Basket Talk

Καλοκαίρι που... σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής

Καλοκαίρι που... σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής
Το φετινό καλοκαίρι αποχαιρέτησαν πολλοί μπασκετμπολίστες την ενεργό δράση τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μεγάλο μέρος από την ελίτ του ελληνικού μπάσκετ της τελευταίας 10ετίας πήρε την απόφαση να… βγει στη σύνταξη.

Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Γιάννης Μπουρούσης 
και Στράτος Περπέρογλου είναι παίκτες που άφησαν το στίγμα τους στο ελληνικό μπάσκετ. Παίκτες που έγραψαν ιστορία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, μέχρι τη Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ και από εκεί στο Μπάμπεργκ έως την ΑΕΚ.

Όλοι πλην του Στράτου Περπέρογλου, το 2005 βρέθηκαν στην βάθρο για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ της εθνικής Ελλάδος, η οποία λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του Παναγιώτη Γιαννάκη, στο Βελιγράδι.

OΒασίλης Σπανούλης (38 ετών) στέφθηκε πρωταθλητής στην Euroleague3 φορές, μια με τον Παναθηναϊκό (2009) και δύο με τον Ολυμπιακό (2012,2013). Ο Στράτος Περπέρογλου (36 ετών) έχει αντίστοιχες κατακτήσεις δύο με τους «πράσινους» (2009,2011) και μια με τους «ερυθρόλευκους» (2013).

Μάλιστα οι δυο τους έχουν κατακτήσει μαζί το 2009 το triplecrown (ευρωπαϊκό, πρωτάθλημα και κύπελλο).

Ο Γιάννης Μπουρούσης (37 ετών) διένυσε άπειρα… μίλια στην καριέρα του, αλλά έχει στην κατοχή του μια στέψη στην Euroleagueτο 2015 με την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ο Νίκος Ζήσης (37 ετών) τα κατάφερε με την ΤΣΣΚΑ το 2008.

Ωστόσο η επικαιρότητα δεν περιορίστηκε μόνο… εντός των πυλών.

Ο Ισραηλινός, Ομρί Κάσπι, στα 33 του χρόνια μετά από μια γεμάτη καριέρα τόσο σε Ευρώπη όσο και στο ΝΒΑ, αποφάσισε να «ρίξει» αυλαία. Ήταν ο πρώτος ισραηλινός που έγινε ντραφτ και ο πρώτος που έπαιξε στο ΝΒΑ με την καριέρα του μάλιστα να κρατάει 10 σεζόν!

Ο Ισπανός Φελίπε Ρέγιες για χρόνια αποτέλεσε βασικό γρανάζι της Ρεάλ Μαδρίτης. Φέτος ήρθε η στιγμή στην ηλικία των 41, να κρεμάσει την φανέλα του. Ο Ισπανός σέντερ σε ολόκληρη την καριέρα του αγωνίστηκε στην Ενστουδιάντες (1998-2004) και την Ρεάλ Μαδρίτης (2004-2021). Με τη "βασίλισσα" πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα Euroleague (2015,2018), καθώς επίσης 7 πρωταθλήματα και 8 κύπελλα Ισπανίας.
Reyes.jpg

Ο Σέρβος Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς (35 χρονών) «έκλεισε» και αυτός ένα μεγάλο κύκλο της καριέρας του. Ο Σέρβος ξεκίνησε την καριέρα του από την Παρτιζάν στα 18 του χρόνια και εκεί την έκλεισε στα 35. Ενδιάμεσα αγωνίστηκε σε Ρεάλ ΜαδρίτηςΜέγκαΜπάμπεργκ και Τράζμπζονσπόρ. Το 2009 πήρε από την Euroleagueτο βραβείο του «Ανερχόμενου παίκτη» καθώς και το βραβείο του MVPστην Αδριατική λίγκα.

Ο συμπατριώτης του Βελίτσκοβιτς Μιλένκο Τέπιτς συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2009 ερχόμενος στον Παναθηναϊκό και το 2011 κατέκτησε μαζί του την Euroleagueστη Βαρκελώνη. Ο Σέρβος γκαρντ πέρασε και από τον ΠΑΟΚ για δύο θητείες μάλιστα (2015-16, 2018-19) και μία στον Ηρακλή μια (2019-20) ενώ έκλεισε την καριέρα του στη Μέγκα Βελιγραδίου σε ηλικία 34 ετών.
Tepic.jpg


Κάθε άγιος έχει παρελθόν και κάθε αμαρτωλός μέλλον, όπως έλεγε και ο Ιρλανδός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ. Το παρελθόν είναι «γλυκό» γιατί οι αναδρομές και οι μνήμες μένουν χαραγμένες μέσα σου, ενώ το μέλλον είναι θολό και άγριο.

Δημήτρης Φεραδούρος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης