Retro Stories

Υπόθεση Ντάνουτ Λούπου: Ποιος το κλαίει το… μπουφανάκι;

Υπόθεση Ντάνουτ Λούπου: Ποιος το κλαίει το… μπουφανάκι;
Πριν από 30 χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε φέρει ένα σπουδαίο ποδοσφαιριστή, τον Ρουμάνο Λούπου, που έγινε πρώτο όνομα στις εφημερίδες, αλλά όχι για τις ικανότητές του αλλά για τη… σπείρα που είχε δημιουργήσει με συμπατριώτες του, η οποία είχε ξαφρίσει όλα τα βόρεια προάστια…
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Αργύρης Κωστούρος

Ας αφήσουμε για λίγο το EURO κάνοντας μία παύση στα συνήθη θέματα και αντί για γκολ και καλάθια, θα παρακολουθήσουμε μαζί τα στοιχεία μιας υπόθεσης που δημιούργησε αίσθηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απασχολώντας το αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά και τις δικαστικές αρχές της χώρας.

Η σύλληψη του Ρουμάνου διεθνή άσου του Παναθηναϊκού, Ντάνουτ Λούπου για κακούργημα, που περιλάμβαναν διακεκριμένες κλοπές διάφορων αντικειμένων, μικρής ή μεγάλης αξίας, από γούνες και ρετρό κοσμήματα, μέχρι ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αθλητικές φόρμες, ήταν το θέμα συζήτησης για αρκετές ημέρες το 1991, απασχολώντας την ειδησεογραφία της εποχής. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η σχέση Παναθηναϊκού και Λούπου ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, όταν οι πράσινοι αντιμετώπισαν την Ντιναμό Βουκουρεστίου για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης . Οι Ρουμάνοι ήταν σε εξαιρετική φόρμα και αφού εξασφάλισαν σκορ-πρόκρισης από το πρώτο ματς της Αθήνας, στον επαναληπτικό του Βουκουρεστίου διέσυραν με 6-1 τους πράσινους. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, βάζει στο «μάτι» δύο παίκτες για να ενισχύσει τον Παναθηναϊκό την επόμενη σεζόν. Τον Ντορίν Ματεούτς και τον Ντάνουτ Λούπου.

LOUPOU3_1.jpg

Το καλοκαίρι η Ρουμανία παίζει στο Μουντιάλ, με τους δύο παίκτες να στελεχώνουν την ομάδα που φτάνει μέχρι τους "16" της διοργάνωσης . Όμως, τα σχέδια αλλάζουν. Ο Ματεούτς δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ο Βαρδινογιάννης βάζει τα «δυνατά» του και τις ισχυρές διασυνδέσεις του στη χώρα του «Κόμη Δράκουλα», για να φέρει στην Παιανία τον «Λύκο». Ο γάμος γίνεται, όμως ο Λούπου δεν... «πολυψηνόταν» με την ιδέα να παίξει στην Ελλάδα, καθώς οι σειρήνες του χρυσοποίκιλτου Campionato και ο Μιρτσέα Λουτσέσκου τον καλούσαν στην Πίζα.

Από τις πρώτες εβδομάδες, ο Λούπου αποδεικνύει πόσο αναξιόπιστος, αφερέγγυος και προβληματικός τύπος ήταν. Ενώ ξεκινάει βασικός στην ομάδα και όλοι μιλούν για ένα φονικό τρίο που θα συνθέσει μαζί με τον Σαραβάκο και τον Βαζέχα, εμφανίζει σοβαρά προβλήματα προσαρμογής που είχαν αντίκτυπο στην ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του. Η φαρέτρα των αντιδράσεων του Ρουμάνου είχε ποικιλία, ενώ κάποια γεγονότα παρέμειναν στα στεγανά της Παιανίας, αφού κανείς δεν μιλούσε, αλλά όλοι ήξεραν.

LOUPOU6_2.jpg

Δανειζόταν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους συμπαίκτες του και δεν τα επέστρεφε. Ξεσπούσε στο αυτοκίνητο του, αφού προηγουμένως έβγαζε άναρθρες κραυγές όταν μάθαινε πως ήταν εκτός αποστολής, καίγοντας την μηχανή του. Έκλεβε ποτά από τα μίνι-μπαρ των ξενοδοχείων που κατέλυε ο Παναθηναϊκός. Ξάφρισε μία πιστωτική κάρτα από το πορτοφόλι ενός συμπαίκτη του, ενώ είχε καταστρέψει ολοσχερώς το αυτοκίνητο του Καλλιτζάκη, μετά από ατύχημα, προξενώντας του ζημιά 1.5 εκ. δρχ.

Στο μεταξύ ο Λούπου δεν είχε μυαλό για μπάλα. Ήδη ο Πάρης Γεωργακόπουλος τον είχε εκτοπίσει, δικαιωματικά, από τη βασική ενδεκάδα και ο Ρουμάνος είπε να «σκοτώσει» την ώρα του δημιουργώντας μία σπείρα διαρρηκτών, με τη συμμετοχή Ρουμάνων, Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων, που θα δρούσαν ως φυσικοί αυτουργοί και αυτός θα ήταν ο ενορχηστρωτής των κλοπών, μεταπουλώντας τα κλοπιμαία (γούνες, ηλεκτρικά είδη, κοσμήματα, ρούχα) σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Η πληροφορία για τις παράνομες δραστηριότητες του Λούπου φτάνει στα αυτιά του Βαρδινογιάννη, μέσω του προέδρου της ΑΕΚ, Στράτου Γιδόπουλου, που ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού. Από εκείνη τη στιγμή, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.

LOUPOU2_1.jpg

Ο Βαρδινογιάννης στέλνει τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη, διευθυντή της ΠΑΕ τότε, στο σπίτι του Ρουμάνου στην Αγία Παρασκευή, δήθεν για να διαπιστώσει εάν είχαν τοποθετηθεί μοκέτες και το θέαμα που αντίκρυσε επιβεβαίωσε την έγκυρη πληροφορία που είχε δώσει ο Στράτος Γιδόπουλος. Στα δωμάτια του σπιτιού υπήρχαν δεκάδες κούτες που ήταν η σοδειά των κλοπιμαίων.

Την επόμενη ημέρα, ο Βαρδινογιάννης καλεί τον Λούπου στο γραφείο του, ενώ έχει ήδη ειδοποιηθεί η Ασφάλεια Αττικής για τα περαιτέρω. Μετά την «κατσάδα» που ακούει από τον πρόεδρο, συλλαμβάνεται έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αφού προηγουμένως οι αστυνομικοί κάνουν έφοδο στο σπίτι του όπου αποθήκευε τα κλοπιμαία.

LOUPOU1.jpg

Ο Ρουμάνος, μετά την απολογία του στον ανακριτή, και αφού ισχυρίστηκε πως έδινε... άσυλο και στέγη στους συμπατριώτες του και δεν είχε σχέση με τις κατηγορίες, προφυλακίζεται για ηθική αυτουργία και αφού έμεινε λίγους μήνες στη φυλακή, δεν φεύγει από την Ελλάδα, αλλά βρίσκει ποδοσφαιρικό καταφύγιο στις... θυγατρικές ομάδες του προέδρου. Αρχικά στην Κόρινθο, όπου σε ένα ματς με τον ΠΑΟΚ, την ώρα του ματς, την... κοπάνησε από το τερέν κυνηγώντας (!) έναν οπαδό που του έβρισε την… πολύ όμορφη σύζυγο του και μετέπειτα στον ΟΦΗ όπου έκλεισε και την πολυτάραχη εν' Ελλάδι καριέρα του.

LOUPOU5_1.jpg

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της ΕΤ2 και του δημοσιογράφου Γιώργου Δόγα από την Εισαγγελία Αθηνών, την ώρα που ο Λούπου, μαζί με τους συνεργούς του, προσέρχονται για να τους απαγγελθούν οι κατηγορίες, καθώς και τα... επαναλαμβανόμενα σπαστά ελληνικά του Ρουμάνου στους δημοσιογράφους . Προλογίζει ο Κώστας Δεληγιάννης για την εκπομπή «Αθλητικοί Παλμοί».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης