πάμε euro

Αδέρφια στο EURO: Όταν το διπλό όνομα στο χορτάρι δεν αποτελεί παραίσθηση!

Αδέρφια στο EURO: Όταν το διπλό όνομα στο χορτάρι δεν αποτελεί παραίσθηση!
Η κοινή παρουσία των αδερφών Αζάρ στα γήπεδα του EURO έδωσε την αφορμή για αναδρομή στο παρελθόν και την αναζήτηση «διπλών» ονομάτων στα χρόνια της διοργάνωσης...

Το EURO 2020 είχε αρκετά περιθώρια να κάνει την…διαφορά σε σχέση με τα ρόστερ που παρουσίασαν οι Εθνικές ομάδες σε άλλα τουρνουά. Σε αυτό καταλήγουμε αν αναλύσουμε τα δεδομένα από «διπλά» ονόματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων αγωνιστικών. 

Το παράδειγμα των Εντέν και Θόργκαν Αζάρ ή των αδερφων Ριστόφσκι θα μπορούσε να αποτελεί απλά το ξεκίνημα ενός περίεργου ρεκόρ.

Γυρνώντας στο 2016 θα δούμε ξανά τον Εντέν Αζάρ να αγωνίζεται με το Βέλγιο, αλλά χωρίς τον αδερφό του. Αυτή τη φορά, ο άσος της Ντόρτμουντ βρέθηκε στην αποστολή και έχει αγωνιστεί σε δύο παιχνίδια, έχοντας στιγμές κοινής παρουσίας στο χορτάρι με τον Εντέν.

Από την άλλη, ο Στέφαν Ριστόφσκι και ο μικρότερος αδερφός του Μίλαν, έπαιξαν μαζί για μερικά λεπτά με την Βόρεια Μακεδονία απέναντι στην Αυστρία.

Το ρεκόρ θα μπορούσε να φτάσει νούμερα που ίσως ήταν αδύνατο να δούμε ξανά σε Ευρωπωπαϊκά γήπεδα, αν είχαν συμπεριληφθεί στις αποστολές τους οι έτεροι εκ των Λουκάκου (Βέλγιο), Ερνάντες (Γαλλία), Μίραντσουκ (Ρωσία)…

Είναι εκείνες οι στιγμές που βλέπεις το ίδιο όνομα σε δύο φανέλες και γνωρίζεις ότι δεν είναι παραίσθηση! Όπως τότε…

Μπέρντ και Κάρλχαϊνζ Φέρστερ
bernd-li-und-karlheinz-foerster-wurden-1980-gemeinsam-europameister-und-1982-vize-weltmeister-.jpg

Αποτελούν τα πρώτα αδέρφια που έδωσαν το παρόν σε δύο τελικές φάσεις του τουρνουά και συγκεκριμένα το 1980 και 1984. Την περίοδο εκείνη αποτελούσαν και οι δύο μέρος του ρόστερ της Στουτγκάρδης, ενώ στην παρθενική τους εμφάνιση στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική Γερμανίας, αντιμετώπισαν την Ελλάδα του Αλκέτα Παναγούλια!

Η δική τους…αρχή με το εθνόσημο δεν ήταν δύσκολη, αφού έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου, χωρίς ωστόσο να αγωνιστεί ο Μπερντ στον μεγάλο τελικό.

Μόρτεν και Λαρς Όλσεν
EuVl8CXWQAANNc4.jpg

Μπορεί να ήταν και οι δύο αμυντικοί και να είχαν σχεδόν 10 χρόνια διαφοράς (38 ο Μόρτεν, 27 ο Λαρς), ωστόσο τα αδέρφια Όλσεν κατάφεραν να αγωνιστούν μαζί στην συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή διοργάνωση το 1988.

Ο Μόρτεν, ήταν αρχηγός της Δανίας, αλλά δεν ευτύχησε να προχωρήσει την ομάδα του πιο μακριά από την φάση των ομίλων.

Κάτι που πέτυχε ο Λαρς στην 4η έκδοση του EURO, το 1992, χωρίς την παρουσία του παλαίμαχου τότε αδερφού του. Είχε 5 εμφανίσεις στον αγωνιστικό χώρο, από τον οποίο δεν έλλειψε ούτε ένα λεπτό πραγματικού αγώνα και στο τέλος κατέκτησε τον τίτλο, απέναντι στους Γερμανούς.

Έρβιν και Ρόναλντ Κούμαν
EFu-lq-XoA0DfXO.jpg

Στην έκφραση «like father, like son» και οι δύο γιοι του Μάρτιν Κούμαν, θα απαντήσουν αρνητικά. Εκείνος κατά τη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε μόλις μία φορά με το εθνόσημο, ενώ οι διάδοχοι του αθλήματος κέρδισαν τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης (1988) με την Ολλανδία.

Ο Ρόναλντ, μάλιστα, όντας τότε παίκτης της Αϊντχόφεν και μικρότερος από τον Έρβιν, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στο EURO σκοράροντας και στα ημιτελικά (απέναντι στους Όλσεν), γεγονός που του έδωσε το…εισιτήριο της Μπαρτσελόνα, λίγες ημέρες μετά την πρωτιά.

Ο έτερος Κούμαν πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του στην Ολλανδία και αναμφίβολα δεν είναι ο πρώτος που αναφέρεται στο άκουσμα του επιθέτου του!

Μίχαελ και Μπρίαν Λάουντρουπ
Los-hermanos-Laudrup-portada_1.jpg

Είναι το τρανό παράδειγμα από δύο Δανούς που εκπροσώπησαν την χώρα τους, όχι μόνο σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αλλά και σε πρωταθλήματα με τους αντίστοιχους συλλόγους που αγωνίστηκαν. Το πέρασμά τους από τα κλαμπ πρώτης κλάσης δεν υπήρξε ποτέ κοινό, παρόλο που και οι δύο έκλεισαν την καριέρα τους στον Άγιαξ με έναν χρόνο διαφορά (ο Μπρίαν το 1998 και ο Μίχαελ το 2000).

Αγωνίστηκαν μαζί στο EURO του 1996 και θα μπορούσαν να έχουν χρηστεί αμφότεροι πρωταθλητές Ευρώπης με την Δανία το 1992, ωστόσο προσωπικές διαφορές του Μίχαελ με τον ομοσπονδιακό προπονητή, τον κράτησαν μακριά από την διοργάνωση. Ο νεότερος Μπρίαν, σε εκείνο το τουρνουά μέτρησε 5 εμφανίσεις, μοιράζοντας στον ημιτελικό και 2 ασίστ.

Γκάρι και Φιλ Νέβιλ
neville.38610980.jpg

Οι εμφανίσεις με το όνομα «Νέβιλ» βρίσκονταν ταυτόχρονα αρκετά συχνά πάνω στο χορτάρι, καθώς εκείνοι είτε συνυπήρξαν σε συλλογικό επίπεδο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1995/96), είτε κλήθηκαν σε αποστολές EURO 3 φορές (1996, 2000, 2004). Ακόμα και όταν χωρίστηκαν οι δρόμοι τους λόγω ομάδων, παρέμειναν και οι δύο στο αγγλικό πρωτάθλημα, ο Γκάρι πιστός στην Γιουνάιτεντ και ο Φιλ με τα χρώματα της Έβερτον.

Ο Φιλ παρέμεινε στον πάγκο κατά τη διάρκεια του τουρνουά το 1996 και στις αρχές του 2004. Εκείνη η διοργάνωση που τα αδέρφια έπαιξαν για αρκετό διάστημα μαζί γυρίζει πίσω στο 2000, ωστόσο η Αγγλία δεν κατάφερε να συνεχίσει πέρα από τους ομίλους. Βέβαια, ήταν και οι δύο παρόντες στον προημιτελικό του 2004, όταν ηττήθηκαν από την Πορτογαλία με 8-7 στα πέναλτι. Λίγο πριν η Ελλάδα κατακτήσει το τρόπαιο.

Ρόναλντ και Φρανκ Ντε Μπουρ
BnqzWNCIIAAeCzf.jpg

Οι πιο χαρακτηριστικοί δίδυμοι της Ολλανδίας στον θεσμό του 2000. Ο Ρόναλντ και ο Φρανκ κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής τους καριέρας έκαναν…συνήθεια το να μετακινούνται στις ίδιες ομάδες, αφού υπήρξαν για χρόνια στον Άγιαξ και χάραξαν κοινή πορεία για ένα διάστημα στην Μπαρτσελόνα.

Ο Φρανκ υπήρξε αρχηγός της Εθνικής «τους» τότε και οδήγησε την ομάδα στα ημιτελικά, σκοράροντας και 2 γκολ στην φάση των ομίλων αν και κεντρικός αμυντικός. Από την άλλη, ο δίδυμος και δεξιός εξτρέμ Ρόναλντ, αγωνίστηκε λιγότερο χρόνο, όμως κατάφερε να μετρήσει ένα γκολ και μία ασίστ.

Όπως και να έχει η φωτογραφία αυτή έχει μείνει στην ιστορία και συνοδεύει τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ολλανδίας μέχρι και σήμερα!

Σταυρούλα Μουστακάτου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης