Ελλάδα

Στα 80 δισ τα δάνεια της ΕΕ-ΔΝΤ στην Ελλάδα έως το 2012, 40 δισ το 2010 με επιτόκια 3,7% κυμαινόμενο ή 5% σταθερό

Στα 80 δισ τα δάνεια της ΕΕ-ΔΝΤ στην Ελλάδα έως το 2012, 40 δισ το 2010 με επιτόκια 3,7% κυμαινόμενο ή 5% σταθερό
(upd10)To ποσό των 80 δισ ευρώ μέχρι το 2012 θα μπορέσει να αντλήσει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.bankingnews.gr. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δανείσει την Ελλάδα με 30 δισ. ευρώ. Το ποσό θα συμπληρωθεί με 10 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.Τα 40 δισ. ευρώ αφορούν μόνο τη φετινή χρονιά. Για την επόμενη διετία 2011 -2012 εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάλογο ποσό, ανεβάζοντάς το στα 80 δισ. ευρώ συνολικά.Το επιτόκιο με το οποίο θα δανείσει την Ελλάδα  η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι είτε 3,7% κυμαινόμενο (euribor τριμήνου, 300 μονάδες βάσεις και έξοδα δανεισμού 0,15-0,50%) είτε 5% σταθερό (1,85% swap rate, 300 μονάδες βάσεις και έξοδα 0,15-0,50%). Το επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερο του κυμαινόμενου επιτοκίου της ΕΕ δηλαδή κάτω από το 3,7%. Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να δανειστεί από την ΕΕ είτε με τρίμηνα σε κυμαινόμενο επιτόκιο ή επαναλαμβανόμενα τρίμηνα σε κυμαινόμενα ή τριετή.

Στην κυριολεξία ανατροπή σκηνικού προκαλεί η απόφαση της ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα μέσω δανεισμού 30 δις ευρώ για το 2010  ενώ υπάρχει και δεύτερος πυλώνας δανεισμού το ΔΝΤ με 10 δισ και με επιτόκιο 5% σταθερό για 3 χρόνια ή 3,7% κυμαινόμενο επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του  www.bankingnews.gr από την Παρασκευή.
Η κρίση δανεισμού , η αδυναμία της Ελλάδος να δανεισθεί πλέον περιορίζεται δραστικά έως εξαλείφεται και πλέον το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση είναι μετά την  διόρθωση του spread που αναμένεται και της ανόδου του ΧΑ που θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες.
Η ΕΕ όπως αποφασίσθηκε από το eurogroup συγκεκριμενοποίησε  τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος χορηγώντας έως 30 δις ευρώ με επιτόκιο 5% σταθερό ή 3,75% κυμαινόμενο  που ισοδυναμεί σε spread περίπου στις 300 μονάδες βάσης στην 3ετία και στις 280-320  μονάδες βάσης στην 10ετία με βάση το σταθερό επιτόκιο.
Με βάση πληροφορίες αν τελικά η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης τότε το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήσει το κυμαινόμενο επιτόκιο αλλά ακόμη αυτό δεν έχει προφανώς οριστικοποιηθεί.
Ο μηχανισμός αυτός θα καθοριστεί με όρους και προϋποθέσεις που θα θέσει το ΔΝΤ ωστόσο αυτά θα προσδιοριστούν  αύριο.
Για τις αγορές το μείζον θέμα είναι η Ελλάδα θα προσφύγει άμεσα στην χρήση του μηχανισμού στήριξης ή θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τα νέα θετικά δεδομένα που προήλθαν από την συγκεκριμενοποίηση της οικονομικής βοήθειας και ποντάροντας στην μείωση του spread να απευθυνθεί στις αγορές με καλύτερους όρους δανεισμού;
Το κλειδί λοιπόν είναι 2 βασικοί παράμετροι για την μετέπειτα πορεία της αγοράς και της οικονομίας
Παράγοντας πρώτος: Πως θα αντιδράσει η αγορά ούσα εμπρός σε ένα συγκεκριμένο πακέτο στήριξης από την ΕΕ και πως θα αντιμετωπίσει την υποβάθμιση της Fitch η οποία προφανώς επισκιάζεται από την θετική εξέλιξη της στήριξης
Παράγοντας δεύτερος και καταλυτικός: Η Ελλάδα θα κάνει χρήση του πακέτου οικονομικής στήριξης.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα η ελληνική οικονομία έλαβε μια ξεκάθαρη βοήθεια από την ΕΕ με όρους ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα σκληρότερα μέτρα.
Η Ελλάδα θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει την οικονομική βοήθεια ως μηχανισμό αποτροπής των κερδοσκόπων ή τελικά θα καταφύγει στην χρηματοδότηση της ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι γεγονός ότι πόνταρε να λάβει μια συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια με στόχο όχι να την χρησιμοποιήσει αλλά για να απομακρύνει τους κερδοσκόπους από τα ελληνικά ομόλογα.
Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές  για γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι.
Όλος ο σχεδιασμός της Ελλάδος σε αυτό κατατείνει ωστόσο το μεγάλο στοίχημα η μεγάλη πρόκληση είναι οι κερδοσκόποι γενικότερα οι αγορές πως θα αντιδράσουν.
Αύριο  αναμένεται μεγάλη μείωση του spread από τις 398 μονάδες βάσης που έκλεισε την Παρασκευή μπορεί να κλείσει από 60-80 μονάδες βάσης δηλαδή έως τις 320 μονάδες και με στόχο να υποχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες κάτω από τις 300 μονάδες βάσης.
Αναλογικά και το ΧΑ αναμένεται να καταγράψει αξιόλογη άνοδο λόγω του γεγονότος ότι πλέον η κρίση δανεισμού πλέον αντιμετωπίζεται.

Πως θα κινηθεί η Ελλάδα;

Στην δημοπρασία των 6μηνών και 12μηνών εντόκων το τεστ θα είναι επιτυχές μετά την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης.
Αν η Ελλάδα ζητήσει την οικονομική βοήθεια είναι ξεκάθαρο ότι τα spreads θα υποχωρήσουν σημαντικά και προφανώς η κερδοσκοπία θα αρχίσει να ατονεί.
Αν η Ελλάδα περιμένει να υποχωρήσει το spread ώστε να δανεισθεί και να μην χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης τότε δεν είναι βέβαιο ότι το κερδοσκοπικό κεφάλαιο θα παραμείνει απαθές.
Οι κερδοσκόποι αυτή την στιγμή προφανώς και στριμώχνονται ωστόσο όλα είναι πλέον στρατηγική.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης