Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Rogoff: Αρκετές χώρες της ΕΕ είναι χρεοκοπημένες – Οι αγορές απλώς προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα

Rogoff: Αρκετές χώρες της ΕΕ είναι χρεοκοπημένες – Οι αγορές απλώς προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα
Χρεοκοπημένες θεωρεί πολλές από τις ευρωπαϊκές οικονομίες ο οικονομολόγος, Kenneth Rogoff, σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι οι χρεοκοπίες μικρών χωρών, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δεν προκαλούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις όπως οι μεγαλύτερες. Οι τρεις αυτές οικονομίες της ευρωζώνης είναι πολύ μικρές. Βρίσκονται μάλιστα σε τόσο αρχικά στάδια των αναπτυγμένων οικονομιών που εύκολα μπορεί να τις χαρακτηρίσει κανείς αναδυόμενες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, αναφέρει ο Rogoff, ότι οι αναδυόμενες οικονομίες χρεοκοπούν πολύ συχνά χωρίς να προκαλούν σημαντικές αναταράξεις στο παγκόσμιο σύστημα.
Αλλά εάν οι ΗΠΑ ή η Γερμανία χρεοκοπούσαν οι συνέπειες θα ήταν εντελώς διαφορετικές. Δεν εννοώ την τεχνική χρεοκοπία που θα μπορούσε να συμβεί εάν το Κογκρέσο τελικά δεν ενέκρινε την αύξηση του ορίου του χρέους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Rogoff. Σε αυτή την περίπτωση οι αντιδράσεις θα εστιάζονταν σε μία γρήγορη διόρθωση μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αλλά μία τέτοια περίπτωση απέχει σημαντικά από αυτό που βλέπουμε στην Ευρώπη, όπου αρκετές χώρες είναι θεμελιωδώς χρεοκοπημένες.
Αναφορικά με τις αγορές ο Rogoff ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει είναι απλά μία προσαρμογή στην πραγματικότητα και στο γεγονός ότι η ανάκαμψη έχει αρχίσει και επιβραδύνεται σημαντικά. Οι αγορές διαπιστώνουν πλέον ότι δεν υπάρχει κανένα boom στην οικονομία ενώ οι συνέπειες της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης φαίνονται ακόμη. Οι χρηματαγορές είχαν αντιδράσει το τελευταίο 18μηνο σαν να υπήρχε σημαντική οικονομική ανάκαμψη. Τώρα βλέπουν ότι ήταν πολύ αισιόδοξοι και αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους.
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ο Rogoff ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο οι κυβερνήσεις να λάβουν μη δημοφιλή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μαζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως άλλωστε και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι εάν τελικά χρειαστεί να προσφύγουν στο μηχανισμό η Ιταλία και η Ισπανία τότε η ΕΕ θα γίνει μία ένωση μεταφοράς κεφαλαίων.
Τέλος, ο διάσημος οικονομολόγος προτείνει ως λύση την άμεση χρηματοδότηση των αδύναμων χωρών μελών της ευρωζώνης, και όχι με τη μορφή δόσεων. Ωστόσο για να συμβεί αυτό οι Γερμανοί πρέπει να συναινέσουν δίχως άλλο, κάτι το οποίο θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης