Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι απέδειξε τελικά η δημοπρασία των 5ετών ομολόγων; Τα 6 κρίσιμα συμπεράσματα

 Τι απέδειξε τελικά η δημοπρασία των 5ετών ομολόγων; Τα 6 κρίσιμα συμπεράσματα
Υποβλήθηκαν προσφορές ρεκόρ όλων των εποχών  25 δισ ευρώ στην κοινοπρακτική έκδοση των 5ετών ομολόγων , το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,2% , το δημόσιο άντλησε 8 δισ ευρώ ενώ το 80% της έκδοσης δηλαδή 6,4 δισ ευρώ καλύφθηκαν από 300 ξένους επενδυτές.
Τι αποδεικνύουν αυτά τα στοιχεία;
1)Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί και δεν θα βγει από την ζώνη του ευρώ. Δεν μπορεί να χρεοκοπείς και να εκδηλώνεται τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.
2)Οι 300 ξένοι που συμμετείχαν απέδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά ζητούν πολύ υψηλά επιτόκια 6,2% είναι τουλάχιστον πανάκριβη τιμολόγηση για 5ετία. Το ελληνικό δημόσιο μόνο για αυτή την έκδοση θα πληρώνει 500 εκατ ευρώ κάθε χρόνο σε τόκους. Πιθανότατα όταν βελτιωθούν οι συνθήκες  στις αγορές να πραγματοποιηθεί ένα re-opening μια επανέκδοση ώστε να μειωθεί το κόστος από τα υψηλά τοκοχρεολύσια.
3)Οι ξένοι προφανώς ευνοήθηκαν από την καλλιεργούμενη φημολογία περί χρεοκοπίας , αυξήθηκαν τα spreads κατακόρυφα στις 350 μονάδες βάσης στην 5ετία στις 300 μονάδες βάσης στην 10ετία.
4)Η εξέλιξη της δημοπρασίας των 5ετών ομολόγων απέδειξε ότι λίγοι ξένοι διαμορφώνουν τους όρους του επενδυτικού παιχνιδιού κατά το δοκούν.
5)Η δημοπρασία ήταν επιτυχής από  πλευράς συμμετοχής επενδυτών 300 ξένοι και ποιοτική διασπορά καθώς συμμετείχαν ασφαλιστικά ταμεία και pension funds , funds managers, αμοιβαία κεφάλαια και γενικά τελικοί επενδυτές.
Υπήρξαν και hedge funds τα οποία επιδίωξαν να κλείσουν θέσεις καθώς διατηρούν ανοικτές short θέσεις ύψους 4,5 δις ευρώ.
6)Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ διαμορφώθηκε ένα καλό κλίμα τα spreads δεν μειώθηκαν και δεν μειώθηκαν γιατί απλά οι ξένοι συνειδητοποιούν ότι και με υψηλά επιτόκια το ελληνικό κράτος πληρώνει άρα θα συντηρήσουν τα υψηλά spreads έως την δημοπρασία των 10ετών ομολόγων που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Πέτρος Λέωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης