Πρόσωπα

Λούκας Πίστσεκ, ο «αθόρυβος» στρατιώτης της Ντόρτμουντ (video)

Λούκας Πίστσεκ, ο «αθόρυβος» στρατιώτης της Ντόρτμουντ (video)

Μία σχέση 11 χρόνων, έφτασε στο τέλος της, με τον καλύτερο τρόπο. Τα δάκρυα του Πίστσεκ το επιβεβαιώνουν...

Σχετικά Άρθρα

«Αυτή την στιγμή, θα την έχω μέσα μου για όλη μου την ζωή». Εικόνες που εξηγούν γιατί το ποδόσφαιρο είναι το κορυφαίο άθλημα στον κόσμο. Πόσο όμορφο είναι να κλείνεις μία πορεία 11 ετών, με έναν τίτλο και τους συμπαίκτες σου, να δείχνουν πόσο μεγάλη προσφορά έχεις κάνει.

Ο Λούκας Πίστσεκ αγωνίστηκε στον τελικό κυπέλλου Γερμανίας κόντρα στη Λειψία και πανηγύρισε το 7ο και τελευταίο τρόπαιο με την αγαπημένη του Μπορούσια Ντόρτμουντ. Από το 2010, ο Πολωνός άσος απέδειξε τι σημαίνει «στρατιώτης» και έδειξε πως οι Πολωνοί… αγαπάνε τους Βεστφαλούς. Η εμπιστοσύνη από τον Κλοπ, μέλος της «χρυσής» εποχής και ένα όμορφο παραμύθι, με το καλύτερο τέλος.

Ο φορ που έγινε… μπακ και η «τρέλα» του Κλοπ!

Ήταν καλοκαίρι του 2010. Ο Λούκας Πίστσεκ αποφασίζει να μην ανανεώσει με τη Χέρτα και η Ντόρτμουντ είναι μία από τις ομάδες που θέλουν να τον αποκτήσουν. Ο Γιούργκεν Κλοπ είχε εισηγηθεί τη μεταγραφή του Πολωνού αμυντικού και, μάλιστα, είχε τονίσει πως ήταν ο νούμερο ένας στόχος του για το δεξί άκρο της άμυνας.

Την ίδια περίοδο, στη Βεστφαλία είχαν φτάσει οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Σίντζι Καγκάβα. Όμως, ο Γερμανός τεχνικός περίμενε με αγωνία την ολοκλήρωση της απόκτησης του Πίστσεκ. Βέβαια, είναι αξιοσημείωτο πως μέχρι και το 2007, ο διεθνής άσος ήταν… επιθετικός. Συγκεκριμένα, στη Χέρτα έπαιζε ή ως εξτρέμ ή ως φορ ενώ οι τραυματισμοί ήταν αρκετοί και πολύμηνοι.

Ο Λουσιέν Φαβρ ήταν ο άνθρωπος που αντιλήφθηκε πως ο Πολωνός ποδοσφαιριστής μπορεί να εξελιχθεί σε έναν εντυπωσιακό μπακ. Λόγω της εμπειρίας του ως εξτρέμ, ο Γιούργκεν Κλοπ, τον μετέτρεψε σε έναν εντυπωσιακό επιθετικογενή αμυντικό. Δίχως να δώσει ούτε ευρώ, η Ντόρτμουντ καταφέρνει να κερδίσει την υπογραφεί του 24χρονου άσου και ένα υπέροχο παραμύθι.

Ονειρικό ξεκίνημα…

Από την πρώτη του σεζόν στον γερμανικό σύλλογο, ο Πολωνός καθιερώθηκε στο βασικό σχήμα και ήταν ένα από τα βασικά μέλη της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Μέτρησε συνολικά οκτώ ασίστ σε 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να δικαιώσει τον Γιούργκεν Κλοπ για την επιλογή. Την αμέσως επόμενη χρονιά, ήρθε η κορυφαία σεζόν των Βεστφαλών στον 21ο αιώνα.

Οι βάσεις είχαν μπει από τον Πολωνό μπακ. Όλη η Ευρώπη μιλούσε για εκείνον και σε αυτή τη χρονιά, έγινε ένας από τους καλύτερους αμυντικούς. Εκτός από το γεγονός ότι απουσίασε σε μόλις δύο ματς (όχι λόγω τραυματισμού), είχε και μεγάλη επιρροή στο επιθετικό κομμάτι.

Μάτωσε τα αντίπαλα δίχτυα συνολικά τέσσερις φορές και μοίρασε 10 ασίστ, με αποτέλεσμα η βοήθειά του να μην είναι μόνο στα αμυντικά καθήκοντα. Την ίδια σεζόν, η Ντόρτμουντ αντιμετώπισε και τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League, με τον Πολωνό να ολοκληρώνει 90λεπτο και στα δύο ματς.

Ο τελικός του Champions League και έπειτα… απότομη προσγείωση!

Με τον σύλλογο να βρίσκεται στις καλύτερες μέρες της ιστορίας του, ο Λούκας Πίστσεκ έζησε κάτι που λίγοι ποδοσφαιριστές έχουν περάσει. Μετά από τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και ένα νταμπλ, η Ντόρτμουντ έκανε μία εντυπωσιακή πορεία και στο Champions League. Πέρασε κάθε εμπόδιο που βρήκε στο διάβα της, μεταξύ αυτών και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ωστόσο, στο τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, συνάντησε τη Μπάγερν Μονάχου. Ήταν ο πρώτος (και τελευταίος) γερμανικός «εμφύλιος» σε τελικό στην ιστορία του Champions League. Τελικά το γκολ του Άριεν Ρόμπεν στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, στέρησε από τον Πολωνό να προσθέσει στο βιογραφικό του έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Από εκεί και πέρα, ήρθε ένα… χάος.

Οι Βεστφαλοί έμειναν μακριά από τίτλους για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, με τον διεθνή αμυντικός, όμως, να μη χάνει τη θέση του. Ακόμα και όταν αποχώρησε ο Κλοπ, ο Πίστσεκ δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στα συστήματα των διάδοχών του. Το θέμα ήταν πως, η απότομη προσγείωση του συλλόγου, έφερε κάποιες αλλαγές, με αποτέλεσμα ο Πολωνός να μένει σιγά-σιγά στο περιθώριο.

Η άφιξη του Χακίμι, ο επαγγελματισμός και η δικαίωση!

Ο Ασράφ Χακίμι ήταν η ανανέωση που έψαχνε η Μπορούσια για το δεξί άκρο της άμυνας. Το αποτέλεσμα ήταν ο Πολωνός αμυντικός να μείνει για λίγο στο περιθώριο. Όμως, η επαγγελματικότητα που έδειξε, τον διατήρησε υψηλά στις προτιμήσεις όλων. Όποτε χρειάστηκε, ήταν εκεί να βοηθήσει τη δική του, ξεχωριστή ποιότητα που είχε.

Μπορεί να μην ήταν το μεγάλο όνομα. Ούτε το εμπορικό. Όμως ο τρόπος που έδειχνε την αγάπη του στον σύλλογο, ήταν διαφορετική από άλλων. Δίχως να είναι στην πρώτη γραμμή των επιλογών, βοηθούσε με κάθε τρόπο την ομάδα και έμπαινε μπροστά, όταν τα πράγματα χειροτέρευαν.

Τα στατιστικά του από την άλλη, ήταν εξωπραγματικά για αμυντικού. Στο παλμάρε του έχει συνολικά 64 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις ενώ έπαιξε περισσότερα από 380 ματς με τα «κιτρινόμαυρα». Παρότι αποκτήθηκε με τη φήμη του «γυάλινου», εν τέλει, μέτρησε απίστευτα χιλιόμετρα σε κάθε σεζόν.

Στον τελικό του κυπέλλου πήρε φανέλα βασικού. Στη σεζόν με τις λιγότερες συμμετοχές στα 11 χρόνια με τη Ντόρτμουντ, έπαιξε σαν έφηβος. Δεν άφησε τη Λειψία να απειλήσει σε καμία περίπτωση από τη μεριά του και στο τέλος, τα δάκρυα που έριξε, ήταν αυτά της δικαίωσης. Δεν το έκανε για να αποδείξει την αγάπη του για την ομάδα. Ήταν κίνηση αυθορμητισμού. Η στιγμή που αντιλήφθηκε πως ένα τόσο όμορφο παραμύθι έχει φτάσει στο τέλος με έναν τίτλο.

Οι συμπαίκτες του, τον σήκωσαν και τον έστειλαν στον ουρανό. Εκεί, όπου έστελνε τους οπαδούς σε κάθε του κίνηση στον αγωνιστικό χώρο. Επαγγελματίας, κύριος και ένας κορυφαίος ποδοσφαιριστής. Ο Λούκας Πίστσεκ ήταν ένας «αθόρυβος» στρατιώτης της Ντόρτμουντ.
E1WVy7tVcAENM-7.jpg

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης