πάμε euro

EURO 2020, Ιταλία – Αυστρία 2-1: Έσπασαν την παράδοση σκοράροντας σε παράταση και πέρασαν οι Ιταλοί!

EURO 2020, Ιταλία – Αυστρία 2-1: Έσπασαν την παράδοση σκοράροντας σε παράταση και πέρασαν οι Ιταλοί!

Φάση των «16»: Η Ιταλία επικράτησε στην παράταση με 2-1 της Αυστρίας σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι στο Γουέμπλεϊ και έκλεισε -έστω και δύσκολα- τη θέση της στα προημιτελικά του EURO 2020.

Η αρμάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι λυτρώθηκε από τα γκολ των Κιέζα (95') -Μεσίνα (105') στην παράταση και ξεπέρασε το εμπόδιο της Αυστρίας νικώντας την με 2-1!  Με αυτόν τον τρόπο, η Ιταλία έσπασε την αρνητική παράδοση που την ήθελε να μην σκοράρει στις επτά παρατάσεις στις οποίες έχει αγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τσέκαρε το εισιτήριό της για τους «8» της διοργάνωσης, παρά τη μαχητική προσπάθεια του συνόλου του Φράνκο Φόντα

Οι Αυστριακοί μείωσαν το σκορ με τον Καλάιτζιτς στο 114', έκαναν τη «Σκουάντρα Ατζούρα» να «καρδιοχτυπά» μέχρι να ακουστεί το σφύριγμα της λήξης, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την υπέρβαση μένοντας εκτός συνέχειας

 

 

Ανούσιος επιθετικός μονόλογος των Ιταλών - Μπλοκαρισμένη η Αυστρία

Η Ιταλία ξεκίνησε την αναμέτρηση με τον ίδιο τρόπο που έκλεισε τα προηγούμενα παιχνίδια της: με ανελέητη πίεση στον χώρο του κέντρου. Ωστόσο, η σωστά τοποθετημένη άμυνα των Αυστριακών έκλεισε καλά τους χώρους στις προσπάθειες του Ιμόμπιλε να κινηθεί στην πλάτη της. Μόνο ένα σουτ του Σπινατσόλα από πλάγια θέση στο 11ο λεπτό είχε κάποιες προϋποθέσεις να απειλήσει, αλλά κατέληξε εκτός εστίας.


Τρία
λεπτά αργότερα, σημειώθηκε η πρώτη προσπάθεια εντός στόχου στο ματς, όταν ο Ινσίνιε πάτησε περιοχή από τα αριστερά, σούταρε, αλλά ο Μπάχμαν μπλόκαρε την μπάλα με άνεση. Η διάθεση των Ιταλών παραλίγο να αποφέρει καρπούς στο 17’ όταν ο Σπινατσόλα έκανε το γύρισμα από τα αριστερά και ο προωθημένος Μπαρέλα από το ύψος του πέναλτι σούταρε, αλλά ο τερματοφύλακας της Αυστρίας απομάκρυνε ενστικτωδώς με τα πόδια.


Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Αρναούτοβιτς υποδέχθηκε μία μακρινή μπαλιά και επιχείρησε να σκοράρει από μακρινή απόσταση, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Ντοναρούμα. Αυτή ήταν και η μόνη ουσιαστική απειλή των Αυστριακών, αφού από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα, «ξεμύτισαν» ελάχιστα από την περιοχή τους.

Ο Τσίρο Ιμόμπιλε παραλίγο να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» για την Ιταλία δύο λεπτά μετά τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού, όταν με ένα σουτ περίπου από τα 30 μέτρα σημάδεψε τη συμβολή των δοκών του Μπάχμαν.

Στα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου μέρους, η Αυστρία κατάφερε να απομακρύνει την Ιταλία από τα πέριξ της περιοχής της, αλλά δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι περαιτέρω.

Στο 43ο λεπτό ο Σπινατσόλα έκανε μία ακόμη κούρσα από την αριστερή πλευρά, έκανε το σουτ, το οποίο παρότι αδύναμο δυσκόλεψε τον αυστριακό τερματοφύλακα, ο οποίος έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ. Η εκτέλεσή του δεν απέφερε κάτι και το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ.

Η Αυστρία αντέστρεψε τους ρόλους - Η Ιταλία γλίτωσε τα χειρότερα

Η Αυστρία ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με τελείως διαφορετική ψυχολογία και ήδη από τα πρώτα λεπτά του, έδειξε τις διαθέσεις της. Στο 52ο λεπτό κατέγραψε την καλύτερή της ευκαιρία ως εκείνο το σημείο του παιχνιδιού, όταν από μία απευθείας εκτέλεση φάουλ στα όρια της περιοχής, ο Αλάμπα έστειλε την μπάλα λίγα εκατοστά πάνω από την εστία του Ντοναρούμα.


Η Ιταλία προσπάθησε να ισορροπήσει το παιχνίδι, αλλά και η επόμενη ευκαιρία άνηκε στους Αυστριακούς. Ο Ζάμπιτσερ στο 61’ έκανε ένα σουτ αρκετά μέτρα μακριά από την εστία, αλλά η μπάλα κόντραρε στα σώματα και κατέληξε κόρνερ, στη συνέχεια του οποίου ο Αρναούτοβιτς σούταρε, αλλά ο Ντοναρούμα μπλόκαρε εύκολα.

Η προειδοποιητική βολή του θηριώδη φορ, δεν ταρακούνησε όσο θα έπρεπε τη «Σκουάντρα Ατζούρα». Στο 65’ ο Αλάμπα πήρε την πρώτη κεφαλιά μέσα στην περιοχή και ο Αρναούτοβιτς από δύσκολη γωνία, εκ νέου με το κεφάλι, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ωστόσο, η επέμβαση του VAR λύτρωσε τους Ιταλούς, ακυρώνοντας το γκολ ως οφσάιντ.


Στα υπόλοιπα λεπτά της αναμέτρησης, η Ιταλία κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργεί κάτι παραπάνω από προϋποθέσεις επίθεσης που δεν απέφεραν κάτι ουσιώδες και το παιχνίδι αναπόφευκτα οδηγήθηκε στην παράταση.

«Λυτρώθηκε» από τον πάγκο 
Στο πρώτο μέρος της παράτασης ήταν η σειρά της Ιταλίας να ξεκινήσει πιο αποφασισμένα. Ο Φεντερίκο Κιέζα προειδοποίησε με το σουτ του στο 94’ για αυτό που θα ακολουθούσε ένα λεπτό αργότερα. Μετά από σέντρα του Σπινατσόλα, ο μεσοεπιθετικός Γιουβέντους έφερε την μπάλα με εντυπωσιακό τρόπο στο αριστερό του πόδι και την έστειλε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει, Μπάχμαν, γράφοντας το 1-0.


Με τα ηνία του αγώνα στα χέρια της, η Ιταλία συνέχισε να πιέζει για ένα δεύτερο γκολ. Ό,τι δεν κατάφερε η εκτέλεση φάουλ του Ινσίνιε στο 104’ το πέτυχε ο Πεσίνα ένα λεπτό αργότερα, σκοράροντας για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι με τη φανέλα της χώρας του.

Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία των Αυστριακών να απομακρύνουν την μπάλα και με δυνατό αριστερό σουτ έκανε το 2-0, σφραγίζοντας την πρόκριση για την ομάδα του.


Λίγα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους της παράτασης, η Αυστρία απείλησε με το μακρινό σουτ του Σάουμπ, αλλά ο Ντοναρούμα κράτησε το μηδέν. Οι ευκαιρίες, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Στο 111’ η μπάλα στρώθηκε στον Ζάμπιτσερ, ο οποίος σούταρε από πολύ ευνοϊκή θέση, αλλά η μπάλα κατέληξε απελπιστικά άουτ.

Ωστόσο, τρία λεπτά αργότερα, από εκτέλεση κόρνερ του Σάουμπ ήρθε το γκολ της ισοφάρισης, όταν ο Καλάιτζιτς με κεφαλιά από πολύ δύσκολη γωνία, μείωσε για την Αυστρία, βάζοντάς την ξανά στο παιχνίδι. 


Η Αυστρία προσπάθησε να βγει μπροστά και να πιέσει στα τελευταία λεπτά, αλλά η Ιταλία κάλυψε τα νώτα της, με το σκορ να παραμένει στο 2-1, αφήνοντας την ομάδα του Φράνκο Φόντα της εκτός διοργάνωσης.


Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι):
Ντοναρούμα, Ντι Λορέντζο, Ατσέρμπι, Σπινατσόλα, Μπαρέλα (68’ Πεσίνα), Ζορζίνιο, Βεράτι (68’ Λοκατέλι), Μπεράρντι (84’ Κιέζα), Ιμόμπιλε (84’ Μπελότι), Ινσίνιε (108’ Κριστάντε)

Αυστρία (Φράνκο Φόντα): Μπάχμαν, Λάινερ (114’ Τρίμελ), Ντράγκοβιτς, Χίντερεγκερ, Αλάμπα, Λάιμερ(114’ Ίλσανκερ), Γκρίλιτς (106’ Σάουμπ), Σλάγκερ (106’ Γκρέγκοριτς), Μπάουγκαρτνερ (90’ Σεπφ), Ζάμπιτσερ, Αρναούτοβιτς (97’ Καλάιτζιτς)

  • (26/06, 19:00): Ουαλία – Δανία 0-4
  • (26/06, 22:00): Ιταλία – Αυστρία 2-1
  • (27/06, 19:00): Ολλανδία - Τσεχία
  • (27/06, 22:00): Βέλγιο – Πορτογαλία
  • (28/06, 19:00): Κροατία - Ισπανία
  • (28/06, 22:00): Γαλλία - Ελβετία
  • (29/06, 19:00): Αγγλία - Γερμανία
  • (29/06, 22:00): Σουηδία – Ουκρανία

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης