Πρόσωπα

Κίλιαν Εμπαπέ: Ο χαμένος και μοιραίος της Εθνικής Γαλλίας- Έμεινε στην «σκιά» του Μπενζεμά

Κίλιαν Εμπαπέ: Ο χαμένος και μοιραίος της Εθνικής Γαλλίας- Έμεινε στην «σκιά» του Μπενζεμά
Από τα ρεκόρ και την αποθέωση στην φτωχή συγκομιδή και τον αποκλεισμό. Το «BN Sports» αναλύει την αγωνιστική «κατρακύλα» του Εμπαπέ στο EURO και καταγράφει τους λόγους αυτής.

Το EURO 2020 αποδείχθηκε εφιαλτικό για τους «τρικολόρ» -μετά τον αποκλεισμό στα πέναλτι από την Ελβετία - ωστόσο αποτέλεσε ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση για τον σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, που έμεινε πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό.

Έχει να κάνει με ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα; Έχει να κάνει με την παρουσία του Μπενζεμά στην τελική φάση;  Με την αλλαγή της θέσης του στην ενδεκάδα από τον Ντεσάν; Με το απαιτητικό καλεντάρι και τα συνεχόμενα ματς;

EMPAPE-scaled.jpg

Η εντυπωσιακή του σεζόν άφησε υποσχέσεις

Η σεζόν 20-21 θα ήταν εξίσου δύσκολη και πρωτόγνωρη με αυτή που άφησε πίσω της. Ο κορωνοϊός επέβαλε την... παρουσία του και στο ποδόσφαιρο και συνεπώς το καλεντάρι έγινε πιο αυστηρό, με τους ποδοσφαιριστές να καλούνται να αγωνιστούν σε ένα εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο 22χρονος Εμπαπέ πραγματοποίησε μια πολύ μεγάλη σεζόν με την Παρί Σεν Ζερμέν όπου αγωνίστηκε συνολικά σε 47 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (Ligue 1, Champions League, Coupe de France, Trophée des Champions) σκόραρε 42 φορές (!) και μοίρασε άλλες 11 ασίστ σε συνολικά 3.720'!

Εξίσου, όμως, ενθαρρυντικές επιδόσεις είχε και στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του με τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας. Συμμετείχε σε σχεδόν όλα τα ματς του UEFA Nations League, όπου σκόραρε δυο φορές κόντρα σε Σουηδία (νίκη 1-0) στις 5 Σεπτεμβρίου και κόντρα σε Κροατία (νίκη 2-1) στις 14 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα έπαιξε και στα τρία παιχνίδια των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου (σ.σ. στο 1-1 με την Ουκρανία χωρίς να βάλει γκολ, στη νίκη 2-1 επί του Καζακστάν πέρασε ως αλλαγή στο 59' στη θέση του Μαρσιάλ και δεν σκόραρε και στη νίκη με 1-0 επί της Βοσνίας χωρίς πάλι να σκοράρει).

Ο Μπενζεμά επιστρέφει...

Στα τέλη Μάϊου ανακοινώνεται επισήμως πως ο Καρίμ Μπενζεμά -μετά από πολυετή απουσία- επιστρέφει και πάλι στην Εθνική Γαλλίας, ώστε να βρίσκεται στην τελική φάση της Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τόσο ο Εμπαπέ όσο και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του χάρηκαν ιδιαίτερα στο άκουσμα της είδησης, ωστόσο ο σούπερ σταρ της Παρί ενδεχομένως να μην περίμενε πως η συνύπαρξη τους στην ενδεκάδα δεν θα του κάνει και τόσο καλό.

Παρ'όλα αυτά ο Εμπαπέ συνεχίζει να σκοράρει στο προτελευταίο «τεστ» της Γαλλίας πριν το EURO, βρίσκοντας δίχτυα στο φιλικό με την Ουαλία στις 3/6 –όπου έπαιξε για πρώτη φορά παρτενέρ με τον σέντερ φορ της Ρεάλ Μαδρίτης- και έμεινε άσφαιρος στις 8/6 απέναντι στην Βουλγαρία.

benzema-kilian.jpeg

Το τάκλιν του Χούμελς, η σκέτη απογοήτευση και ο αποκλεισμός

Η Γαλλία ξεκίνησε ιδανικά τις υποχρεώσεις της στο EURO 2020, καθώς με αυτογκόλ του Χούμελς στο 20' επικράτησε με 1-0 στην πρεμιέρα του Group F. Ο Εμπαπέ -ενώ συνήθισε- να αγωνίζεται ως κεντρικός επιθετικός στο 4-2-3-1 των προκριματικών (σ.σ. ή ακόμα και σε δίδυμο στην κορυφή της επίθεσης), εντούτοις με την παρουσία του Μπενζεμά σε εκείνο το ματς... «πετάχτηκε» στα άκρα ως αριστερός εξτρέμ, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να βοηθήσει όσο μπορούσε στο 4-3-3 που παρέταξε ο Ντεσάν. Μάλιστα, στο 78ο λεπτό του ντέρμπι τέθηκε αντιμέτωπος με τον Χούμελς, έκανε ένα τρομερό σπριντ σε κενό χώρο μετά από πάσα του Μπενζεμά, για να ακολουθήσει η απάντηση από πλευράς του στόπερ της Ντόρτμουντ που τον έκοψε με σωτήριο τάκλιν, σε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή φάση.

Οι «φτωχές» και απογοητευτικές εμφανίσεις του Εμπαπέ συνεχίστηκαν σε όλη τη διοργάνωση. Στο 1-1 με την Ουγγαρία επανήλθε ως «παρτενέρ» του Μπενζεμά σε σύστημα 4-3-1-2, χωρίς να εντυπωσιάσει, ενώ στο 2-2 με την Πορτογαλία έπαιξε (ξανά) ως αριστερός εξτρέμ, με τον φορ της Ρεάλ να είναι εκείνος που του έκλεψε και πάλι τη δόξα σκοράροντας δυο φορές (45+2' πεν, 47').

Στο ματς, όμως, με την Ελβετία ήρθε η ώρα που 22χρονος έγινε ο απόλυτα... μοιραίος. Στο συγκλονιστικό ματς της φάσης των «16» όπου κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι (σ.σ. 5-4 νίκη-πρόκριση για τους Ελβετούς) ο Εμπαπέ -που πέτυχε και την πρώτη του ασίστ σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και που έχασε 4 μεγάλες κλασικές ευκαιρίες στη διοργάνωση συνολικά, έχοντας δυο λιγότερες χαμένες από τον Μοράτα με 6- έπαιξε δίπλα στον Μπενζεμά. Ο Καρίμ έβαλε πάλι δυο γκολ (57', 59') και ο Κίλιαν νικήθηκε από τον Ζόμερ, με αποτέλεσμα αυτή η φάση να στερήσει από τους Γάλλους την πρόκριση και να τους στείλει... στο σπίτι.

Μάλιστα, ο ίδιος, φανερά καταβεβλημένος σωματικά και ψυχολογικά ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο της Γαλλίας μέσω των social media: «Είναι πολύ δύσκολο να γυρίσεις σελίδα. Η λύπη είναι τεράστια μετά τον αποκλεισμό, δεν καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας. Ζητώ συγγνώμη για το χαμένο πέναλτι. Ήθελα να βοηθήσω την ομάδα, αλλά απέτυχα. Θα είναι δύσκολο να κοιμηθώ, αλλά δυστυχώς αυτά είναι τα ρίσκα στο άθλημα αυτό που αγαπώ τόσο πολύ.

Ξέρω πως εσείς οι φίλαθλοι είστε απογοητευμένοι, αλλά και πάλι σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και που πάντα πιστεύατε σε μας. Το πιο σημαντικό τώρα είναι να σηκωθούμε ακόμη πιο δυνατοί για τις επόμενες προκλήσεις. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στην Ελβετία». 


Από τα ρεκόρ, στην μετριότητα…

Προφανώς και μιλάμε για ένα 22χρονο μόλις παιδί. Ωστόσο, ο ίδιος παίκτης μας είχε συνηθίσει σε σπουδαιότερες εμφανίσεις. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, σκόραρε τέσσερις φορές σε επτά παιχνίδια (534 αγωνιστικά λεπτά) και μάλιστα έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Ζινεντίν Ζιντάν που πέτυχε δύο ή περισσότερα γκολ σε νοκ-άουτ παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου, όντας γεννημένος 161 μέρες αργότερα από εκείνη τη μέρα (του τελικού του 1998 στο 3-0 επί της Βραζιλίας).

Ωστόσο, δεν ήταν ίδια τα στατιστικά του και στο EURO 2020. Έπαιξε σε 4 ματς, χωρίς να σκοράρει καθόλου (!) και σε μόλις 390', μένοντας στην «σκιά» του Καρίμ Μπενζεμά. Η χημεία τους φάνηκε να μην ταίριαξε από την πρώτη στιγμή που αγωνίστηκαν μαζί, καθώς ο νεαρός επιθετικός τα πήγαινε καλύτερα όλους τους προηγούμενους μήνες όταν αγωνιζόταν μαζί με τους Ζιρού, και Γκριεζμάν.

Ακόμα, παίζει ρόλο και η θέση. Ο Εμπαπέ δεν συνήθιζε τους τελευταίους μήνες να αγωνίζεται ως εξτρέμ, αλλά τα περισσότερα λεπτά τα έπαιξε ως δεύτερος ή κεντρικός επιθετικός, γεγονός που δεν συνέβη στο EURO 2020, με τον Μπενζεμά να έχει παραπάνω επιθετικές αρμοδιότητες και να πετυχαίνει 4 γκολ σε 4 ματς, παίζοντας 349 λεπτά!

Ο Κίλιαν Εμπαπέ παραμένει δίχως την παραμικρή αμφιβολία- ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, μια μίξη των παραπάνω (πολλά συνεχόμενα παιχνίδια, ντεφορμάρισμα και... Μπενζεμά) τον κράτησαν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό στο EURO 2020, όπου δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο της διοργάνωσης να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του.

Ο 22χρονος σούπερ σταρ έγινε από ωραίος μοιραίος και χαμένος και έμεινε στην «σκιά» του Καρίμ Μπενζεμά.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης