Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Τι έκανε κάθε παίκτης στην Αργεντινή όταν ο Σκόλα κέρδισε το χρυσό στην Αθήνα το 2004!

Τι έκανε κάθε παίκτης στην Αργεντινή όταν ο Σκόλα κέρδισε το χρυσό στην Αθήνα το 2004!

Λουίς Σκόλα είναι η μοναδική σταθερά στην ομάδα της Αργεντινής για του Αγώνες του Τόκιο, τους 5ους στους οποίους λαμβάνει μέρος με τον πρώτο το 2004 στην Αθήνα όταν και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο!

Που βρίσκονταν, άραγε, οι νυν συμπαίκτες του στην Εθνική Αργεντινής όταν εκείνος ανέβαινε στο πρώτο σκαλί του βάθρου το 2004;  

Ήταν 17 χρόνια πριν, όταν η Αργεντινή επικράτησε της Ιταλίας με 84-69 στον τελικό της Αθήνας και βρέθηκε στην κορυφή του Ολυμπιακού βάθρου, έχοντας στο ρόστερ της τον 24χρονο, τότε, Λουίς Σκόλα.  

Μία φιγούρα απόλυτα συνυφασμένη με την Εθνική της χώρας του, αλλά και ολόκληρο το μπασκετικό στερέωμα. Στο Τόκιο είναι η πέμπτη συμμετοχή που καταγράφει στη συγκεκριμένη διοργάνωση και μάλιστα με συμπαίκτες, που την εποχή του χρυσού μεταλλίου του 2004 δεν ήταν ούτε 15 χρονών!  

Εκείνοι που θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουν πιο καθαρή εικόνα στο μυαλό τους για την κατάσταση είναι ο Νίκολα Λαπροβίτολα και ο Φακούντο Καμπάτσο. Αμφότεροι 14ετών, πιθανότατα να παρακολουθούσαν τον… μύθο του Σκόλα και να ονειρεύονταν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδό, ενώ αγωνίζονταν σε μικρές ομάδες πρωταθλημάτων.  

argentina.jpg

Με κριτήριο ηλικιακό ακολουθούσαν οι Μάρκο Ντελια (12ετών), Πατρίτσιο Γκαρίνο (11), Τάγιαβεκ Γκαλίτσι(11) και Νίκολα Μπρουσίνο, επίσης στα 11 του χρόνια. Όλοι, με εξαίρεση τον Γκαλίτσι, που είχε κάνει ήδη το βήμα του εξωτερικού στη Μακάμπι, γνώριζαν τα παρκέ της γενέτειράς τους και έδιναν τα απαραίτητα στοιχεία ως ένδειξη του μεγάλου ταλέντου που θα τους οδηγούσε αργότερα στην Εθνική Αργεντινής!  

Ο Μπρουσίνο, άλλωστε, είχε στήριγμα τον αδερφό του, Χουάν, που έπαιζαν μαζί όπως έκανε ο Γκάμπριελ Ντεκ στην αυλή του σπιτιού του, όταν ακόμη δεν είχε συμπληρώσει την πρώτη δεκαετία της ζωής του. Ο έτερος 9χρονος, Λούκα Βιλντόζα, με πρότυπα αθλητικά από τους επίσης μπασκετικούς γονείς του, «φώναζε» από μικρός για τις ικανότητες του με τη μπάλα, ενώ ο Χουάν Πάμπλο Βαουλέτ (ένα χρόνο μικρότερος), βρισκόταν ήδη στο γήπεδο για χάρη ενός ντόπιου συλλόγου, από την πατρίδα του την Κόρδοβα!  

Δεν γινόταν, ωστόσο, να μην αναφερθούν οι Βενιαμίν της Αργεντίνικης… παρέας του Τόκιο 2020… Φρανσίσκο Τσάφαρο και Λεάντρο Μπολμάρο, ντεμπουτάρουν με τη φανέλα που φέρει το εθνόσημο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και επιδιώκουν να κυνηγήσουν όσα (λογικά) τους αφηγήθηκαν οι γονείς τους από την ημέρα της 28ης Αυγούστου του 2004. Ήταν μόλις 4 ετών και αγνοούσαν όσα «έγραφε» για εκείνους η πορτοκαλί θεά!  

Αυτή τη στιγμή η Αργεντινή διαθέτει ένα μείγμα εμπειρίας και νέου… αίματος που βράζει. Δίπλα στον 41ετών Λουίς Σκόλα, βρίσκονται αθλητές που όνειρό τους ήταν η πορεία του συμπαίκτη τους. Η αυταπάρνηση και η αγωνιστικότητα του Σκόλα λειτουργεί διδακτικά, έχοντας στο πλάι του μικρούς… μαθητές της ζωής και του παρκέ!  

Σταυρούλα Μουστακάτου 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης