Retro Stories

25 χρόνια από την μέρα που ο Γκασκόιν νίκησε τους Braveheart

25 χρόνια από την μέρα που ο Γκασκόιν νίκησε τους Braveheart

Η ιδιαιτερότητα του να είσαι Άγγλος και να σκοράρεις επί της Σκωτίας, συνδυάστηκε απόλυτα με ένα από τα ωραιότερα γκολ του Πολ Γκασκόιν…

Euro 1996. Η διοργανώτρια Αγγλία, μετά το 1-1 με τους Ελβετούς, αντιμετώπισε την Σκωτία για την 2η αγωνιστική των ομίλων. Η κόντρα των δύο χωρών, έκανε τη σημασία του αγώνα ακόμα πιο σημαντική.

Τα «λιοντάρια» ήθελαν μόνο τη νίκη ώστε να έχουν ζωντανές ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Άλαν Σίρερ στο 53ο λεπτό, φέρνει ξέφρενους πανηγυρισμούς στις εξέδρες και μια ανακούφιση στον πάγκο της χώρας του.

Την παράσταση, ωστόσο, έκλεψε ο Πολ Γκασκόιν. Ο παλαίμαχος άσος πέτυχε το τρομερό γκολ, περνώντας τη μπάλα πάνω από το σώμα του τελευταίου αμυντικού προτού πλασάρει για το τελικό 2-0. Ο τρόπος που το πανηγύρισε, ήταν άξιο της σημασίας του τέρματος.

Λίγες μέρες αργότερα ήρθε και ο θρίαμβος κόντρα στην Ολλανδία με το τελικό 4-1. Για την ιστορία, οι Βρετανοί κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, εκεί όπου η Γερμανία επικράτησε στην διαδικασία των πέναλτι.


Εδώ να θυμήσουμε πως, η αντιπαλότητα της Σκωτίας με την Αγγλία, κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν η πρώτη αναμέτρηση εθνικών ομάδων, πίσω στο μακρινό 1872 και η κόντρα τους διατηρείται από τότε. Τέλος, η σημερινή (18/06) αναμέτρηση θα είναι η 115η στην ιστορία τους, με την Αγγλία να έχει 48 νίκες έναντι των 41 της Σκωτίας ενώ 25 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης