πάμε euro

Ρώμη: Το κλασσικό και αγαπημένο Στάδιο Ολίμπικο ανοίγει την γιορτή!

Ρώμη: Το κλασσικό και αγαπημένο Στάδιο Ολίμπικο ανοίγει την γιορτή!

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η έναρξη του EURO, με το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης να είναι αυτό που θα «φιλοξενήσει» την πρεμιέρα της διοργάνωσης, με την αναμέτρηση της Ιταλίας απέναντι στην Τουρκία.

Πρόκειται για το πρώτο γκρουπ μίας εκ των κορυφαίων διεθνών διοργανώσεων. Το EURO 2021 άλλωστε βρίσκεται πλέον προ των πυλών, με την αυλαία να ανοίγει στις 11 Ιουνίου και το τουρνουά να ολοκληρώνεται ένα μήνα αργότερα, στην Αγγλία και το Γουέμπλεϊ, το οποίο θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά τον τελικό του EURO, και για πρώτη εντός του 21ου αιώνα, με τον τελευταίο να έχει λάβει χώρα το 1996 και να έχει αναδείξει νικήτρια την Tσεχία.
E2uq75DXoAkVp12_1.jpg

Το φετινό τουρνουά μάλιστα σηματοδοτεί την συμπλήρωση 60 χρόνων από την στιγμή της δημιουργίας του, και θα διαδραματιστεί σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία να κάνει την αρχή, στην Ρώμη.

Οι Ιταλοί μάλιστα βρίσκονται στον πρώτο όμιλο της διοργάνωσης, μαζί με τις Τουρκία, Ελβετία και Ουαλία, και οι τύχες των ομάδων εν΄ όψει της συνέχειας θα καθοριστούν στο Ολίμπικο της Ρώμης, αλλά και στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού.

Το Ολίμπικο άλλωστε αποτελεί ένα από τα κλασσικότερα και πιο αγαπημένα γήπεδα στην Ευρώπη, έχοντας φιλοξενήσει συνολικά 7 τελικούς διοργανώσεων.

Αναλυτικότερα, όσο αφορά το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης:

Πρόκειται σαφώς για την σπουδαιότερη αθλητική εγκατάσταση σε ολόκληρη την Ιταλία. Ένα γήπεδο που έχει επιβιώσει στον χρόνο, έχοντας λάβει υπόσταση το 1937, και ενώ χρησιμοποιείται τόσο από την Ρόμα, όσο και από την Λάτσιο, ενώ πλέον θα είναι αυτό στο οποίο θα δοθεί το σφύριγμα της έναρξης του EURO, με την πρεμιέρα να βρίσκει την Ιταλία απέναντι στην Τουρκία.
E2o1GM2XEAAQQXX_1_1.jpg

Έχει χωρητικότητα 70.634 θεατές, ενώ το απόλυτο ρεκόρ που έχει σημειώσει από προσέλευση κόσμου, έλαβε χώρα το 1953, με 100.000 άτομα να παραβρίσκονται στην αναμέτρηση της Ιταλίας απέναντι στην Ουγγαρία, όπου οι τυπικά φιλοξενούμενοι επικράτησαν με 3-0, στην «χρυσή εποχή» του Πούσκας και της εθνικής τους ομάδας, στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της κεντρικής Ευρώπης, ανάμεσα στις Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Ιταλία, Ελβετία και Ουγγαρία.

Επιπλέον, στο Ολίμπικο έχουν διεξαχθεί 4 τελικοί Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με τον πιο πρόσφατο να είναι αυτός του Champions League το 2009, ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Μπαρτσελόνα, ενώ φιλοξένησε και τον 14ο τελικό που έγινε ποτέ στην διοργάνωση του Μουντιάλ, ανάμεσα στην Δυτική Γερμανία και την Αργεντινή, σε μία άκρως επιτυχημένη μετάδοση, που μέχρι και σήμερα αποτελεί μία από τις κορυφαίες σε τηλεθέαση βραδιές, κάθε είδους προγράμματος.
E2YS93yX0AAnBtx_1_1.jpg

Συνολικά πάντως έχει πάρει μέρος τρεις φορές σε τελικούς διεθνών διοργανώσεων και αυτές είναι:

  • EURO 1968: Ιταλία – Γιουγκοσλαβία 2-0
  • EURO 1980: Βέλγιο – Δυτική Γερμανία 1-2
  • MUNDIAL 1990 : Δυτική Γερμανία – Αργεντινή 1-0

Παράλληλα οι τελικοί διασυλλογικής διοργάνωσης που έχει φιλοξενήσει είναι:

  • European Cup 1977: Λίβερπουλ – Γκλάντμπαχ 3-1
  • European Cup 1984: Λίβερπουλ – Ρόμα 1-1 (4-2 πεν.)
  • Champions League 1996: Γιουβέντους – Άγιαξ 1-1 (4-2 πεν.)
  • Champions League 2009: Μπαρτσελόνα - Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ 2-0

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως τόσο στην πρεμιέρα του EURO, όσο και στην συνέχεια της διοργάνωσης, δόθηκαν εγγυήσεις για παρουσία κόσμου τουλάχιστον στο 25% της χωρητικότητας.
E29jnVhVoAEyuLw_1.jpg

Η Ιταλία και η Ρώμη άλλωστε αποτελούσαν ένα ερωτηματικό στην παρουσία ή όχι μίας μερίδας φιλάθλων στο γήπεδο. Εν τέλει, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να μπει κανονικά στο γήπεδο, με το αγαπημένο ιταλικό Στάδιο, να αναμένει την έναρξη του επικείμενου τουρνουά!

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης