Retro Stories

Retro stories: Τα λαμπερά εγκαίνια του ΟΑΚΑ στο πλαίσιο του ΕΠΑ’82 στην Αθήνα!

Retro stories: Τα λαμπερά εγκαίνια του ΟΑΚΑ στο πλαίσιο του ΕΠΑ’82 στην Αθήνα!
Το «στολίδι» του Ελληνικού αθλητισμού, το στάδιο που είναι συνυφασμένο με αμέτρητες επιτυχίες σεατομικό και συλλογικό επίπεδο και έχει φιλοξενήσει εγχώριους και διεθνείς αγώνες, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς του 2004, εγκαινιάστηκε επίσημα στα πλαίσια του 13ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου της Αθήνας, τον Σεπτέμβριο του 1982.

Δεκάδες περιστέρια και μήνυμα ειρήνης στην τελετή έναρξης

Απλή αλλά εντυπωσιακή με ελληνικό χρώμα ήταν η τελετή έναρξης των 13ων Πανευρωπαϊκών αγώνων Στίβου (ΕΠΑ’82) που έλαβε χώρα μπροστά σε 80.000 θεατές που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα της 1η ημέρας μα κυρίως να θαυμάσουν από κοντά το νεότευκτο τότε, Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας 

Στην γιορτή αυτή συμμετείχαν και 500 νέοι και νέες που σχημάτιζαν στον αγωνιστικό χώρο εντυπωσιακές εικόνες και περνούσαν μηνύματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Με πολύχρωμες ενδυμασίες σχημάτισαν τη λέξη ειρήνη ενώ από τα μεγάφωνα του σταδίου ακουγόταν το ομώνυμο τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Οι θεατές χειροκροτήσαν γοητευμένοι το θέαμα και τους εκατοντάδες συντελεστές του. Ακολουθήσε η είσοδος φολκλορικών συγκροτημάτων ενώ οι φωτεινοί πίνακες έγραφαν στα ελληνικά και τα γαλλικά «ο ελληνικός λαός σας καλωσορίζει». 

Με την εμφάνιση των αθλητικών αποστολών εκτοξευθήκαν από το έδαφος αλεξίπτωτα που μετέφεραν στον αέρα δυο ελληνικές σημαίες και την υπενθύμιση «Αθήνα ‘82». Η ελληνική ομάδαέκλεισε την παρέλαση με σημαιοφόρο τον Μιχάλη Κούση. 

ηχω_1.jpg

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Νωρίτερα είχε κάνει την εμφάνιση του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής , ιδέα του οποίου ήταν η δημιουργία αυτού του σύγχρονου σταδίου με σκοπό τη διεκδίκηση, ανάληψη και μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στη χώρα μας. Τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ανδρέας Παπανδρέου ενώ χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.Σεραφείμ.

Μετά από μια σύντομη ομιλία του προέδρου της ΕΟΕ Τζώρτζη Αθανασιάδη κλήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για ένα σύντομο διάγγελμα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αφού αναφέρθηκε στο όραμα και στο ιστορικό δημιουργίας του σταδίου, υπογράμμισε τη σημασία που είχε για τη χώρα μας η έννοια της αθλητική ιδέας και συνέχισε: «Eίναιφανερό ότι η καλλιέργεια της ιδέας αυτής επιβάλλεται στην εποχή μας που είναι γυμνή από ιδανικά». 

Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς αγώνες είπε:«Όταν αναφερόμαστε στον Ολυμπισμό, αναφερόμαστε σε μια καθολική φιλοσοφία που έχει σχέση με την ηθική συμπεριφορά του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια ο ιστορικόςθεσμός έχει παρεκκλίνει από τους αρχικούςσκοπούς και κινδυνεύει να εκφυλιστεί από τους πολιτικούς ανταγωνισμούς και την εμπορικήεκμετάλλευση. Οι κίνδυνοι αυτοί ενέπνευσαν και τη γνωστή μου πρόταση για τη μόνιμη τέλεση των αγώνων στην πατρίδα μας, μια πρόταση στην οποία θα επιμείνω». Λίγο αργότερα θα κήρυττε την έναρξη των 13ων Πανευρωπαϊκών αγώνων Στίβου.

ta_nea_1.jpg

Η εικόνα μεταφέρθηκε σε ολο τον κόσμο

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η χώρα μας αναλάμβανε τη φιλοξενία τους, μετά το 1969. Αν η προηγούμενη διοργάνωση στάθηκε η αφορμή για να εκσυγχρονισθούν οι αθλητικοί χώροι αλλά και ο τεχνικός εξοπλισμός της Ελληνικής Τηλεόρασης που κάλυπτε το γεγονός, η διοργάνωση του ’82 σε ένα ολοκαίνουργιο στάδιο αποτελούσε το πιο δύσκολο τεστ που είχε ανατεθεί ποτέ στην Ελληνική Τηλεόραση.

Η ΕΡΤ που ανέλαβε την κάλυψη των αγώνων μετέφερε την εικόνα σε εθνικό δίκτυο και σε 34 χώρες που είχαν πληρώσει για τα δικαιώματα, με μεγάλη επιτυχία ενώ υπολογίστηκε ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την τελετή έναρξης. Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά πολλών διοργανώσεων που ανέλαβε και φιλοξένησε το Ολυμπιακό Στάδιο. Ένα στάδιο που αρκετοί αθλητές τότε, ψήφισαν ως το πιο όμορφο και σύγχρονο στον κόσμο.

Ας θυμηθούμε στο απόσπασμα που ακολουθεί, το εισαγωγικό φιλμ της ΕΡΤ για τους αγώνες, την είσοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας και απόσπασμα της ομιλίας του καθώς και τα πρώτα εντυπωσιακά πλάνα από κάμερα τοποθετημένη στον πυλώνα ηλεκτροφωτισμού!

ηχω_1_1.jpg



Πάνος Δημητρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης