Face to Face

Νούνο Εσπιρίτο Σάντο: «Ο δουλευταράς νέος» που έκανε τα πρώτα του βήματα στον Παναθηναϊκό και πως τον θυμούνται οι ρεπόρτερ!

Νούνο Εσπιρίτο Σάντο: «Ο δουλευταράς νέος» που έκανε τα πρώτα του βήματα στον Παναθηναϊκό και πως τον θυμούνται οι ρεπόρτερ!
Ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο, υπήρξε βοηθός προπονητή στον Παναθηναϊκό για σχεδόν μια διετία και πλέον έχει φτάσει στα υψηλότερα σκαλιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, στην PremierLeagueκαι τον πάγκο της Τότεναμ.

Το φετινό καλοκαίρι ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο, έκανε το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Τότεναμ και έγινε ο διάδοχος του Ζοσέ Μουρίνιο. Στην πρώτη του αναμέτρηση ο απολογισμός είναι μονάχα θετικός. Επικράτησε της πρωταθλήτριας Αγγλίας για τη σεζόν 2020-21, Μάντσεστερ Σίτι, με σκορ 1-0. Μάλιστα, έβαλε τέλος στο αήττητο σερί, που διατηρούσαν οι «Πολίτες», σε πρεμιέρες της Premier League μια δεκαετία. 

Την αγωνιστική περίοδο 2011-12, ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο ήταν μέλος του προπονητικού τιμ Παναθηναϊκού και βρισκόταν στο πλευρό του Πορτογάλου τεχνικού, Ζεσουάλδο Φερέιρα

Πιο συγκεκριμένα ο Φερέιρα υπήρξε προπονητής του Νούνο Σάντο για μια τριετία στην Πόρτο. Το τέλος της καριέρας του Νούνο συνέπεσε με την αποχώρηση του Ζεσουάλδο Φερέιρα από την πορτογαλική ομάδα. Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν στο κομμάτι της προπονητικής και ο Σάντο έγινε βοηθός του 64χρονου -τότε- Πορτογάλου τεχνικού.

Πρώτος τους προορισμός ήταν το σύντομο πέρασμα από την Μάλαγα (01/07/2010-02/11/2010) και στη συνέχεια αντικατέστησαν το τεχνικό επιτελείο του Νίκου Νιόπλια στον Παναθηναϊκό.
nunosantopanathinaikos.jpg

Το BN Sports βρήκε δύο ανθρώπους που έζησαν από πρώτο χέρι τον Νούνο Εσπιρίτο Σάντο και μας μίλησαν για τις αναμνήσεις τους. Πρόκειται για δύο ρεπόρτερ που τον έζησα από πολύ κοντά εκείνο το διάστημα στην Παιανία, Νίκο Τζουάνη ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου για τα κανάλια της «Nova Sports» και Γιάννη Στόκα ρεπόρτερ της εφημερίδας «Τα Νέα»

Νίκος Τζουάνης: «Ήταν απόμακρος από τα media, συγκεντρωνόταν στην δουλειά του»

«Ο Νούνο Εσπιρίτο, είχε έρθει μαζί με το Ζεσουάλδο Φερέιρα το Νοέμβριο του 2010, για να αντικαταστήσουν τον Νίκο Νιόπλια και το επιτελείο του. Ο Φερέιρα του έδειξε τυφλή εμπιστοσύνη, παρόλο που ήταν πολύ νέος για προπονητής (36 χρονών), μόλις είχε κλείσει την καριέρα του στην Πόρτο. Η αλήθεια είναι πως είχε προκαλέσει εντύπωση το γεγονός της ηλικίας του, γιατί δεν ήταν συνηθισμένο στην Ελλάδα.

Ο Φερέιρα έλεγε πως από το διάστημα που συνεργάστηκαν στο ρόλο παίκτη-προπονητή, είχε διακρίνει το προπονητικό μυαλό του Νούνο και τις φιλοδοξίες του. Έτσι τον επέλεξε. Του είχε αναθέσει πολλά κομμάτια της προπόνησης. Ως πρώην τερματοφύλακας είχε αναλάβει το κομμάτι των γκολκίπερ, αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό. Ο ρόλος του περιλάμβανε τόσο το τακτικό κομμάτι της ομάδας, όσο και την καθημερινότητα του Παναθηναϊκού.

Ένας προπονητής-καθηγητής, τέτοιου βεληνεκούς όπως ο Ζεσουάλδο, δεν δίνει τόσο μεγάλο χώρο σε έναν νέο επαγγελματία εύκολα. Αυτό ήταν και το στοιχείο που φανέρωνε την εμπιστοσύνη του. Κάθε κουβέντα του Νούνο, ο προπονητής, την άκουγε και τον συμβουλευόταν. Μιλάμε για έναν προπονητή με τεράστια εμπειρία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, από μόνο του αυτό σημαίνει πάρα πολλά.

Ο Σάντο ήταν πολύ κοντά με τους ποδοσφαιριστές, χωρίς να τους δώσει το δικαίωμα να ξεφύγουν από τα όρια τα οποία έθετε. Το στυλ του ήταν, λίγο, αυστηρό και δεν χαμογελούσε συχνά, όπως τον βλέπουμε και τώρα στην Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων εξέφραζε τη γνώμη του και ο Φερέιρα τις περισσότερες φορές περνούσε στον αγωνιστικό χώρο και τους παίκτες αυτές τις οδηγίες. Έμεινε λίγο διάστημα στον Παναθηναϊκό, καθώς το ταλέντο του ήταν αρκετά μεγάλο. Χρειαζόταν απλά ένα μικρό σκαλοπατάκι για να ξεκινήσει την πορεία του. Η πρόταση από τη Ρίο Άβε ήταν η ευκαιρία του. Ένιωσε έτοιμος και την άρπαξε.

Από τότε που έφυγε ο Νούνο, ο Φερέιρα ξεκίνησε να αισθάνεται μια ανασφάλεια. Σίγουρα ο Ζοσέ Γκόμες (πρώτος βοηθός) ήταν ένα άτομο που εμπιστευόταν πάρα πολύ, αλλά έχω την εντύπωση πως ένα από το μυστικό της επιτυχίας ήταν ο τρόπος που διαχειριζόταν τις καταστάσεις ο Εσπιρίτο. Παρόλο που ο Παναθηναϊκός δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο, έπαιξε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο.

Φαινόταν από τότε πως μπορούσε να προχωρήσει προπονητικά. Μετά την αποχώρηση, το κενό του ήταν αντιληπτό.  Ήταν κλειστός και απόμακρος από τους δημοσιογράφους. Επικεντρωνόταν στην δουλειά του. Ένας άνθρωπος 65 χρονών, με τόση εμπειρία, άκουγε ένα νέο παιδί. Κάτι έβλεπε σε αυτόν, είναι σημαντικό.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές είχαν να πουν καλά λόγια για εκείνον, δεν το συναντάς συχνά»

Γιάννης Σκόκας: «Ήταν δουλευταράς και το έψαχνε πολύ το κομμάτι της προπονητικής»

«O Noύνο Εσπιρίτο Σάντο είχε έρθει στον Παναθηναϊκό και ήταν στο τημ του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ήταν μαζί στην Μάλαγα και είχανε μια σχέση αλληλοσεβασμού. Ο Φερέιρα ήταν ο δάσκαλος του και δίπλα του έμαθε την προπονητική. Πάντα είχε μια τάση που έκλεινε στην προπονητική, έβλεπε πως αυτός ήταν ο δρόμος του και ο Ζεσουάλδο του έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί επαγγελματικά.

Στον Παναθηναϊκό είχε έρθει ως προπονητής τερματοφυλάκων, ως δεύτερος βοηθός του Φερέιρα. Ήταν ένας άνθρωπος ήπιων τόνων και κρατούσε χαμηλό προφίλ. Ωστόσο, μέσα στα αποδυτήρια είχε μεγαλύτερη εμπλοκή. Είχε επαφή με τους παίκτες και διατηρούσε καλές σχέσης, πάντα θέτοντας ο ίδιος τα όρια. Ήταν ο άνθρωπος που οι ποδοσφαιριστές ήταν πιο κοντά και το επικοινωνιακό κομμάτι παικτών-προπονητή περνούσε από εκείνον.

Το πέρασμα του δεν ήταν μεγάλο, καθώς δεν έμεινε καθ’ όλη τη θητεία του Φερέιρα. Ο Νούνο το Μάιο του 2012 δέχτηκε πρόταση από τη Ρίο Άβε να αναλάβει ως πρώτος και μάλιστα είχε πάρει μαζί του και τον Ρουί Σίλβα, με τον οποίο συνεργάστηκαν για πολλά χρόνια. Πέρσι ήταν ακόμα μαζί στη Γούλβς. Η ομάδα είχε επηρεαστεί από την φυγή των δύο. Η πορεία της από εκεί και έπειτα ήταν πτωτική.

Το Φερέιρα τον είχε πολύ ψηλά, ήταν ο δάσκαλος του. Αντίστοιχα για τον Φερέιρα ήταν και εκείνος το πρόσωπο που είχε την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Παρόλο που ήταν προπονητής τερματοφυλάκων, του άρεσε να έχει λόγο και στο κομμάτι της τακτικής. Εννοείται πως ο Ζεσουάλδο είχε τον πρώτο λόγο, αλλά φαινόταν πως μετρούσε την άποψη του. Ο Νούνο Σάντος ήταν ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος, ήρεμος και μετρημένος. Ήταν δουλευταράς και το έψαχνε πολύ το κομμάτι της προπονητικής»

Δημήτρης Φεραδούρος 
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης