Πρόσωπα

Τι Τζέι Μπρέι: Η αποκάλυψη του Κολοσσού που «σφυροκοπά» τα αντίπαλα καλάθια (video)

Τι Τζέι Μπρέι: Η αποκάλυψη του Κολοσσού που «σφυροκοπά» τα αντίπαλα καλάθια (video)
O Tι Τζέι Μπρέι ανακαλύφθηκε από τον Κολοσσό Ρόδου και λίγα χρόνια αργότερα «βομβαρδίζει» για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. 

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση ακόμη ενός νταμπλ και πλέον απέχει μόλις μία νίκη από το πρωτάθλημα, επικρατώντας του Λαυρίου στον τρίτο τελικό με σκορ 103-74. Για να φτάσει σε αυτή την άνετη νίκη χρειάστηκε να «ξεμπουκώσει» ο Μπεν Μπέντιλ (28 πόντοι) αλλά κα να πάρει... φωτιά από την γραμμή του τριπόντου ο Τι Τζέι Μπρέι. 

Ο Αμερικανός γκαρντ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την φήμη του «εκτελεστή» που τον ακολουθεί, σημειώνοντας 21 πόντους, μόνο από την γραμμή του τριπόντου (7/9), ενώ δεν δοκίμασε να σουτάρει κανένα δίποντο. Η εμφάνισή του μπορεί να χαρακτηριστεί μία από τις καλύτερες με την φανέλα των πράσινων από την ημέρα που επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά η ικανότητά του στο σουτ ήταν γνωστή από την αγωνιστική περίοδο 2017-18, όταν είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Κολοσσό Ρόδου. 

Η καθιέρωση του στο μπασκετικό στερέωμα και η πορεία του μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι η επιλογή του Άρη Λυκογιάννη εκείνη την χρονιά ήταν πέρα για πέρα σωστή και τον δικαίωσε απόλυτα. 

Η περιπλάνηση στην Ευρώπη και η περιπέτεια στην Ρόδο 

Ο Τι Τζέι Μπρέι δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του κάθε Αμερικανού αθλητή μετά το τέλος της κολεγιακής του θητείας, καθώς δεν επιλέχθηκε στο draft του ΝΒΑ και συνειδητοποίησε ότι μία μεγάλη πόρτα έκλεισε μπροστά του. Οπότε η Ευρώπη φάνηκε ως η μοναδική λύση για την εξέλιξη της καριέρας του, όμως για να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία, χρειάστηκε να πάει σε ομάδα που θα αγωνιζόταν. 

Στην δεύτερη κατηγορία Ιταλίας κατέληξε τελικά ο Μπρέι, παραμένοντας εκεί για δύο σεζόν μέχρι να μετακομίσει στο πρωτάθλημα του Βελγίου (Basic-Fit Brussels). Μπορεί να μην είχε τα ιδιαίτερα σωματικά προσόντα για να ξεχωρίσει, όμως η εκτελεστική του δεινότητα ήταν εντυπωσιακή και γρήγορα προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. 

BASKET LEAGUE / Eʠ- ʏˏӓϓ (֙ԏÑVɁ: ́ъϓ ׏ՆϕчӠ/ EUROKINISSI)

Ο Κολοσσός Ρόδου την περίοδο 2017-18 αναζητούσε έναν γκαρντ με τα δικά του αγωνιστικά χαρακτηριστικά και οι συνεργάτες του Άρη Λυκογιάννη τον εντόπισαν, έχοντας μία μικρή επιφύλαξη για το τι θα έβλεπαν στο παρκέ. Η σεζόν κύλησε ομαλά και βοήθησε σημαντικά τους «θαλασσί» να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στα play offs της Basket League, τερματίζοντας όγδοοι. 

Μπορεί να μην έβγαλε... μάτια από τα 6.75 μέτρα (35% ευστοχία), όμως μέτρησε 11.6 πόντους, 3.3 ασίστ και 3.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Αυτή η πετυχημένη επιλογή μπορεί να αποδοθεί απόλυτα στον Άρη Λυκογιάννη, επιβεβαιώνοντας το ταλέντο του να ανακαλύπτει «διαμαντάκια», όπως τον Μάικ Τζέιμς. 

Το «εισιτήριο» για την Γερμανία και την Εuroleague 

Οι εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα αποτέλεσαν την «γέφυρα» για να μεταπηδήσει στο ανεπτυγμένο γερμανικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Ράστα Βέχτα, όπου μόλις είχε ανέβει από την δεύτερη κατηγορία και δημιουργούσε ένα δυναμικό σύνολο. Ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος και τερμάτισε στην καλύτερη θέση της ιστορίας της. Για την ακρίβεια βρέθηκε στην τέταρτη θέση της κανονικής διάρκειας και αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Μπάγερν Μονάχου. 

bayern.jpg

Η εμφάνιση που έμεινε χαραγμένη από εκείνη την σεζόν, ήταν η «ραψωδία» του με 36 πόντους απέναντι στη Mitteldeutscher, ενώ επιλέχθηκε ως ρεζέρβα στο γερμανικό All Star Game. Το καλό του αγωνιστικό πρόσωπο στους αγώνες με την Μπάγερν Μονάχου, προκάλεσε τους «Βαυαρούς» να κινηθούν για την μεταγραφή του και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη Εuroleague. Στην συνέχεια ο Αντρέα Τρινκιέρι δεν τον εμπιστεύτηκε και τον παραχώρησε δανεικό στην Σαραγόσα. 

Προσπάθησε να βρει τα πατήματά του στο καλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πρόλαβε να πραγματοποιήσει 11 συμμετοχές με την ομάδα του Σέρχιο Ερνάντεθ, μέχρι να αποδεσμευτεί από την Μπάγερν και να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. 

Η επιστροφή στην Ελλάδα  

Ο Παναθηναϊκός πέρασε σε καινούργια εποχή με τον ερχομό του Όντεντ Κάτας και ο Ισραηλινός τεχνικός θέλησε να ενισχύσει την περιφέρεια των πρασίνων, όμως η ήδη συμμετοχή του Μπρέι με την Μπάγερν στη Εuroleague τον περιόρισε μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις. Εκεί που ξεκίνησε να βρίσκει τον εαυτό του χρειάστηκε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου, λόγω ενός τραυματισμού, και αυτό τον κράτησε πίσω. 

pao.jpg

Η επιστροφή του προγραμματίστηκε στον δεύτερο αγώνα με τον Ιωνικό στα play offs και χρειάστηκε να καταβάλει διπλή προσπάθεια για να κερδίσει την θέση του. Στα ημιτελικά με την ΑΕΚ φάνηκε έξω… από τα νερά του, μετρώντας συνολικά σε 4 αγώνες 2/12 τρίποντα. Όλο αυτό το σκηνικό ανατράπηκε στους τελικούς με το Λαύριο και θύμισε τον δεινό σκόρερ που γνωρίζαμε, μετρώντας 13/18 τρίποντα συνολικά. 

Ο Τι Τζέι Μπρέι μπορεί να μην γεμίζει το μάτι, όμως ξέρει να βγάζει το... ψωμί του από την ικανότητά του να «πυροβολεί» από μακρινή απόσταση. 

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης