Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Ασημικά» αξίας 50 δις ευρώ πουλά η κυβέρνηση – Πρόσθετα μέτρα 18,3 δις. ευρώ ή το 8% του ΑΕΠ - Πράσινο φως για την τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ

«Ασημικά» αξίας 50 δις ευρώ πουλά η κυβέρνηση – Πρόσθετα μέτρα 18,3 δις. ευρώ ή το 8% του ΑΕΠ - Πράσινο φως για την τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ
(upd4)Αποκρατικοποιήσεις - μαμούθ ύψους 50 δις ευρώ στην πενταετία 2011- 2015 προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τη μείωση του χρέους των 330 δισ. Παράλληλα, ενσωματώνει μέτρα ύψους 18,3 δισ. ευρώ προκειμένου το έλλειμμα από τα 17 δις. ευρώ φέτος να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ το 2015.
Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της Τρόικας, οι πηγές εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι τρεις. Τα πακέτα μετοχών που διατηρεί το δημόσιο σε  εισηγμένες και μη επιχειρήσεις τα εμπορικά ακίνητα αλλά και οι εκτάσεις  που έχει στην κατοχή που το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα 15 δις ευρώ θα εισπραχθούν μέσα στην 2ετία 2011 – 2012 και τα υπόλοιπα 35 δις ευρώ το διάστημα 2013 – 2015.
Μάλιστα όπως τόνισε ο Σερβας Ντερούζ, η ελληνική κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για το 2011, το οποίο θα προβλέπει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 8 δις ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ  Π. Τόμπσεν τόνισε ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να είναι αντίθετοι στις αποκρατικοποιήσεις, διότι όπως τόνισε οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι πηγή σπατάλης η οποία θα πρέπει να κάποια στιγμή να σταματήσει, όπως επίσης και να σταματήσουν τα προνόμια που απολαμβάνουν αυτοί που βρίσκονται στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι στο αρχικό κείμενο του Μνημονίου το περασμένο Μάιο περιλαμβάνονταν έσοδα ύψους 3 δις ευρώ για την διάρκεια του προγράμματος, που αναθεωρήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στα 7 δις ευρώ και πλέον ανέρχεται στα 50 δις ευρώ.
Εκτός από το καταιγιστικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει:
•         Πρόσθετα μέτρα 18,3 δις. ευρώ στην τριετία 2012 – 2014 προκειμένου το  έλλειμμα από τα 17 δις. ευρώ φέτος να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ το 2015. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση και το 2015 θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ χωρίς τα μέτρα του 2015.
•         Νέες εγγυήσεις ύψους 30 δις. ευρώ προς τις τράπεζες προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας. Παράλληλα όλες οι ιδιωτικές τράπεζες θα πρέπει να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια προκειμένου να ενισχυθεί η  χρηματοδότηση τους από  άλλες πηγές πέραν της ΕΚΤ.
•         Περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ορίσει άμεσα «εσωτερικούς ελεγκτές» σε όλους του φορείς της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία) αλλά και στους μεγαλύτερους οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης δηλαδή νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.
Σε ότι αφορά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας οι εκπρόσωποι της τρόικας αν και έμειναν ευχαριστημένοι τόνισαν ωστόσο  πως υπάρχουν αστοχίες και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Αυτές θα καλυφθούν με ένα πακέτο μέτρο μέτρων που θα εφαρμοστεί άμεσα.
Κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές  οι οποίες θα εστιάζουν στις ΔΕΚΟ, στη φορολογική πολιτική, στο ενιαίο μισθολόγιο, στις κοινωνικές παροχές, στις αμυντικές δαπάνες και φυσικά στις ιδιωτικοποιήσεις.
Οι αξιωματούχοι της τρόικας αφού άναψαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τέταρτης, υποστήριξαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και για το λόγο αυτό έκριναν σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάλογο με κόμματα και κοινωνικούς φορείς για τα μέτρα  της τετραετίας.
Ο επόμενος έλεγχος για την πέμπτη δόση του δανείου των 12 δις. ευρώ έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.     

Επιχειρησιακές συμβάσεις

Νέο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο έδωσε η Τρόικα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν νέες αλλαγές.
Αν και σημείωσαν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία τους, εντούτοις τόνισαν πως ήλθαν σε συμφωνία με την υπουργό Εργασία Λ. Κατσέλη να δουν μέσα στο επόμενο 6μηνο την πορεία υλοποίησης του μέτρου και να το αξιολογήσουν εν συνεχεία και αν χρειαστεί να υπάρξουν αλλαγές στον Νόμο.
Οι ενστάσεις της τρόικας εντοπίζονται στον αυξημένο ρόλο του εποπτικού συμβουλίου και στο κατά πόσο βοηθούν στην υλοποίηση των συμβάσεων, στην ανάγκη για επέκταση των επιχειρησιακών, για την εξειδίκευση αυτών. Μάλιστα εξέφρασαν την βεβαιότητα το δεύτερο 6μηνο του 2011 θα υπάρξει μείωση του εργατικού κόστους.
Σε ότι αφορά την ανεργία τόνισαν πως είναι δυσάρεστο γεγονός, αλλά δεν έχει ξεφύγει εκτός των προβλέψεων και προέτρεψαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην λήψη μέτρων για την ανακοπή της αύξησης. Τόνισαν επίσης ότι ένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Τράπεζες

Να προχωρήσουν σε στρατηγικές συμμαχίες με εγχώριες και διεθνείς τράπεζες, προέτρεψε τους τραπεζίτες ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ. Υποστήριξε πως η ΕΚΤ έχει στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, όταν είχαν αυτές αποκοπεί από τις διεθνείς αγορές με φθηνό χρήμα, αλλά τις προέτρεψε, να ξεκινήσουν τον «απογαλακτισμό» τους από την ΕΚΤ.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης