Retro Stories

Και όμως κάποτε η ΑΕΚ πλησίασε να φέρει στην Ελλάδα τον τεράστιο Ρίνους Μίχελς!

Και όμως κάποτε η ΑΕΚ πλησίασε να φέρει στην Ελλάδα τον τεράστιο Ρίνους Μίχελς!
 
Τέτοιες μέρες το 1978 η ΑΕΚ βρέθηκε μία ανάσα μακριά από το να φέρει χωρίς καμία αμφιβολία το μεγαλύτερο όνομα που θα είχε εργαστεί ποτέ στη χώρα μας: τον Ρίνους Μίχελς

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος 

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πολλές φορές έχουν γράψει απίστευτα μυθεύματα και είναι ολόκληρο βιβλίο αυτό μπορεί να φτιάξει κάποιος από αυτά που διαβάζαμε κάθε καλοκαίρι ειδικά την εποχή που η ενημέρωση γινόταν κυρίως μέσω του γραπτού τύπου.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή και του δημοσιεύματος στην εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ τον Ιούνιο του 1978, η επαφή ήταν πραγματική!

thumbnail_αθ_ηχω_30.05.78.jpg

H AEK, είχε μόλις ολοκληρώσει μία από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της, αφού χάρη στο εκπληκτικό ποδόσφαιρο που απέδιδε σε κάθε ματς, είχε καταφέρει να κατακτήσει το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της, από τη θέσπιση της Α’ Εθνικής και δεύτερο συνολικά μετά το 1939.

Με πρόεδρο τον Λουκά Μπάρλο και προπονητές τους Φράντισεκ Φάντρονκ (1η-2η αγωνιστική), Ανδρέα Σταματιάδη (3η-4η αγωνιστική), Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι (5η-34η αγωνιστική), η «Ένωση» εξασφάλισε το πιο εύκολο πρωτάθλημα της ιστορίας της και νίκησε 2-0 τον ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου, αφού προηγουμένως είχε νικήσει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 1-0 τον Παναθηναϊκό και είχε διαλύσει τον Ολυμπιακό με 6-1 στα ημιτελικά! 

Ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι είχε επιλέξει να φύγει και να πάει στη Ζυρίχη και έτσι η Ένωση έψαχνε προπονητή αντάξιο τόσο της αξίας του συλλόγου όσο και της δυναμικής του  ρόστερ: ο Θωμάς Μαύρος, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Τάκης Νικολούδης, ο Μίλτον Βιέρα, ο Λάκης Νικολάου, ο Πέτρος Ραβούσης, ο Νίκος Χρηστίδης και ο Λάκης Στεργιούδας ανάμεσα σε άλλους ήταν τα μεγάλα ονόματα.

thumbnail_αθ_ηχω_2.jpg

Το πρώτο ρεπορτάζ της 30ής Μαΐου 1978 ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Μίχελς έγιναν μυστικά και πως ζήτησε το τεράστιο ποσό για την εποχή των 300.000 δραχμών μηνιαίως. Η επαφή είχε γίνει από τον πρώην προπονητή της ΑΕΚ Φράντισεκ Φάντρονκ που παρά την απομάκρυνση του λάτρευε τον σύλλογο! Ο Μίχελς και ο Φάντρονκ είχαν συνυπάρξει στον πάγκο της εθνικής Ολλανδίας στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974.

Μπορεί αρχικά η ΑΕΚ να εγκατέλειψε την προσπάθεια, αλλά στη συνέχεια επανήλθε και, σύμφωνα με ρεπορτάζ τον  έπεισε να μειώσει αρκετά τις απαιτήσεις του.

Όλα αυτά πριν από τον τελικό Κυπέλλου της 4ης Ιουνίου με τον ΠΑΟΚ, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση των επίσημων υποχρεώσεων των «κιτρινόμαυρων». Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η διοίκηση της ΑΕΚ είχε ήδη έρθει σε επαφή και με άλλους σπουδαίους ξένους τεχνικούς!

Την περίπτωση του να ερχόταν στην Ελλάδα μου την επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Μίχελς σε μια επίσκεψη του στη χώρα μας το 2000.

thumbnail_image001.jpg

Εκείνη η συμφωνία δεν συνέβη ωστόσο αφού ο Ολλανδός προπονητής προτίμησε τα παρά πολλά δολάρια των Λος Άντζελες Άζτεκς, μια ομάδα στην Καλιφόρνια που είχε ιδρυθεί το 1973 και διαλύθηκε το 1981, αφού προηγουμένως ενέταξε για λίγους μήνες τον Γιόχαν Κρόιφ στο δυναμικό της. 

Η ΑΕΚ αφού πολιόρκησε τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο κατέληξε σε έναν άλλο θρύλο του ποδοσφαίρου, τον Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος κάθισε στον πάγκο μέχρι την 23η αγωνιστική της Α’ Εθνικής του 1978-79. Ήταν η χρονιά που η ΑΕΚ είχε και τον Μίμη Δομάζο πλέον στην δύναμη της, παίζοντας ακόμα καλύτερο ποδόσφαιρο και από την προηγούμενη σεζόν!

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα είχε συμβεί εάν τελικά ο Λουκάς Μπάρλος είχε πείσει τον Ρίνους Μίχελς να έρθει στη Νέα Φιλαδέλφεια εκείνο το καλοκαίρι του 1978.

197736579_472238390535076_5205268757854432553_n.jpg

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης