαιπωρηθεί πολύ.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης