Πρόσωπα

Δημήτριος Βικέλας: Άνθρωπος των γραμμάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων

Δημήτριος Βικέλας: Άνθρωπος των γραμμάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων
Η ιστορία του Δημήτριου Βικέλα, από τα λογοτεχνικά διηγήματα μέχρι την προεδρία στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Σχετικά Άρθρα

Πεζογράφος, έμπορος και αθλητικός παράγων, ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριος Βικέλας, γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 15 Φεβρουαρίου του 1835 και πέθανε στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου του 1908, νικημένος από τον καρκίνο. 

Ο πατέρας του, Εμμανούλ, ήταν έμπορος με καταγωγή από τη Βέροια και η μητέρα του, Σμαράγδα, άνηκε στη μεγάλη Ηπειρωτική οικογένεια των Μελάδων, με δράση στο εμπόριο και τα γράμματα.

Η φοίτηση του σε σχολείο δεν ήταν τακτική, τόσο λόγω των συχνών μετακινήσεων της οικογένειάς του, όσο λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Ως επί των πλείστων, η μητέρα του του προσέφερε μαθήματα κατ’όικον. Ο ίδιος αργότερα ομολόγησε ότι σ' αυτήν όφειλε την κλίση του προς τα φιλολογικά ενδιαφέροντα.

Σε ηλικία 17 ετών ο Βικέλας εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, για να εργαστεί ως λογιστής και αργότερα ως συναίτερος στην εμπορική επιχείρηση των θείων του «Αφοί Μελά». Εκεί, ανέπτυξε φιλικούς δεσμούς με τον τότε πρεσβευτή της Ελλάδας, Σπυρίδωνα Τρικούπη και τον γιο του Χαρίλαο, μετέπειτα πρωθυπουργό, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάληψη και τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Για να φτάσουμε όμως ως εκεί μεσολάβησαν κάποια συγκυριακά γεγονότα.

Είκοσι χρόνια νωρίτερα, το 1876, η οικονομική κρίση οδήγησε την εταιρεία Μελλά σε διάλυση και κάπως έτσι ο Βικέλας, έχοντας αποκτήσει μια σεβαστή περιουσία, σε ηλικία 41 ετών, αποφάσισε να στραφεί αποκλειστικά προς τα γράμματα και την κοινωνική δράση. Η επόμενη χρονιά τον βρήκε να μετακομίζει στο Παρίσι, εξαιτίας της ασθενείας της συζύγου του. Εκεί έγραψε και τον Λουκή Λάρα, μια νουβέλα που οριοθετεί το ηθογραφικό αφήγημα και τα έργα τραύματος στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Το καλοκαίρι του 1894 διεξήχθη στο Παρίσι το Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο και ο Δημήτριος Βικέλας παρακολούθησε τις εργασίες του, ως αντιπρόσωπος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, αφού ο τότε πρόεδρος του  συλλόγου, Ιωάννης Φωκιανός, δεν μπορούσε να παραστεί στη γαλλική πρωτεύουσα. Η ιδέα του Βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν για τον Ολυμπισμό και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στην σύγχρονη εποχή θα έπαιρνε σάρκα και οστά. Στο Συνέδριο, στο οποίο ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με τον Δημήτριο Βικέλα να εκλέγεται πρόεδρος, αποφασίστηκε η διεξαγωγή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. 

Οι Αγώνες διοργανώθηκαν στην Αθήνα το διάστημα 6-15 Απριλίου 1896. Κεντρικός χώρος της διοργάνωσης ήταν το ανακαινισμένο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι Αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν 241 άνδρες, είχαν μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή του ελληνικού κοινού υπήρξε αθρόα.

Έχοντας ολοκληρώσει το έργο του στην ΔΟΕ, ο Βικέλας, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ασχολήθηκε με τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του.  Ο θάνατος τον βρήκε στην Κηφισιά. Μετά το θάνατό του κληροδότησε την πλούσια βιβλιοθήκη του στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος ονόμασε τη βιβλιοθήκη του προς τιμήν του «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης