Πρόσωπα

Το απίστευτο ταξίδι της Nadia Nadim: Από την Αφγανή πρόσφυγα στην… αστέρα του ποδοσφαίρου!

Το απίστευτο ταξίδι της Nadia Nadim: Από την Αφγανή πρόσφυγα στην… αστέρα του ποδοσφαίρου!

Η ποδοσφαιριστής της πρωταθλήτριας Γαλλίας συγκλονίζει και εμπνέει με την ιστορία της.

Η 33χρονη ποδοσφαιριστής Nadia Nadim, δεν είναι σίγουρα η μέση καθημερινή αθλήτρια. Η τραγική αλλά και παράλληλα θριαμβευτική ιστορία της αποτελεί έμπνευση για πολλούς - και αυτή τη στιγμή λαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας που αξίζει από τα κοινωνικά μέσα.

Ενώ η Nadim θεωρείται σήμερα μια από τις πιο σημαντικές παίκτριες στον κόσμο του γυναικείου ποδοσφαίρου, ειδικά αφού αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας τη σεζόν 2020-21 με την PSG, η παιδική της ηλικία στιγματίστηκε από ένα τραγικό συμβάν.

Η Nadia γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1988 στο Χεράτ του Αφγανιστάν και ήταν μόλις 11 ετών όταν οι Ταλιμπάν δολοφόνησαν τον πατέρα της, ο οποίος ήταν στρατηγός στον αφγανικό στρατό. Μαζί με τη μητέρα και τις τέσσερις αδελφές της, δραπέτευσε λοιπόν από το Αφγανιστάν για το Πακιστάν με πλαστά διαβατήρια, από όπου η οικογένεια κατάφερε να φτάσει στην Ευρώπη.

«Σχεδιάσαμε να φύγουμε στο Λονδίνο, όπου είχαμε μερικούς συγγενείς και με πλαστά διαβατήρια ήρθαμε στην Ιταλία μέσω του Πακιστάν. Από εκεί εγώ και ολόκληρη η οικογένειά μου πήγαμε με ένα φορτηγό. Μετά από λίγες μέρες, όταν αποβιβαστήκαμε, το μόνο που περιμέναμε ήταν να δούμε το Μπιγκ Μπεν. Αυτό όμως δεν έγινε – το μόνο που είδαμε ήταν δέντρα. Ρωτήσαμε έναν περαστικό που βρισκόμασταν και μας είπε ότι το λεωφορείο μας άφησε στη Δανία», αποκαλύπτει η ίδια.
000_1WO5E1.jpg

Η Δανία λοιπόν αποτέλεσε το  σπίτι της Nadia και της οικογένειάς της. Εκεί ξεκίνησε την καριέρα της παίζοντας για την B52 Άλμποργκ. Έχει αγωνιστεί επίσης για χάρη των Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν και άλλων Δανικών συλλόγων. Το 2009 έκανε το ντεμπούτο της με την εθνική ομάδα της Δανίας στο Κύπελλο Αλγκάρβε και έκτοτε έχει κερδίσει τη φήμη ως μια άκρως παραγωγική σκόρερ, βοηθώντας την ομάδα της σε πολλές νίκες.

Το ποδόσφαιρό όμως δεν είναι η μοναδική αγάπη της 33χρονης. Η Nadim κατάφερε ακόμη και να βρει τον χρόνο προκειμένου να σπουδάσει ιατρική! Είναι φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ώρχους και σκοπεύει να ολοκληρώσει τις σπουδές της αφού «κρεμάσει τα παπούτσια της».

Η ενδιαφέρουσα ιστορία ζωής της 33χρονης κατέκτησε το Twitter έπειτα από την σχετική ανάρτηση ενός χρήστη. Η ίδια θέλησε να ευχαριστήσει όλον τον κόσμο ο οποίος της έστειλε μηνύματα θαυμασμού, παροτρύνοντάς τον να συνεχίζει να μοιράζει αγάπη.

Όταν δεν φοράει τα αθλητικά της, η Nadia Nadim περνάει τον χρόνο της κάνοντας πρεσβευτικές εργασίες για τα Ηνωμένα Έθνη και φιλανθρωπική εργασία. Η πιο πρόσφατη δράση της ήταν η συνεργασία με την PSG και την KLABU, μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά στην κατασκευή αθλητικών συλλόγων σε καταυλισμούς προσφύγων σε όλο τον κόσμο.
psg-klabu-hero-banner.jpg

Φυσικά η 33χρονη αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα το οποίο υποδηλώνει πως η πίστη και η επιμονή είναι τα βασικά εφόδια που μπορεί να χρειαστεί κανείς στο γλυκόπικρο, μακρινό ταξίδι της ζωής. Ταυτόχρονα δεν ξεχνάει το παρελθόν της, τον δύσβατο δρόμο που περπάτησε μέχρι να φτάσει στην κορυφή και μέσω των δράσεών της προσπαθεί να αποτρέψει τον καθένα από το να βιώσει καταστάσεις που έζησε και η ίδια.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης