Basket Talk

Κίνα: Οι απουσίες και τα βαριά... χαρτιά της νέας αντιπάλου της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά

Κίνα: Οι απουσίες και τα βαριά... χαρτιά της νέας αντιπάλου της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά
Η Κίνα βρίσκεται στον Καναδά και συμμετέχει στο Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια στον ίδιο όμιλο μαζί με την Εθνική μας ομάδα και τους "οικοδεσπότες", με στόχο να αφήσουν πίσω τους την κακή πορεία στου Παγκόσμιο Κύπελλο (2019). Όμως ο ομοσπονδιακός τεχνικός της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη, Du Feng, δεν μπορεί να υπολογίζει στην παρουσία δύο σημαντικών του «όπλων».
Σχετικά Άρθρα

Οι ηχηρές απουσίες

Από τη μία ο Jianlian Yi και από την άλλη ο Ailun Guo. Ο άλλοτε παίκτης του ΝΒΑ (Dallas Mavericks, Washinghton Wizards, New Jersey Nets και Μilwaukee Bucks), Jianlian Yi, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του την περσινή σεζόν δεν κατάφερε να επανέλθει ποτέ στον παλιό καλό του εαυτό.

bbb_3.jpg

Ο 34χρονος παίκτης των Guangdong Southern Tigers είχε υποστεί ρήξη αχιλλείου και παρότι ήταν ο κορυφαίος της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 έχοντας 17,8 πόντους, 7,8 ριμπάουντ μέσο όρο δεν βρέθηκε όπως ήταν λογικό στην τελική δωδεκάδα.

mmm_3.jpg

Μεγάλο κενό αφήνει και η απουσία του Ailun Guo. Ο 27χρονος γκαρντ της Liaoning και 7 φορές all star παίκτης στο κινέζικο πρωτάθλημα (CBA) αποκλείστηκε λόγω τραυματισμού προς το τέλος της σεζόν κάτι που πάντως φαίνεται να βόλεψε τον Ομοσπονδιακό προπονητή Feng αφού ο Guo δεν ταιριάζει στην φιλοσοφία του παρά το γεγονός ότι τη φετινή σεζόν σκόραρε 23,1 πόντους μέσο όρο με τη φανέλα των Liaoning.

Οι παίκτες που αξίζουν προσοχή

Η απουσία των συγκεκριμένων δύο παικτών δίνει την ευκαιρία να αναδειχθούν και να βγουν μπροστά νεότεροι αθλητές και να αποδείξουν την αξία τους. Ένας από αυτούς είναι ο σέντερ των Xinjiang Flying Tigers, Zhou Qi, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του (25 ετών) έχει προλάβει να κάνει ένα γρήγορο πέρασμα από το ΝΒΑ. Ακολούθησε τα βήματα του συμπατριώτη του και «θρύλου» του κινεζικού μπάσκετ, Yao Ming, καθώς επιλέχθηκε στο draft του 2016 από τους Houston Rockets στο Νο.46. Πρόλαβε να αγωνιστεί εκεί για δύο σεζόν. Την περίοδο 2017-18 μέτρησε 18 συμμετοχές, ενώ την επόμενη σεζόν μόλις μία.

mm.jpg

Από την ηλικία μόλις των 15 ετών είχε τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα  σε ένα διεθνές τουρνουά Under 16 στην Τουρκία, σημειώνοντας 41 πόντους, 28 ριμπάουντ και 15 τάπες εναντίον της Γερμανίας, ενώ παρόμοια εμφάνιση πραγματοποίησε εναντίον της Τουρκίας το 2011 (30 πόντους, 17 ριμπάουντ και 8 τάπες).

yyy_1.jpg

Ένας ακόμη παίκτης-κλειδί για την Κίνα είναι ο Zhao Jiwei. Ο βραχύσωμος γκαρντ, μόλις 1.85 μέτρα ύψος, αγωνίζεται στην πατρίδα του με την φανέλα των Liaoning και αναμένεται να είναι ο παίκτης που θα είναι το Α και το Ω στην περιφέρεια των Κινέζων. Μία ενδιαφέρουσα ιστορία ακολουθεί τον Κινέζο γκαρντ, καθώς προέρχεται από στρατιωτική οικογένεια και στην ηλικία των 10 μπήκε εσώκλειστος σε αθλητικό σχολείο και κάπου εκεί λάτρεψε το μπάσκετ. Ακόμη ένας παίκτης που απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή είναι ο πολύπειρος σέντερ, Ren Junfei, ο οποίος δίνει σταθερά το παρών σε σημαντικά ραντεβού της Κίνας.

vvv_1.jpg

Από παίκτης... προπονητής

Ο Du Feng πριν γίνει προπονητής άφησε το δικό του... στίγμα στο πρωτάθλημα του CBA, καθώς στα 14 χρόνια καριέρας του αγωνίστηκε μόνο με τους Guangdong Southern Tigers και κατέκτησε επτά πρωταθλήματα. Από το 2013 αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική και έχει πανηγυρίσει τέσσερις φορές τον τίτλο με την ομάδα που το πέτυχε και ως παίκτης, ενώ παράλληλα τα τελευταία τρία χρόνια έχει ψηφιστεί κορυφαίος προπονητής του πρωταθλήματος.

feng.jpg

Αυτή είναι η πρώτη του φορά ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Κίνας σε μεγάλη διοργάνωση, καθώς αντικατέστησε το 2019 τον Li Nan, ο οποίος καθοδήγησε την ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019. Είναι παντρεμένος με την κολυμβήτρια, Ma Chenfei, ενώ ο πεθερός του είναι ο αρσιβαρίστας, Ma Wenguand  και πεθερά του η προπονήτρια κολύμβησης, Yao Ying.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης