Τένις

Ντανιίλ Μεντβέντεφ: Ο δρόμος προς το «πάνθεον» του ρωσικού τένις βασίστηκε σε έναν απλό, απαράβατο κανόνα! (video)

Ντανιίλ Μεντβέντεφ: Ο δρόμος προς το «πάνθεον» του ρωσικού τένις βασίστηκε σε έναν απλό, απαράβατο κανόνα! (video)

Από τα «αλώνια» των Challengers, μέχρι το πρώτο Grand Slam της καριέρας του, ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ στηρίχτηκε σε μία βασική αρχή: στη συνεχή επιστροφή της μπάλας. Ο τρίτος Ρώσος τενίστας που κερδίζει Grand Slam, κατέκτησε το US Open, αφού επικράτησε με 3-0 σετ (6-4, 6-4, 6-4) του Νόβακ Τζόκοβιτς και η νίκη του, σε ένα μεγάλο μέρος, βασίστηκε στο μεγάλο όπλο του Σέρβου!

«Δεν είμαστε εδώ για να επιτρέψουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς να κερδίσει το 21ο του Grand Slam». Με αυτό το λιτό και ξεκάθαρο μήνυμα, ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο φετινό US Open.

Ο στόχος του; Προφανώς η κατάκτηση! Ειδικά εφόσον είχε φτάσει ένα «βήμα» από αυτήν πριν δύο χρόνια, χωρίς να πιει νερό, εξαιτίας του Ραφαέλ Ναδάλ.

Η «δίψα» της προσμονής ήταν, όμως, μεγάλη και -καθώς φάνηκε- αρκετή, για να χαράξει μία θεότρελη πορεία ως το τρόπαιο. Εξίσου τρελή με τον δικό του «ιδιαίτερο» χαρακτήρα.

US Open: Τρίτη και… φαρμακερή!

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του σε τελικό το 2019 στα ίδια γήπεδα των ΗΠΑ, αλλά και στο Australian Open τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η «μάχη» απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς γινόταν η τρίτη απόπειρα του Ρώσου τενίστα να κατακτήσει το πρώτο του Grand Slam και να βάλει το όνομά του στη λίστα με τους συμπατριώτες του που έχουν κατακτήσει επίσης major τίτλο: τους Γεβγένι Καφέλνικοφ (Australian Open 1999 και Roland Garros 1999) και Μαράτ Σαφίν (US Open 2000 και Australian Open 2005).

Αυτήν τη φορά, δεν λάθεψε!

Μέσα σε 2 ώρες και 15 λεπτά «υπέταξε» τον σπουδαίο Νόλε, έναν άνθρωπο που μπήκε στο φετινό US Open έχοντας κερδίσει τους 19 από τους 42 τελευταίους του τελικούς σε Grand Slam.

Ωστόσο, στο «ραντεβού» με την ιστορία και το Calendar Grand Slam, ο Σέρβος υπήρξε ασυνεπής. Το «στοιχειωμένο» επίτευγμα του Ροντ Λάβερ, που εντοπίζεται στο μακρινό 1969, δεν ισοφαρίστηκε, αφού ο Μεντβέντεφ εκμεταλλεύτηκε κάθε περιθώριο που του δόθηκε από το βάρος στα πόδια και στη ψυχή του αντιπάλου του.

Αφενός η αναμέτρηση των πέντε σετ με τον Ζβέρεφ υπήρξε επίπονη, αφετέρου ήταν τέτοιο το διακύβευμα, που ακόμα και ο «ψυχρός» πνευματικά, Τζόκοβιτς, έδειξε να επηρεάζεται.US Open: Daniil Medvedev ends Novak Djokovic's Grand Slam dream

Εν τέλει, ο Μεντβέντεφ δεν άφησε την ευκαιρία που ανοίχτηκε μπροστά του, και έγινε μόλις ο δεύτερος που νικά τον Τζόκοβιτς, στους τελευταίους δέκα Grand Slam τελικούς, αποδεικνύοντας πως και ο Νόλε είναι κοινός θνητός, παρότι κυνηγούσε ένα ρεκόρ που θα εξασφάλισε την «αθανασία» του στο παγκόσμιο τένις!

Ωστόσο, ήταν εξαιρετικά παρήγορο για τον ίδιο, πως κατάφερε να έχει την ευμένεια του κοινού.

«Παρά το γεγονός πως δεν κέρδισα το ματς, η καρδιά μου είναι γεμάτη ευχαρίστηση και είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη, επειδή εσείς με κάνατε να νιώθω τόσο ξεχωριστός», ανέφερε μετά το ματς.

Η ήττα, όμως, είχε ξεκάθαρα αίτια.


Ένας απαράβατος κανόνας 15 ετών που τον έφερε από το ναδίρ, στο ζενίθ!

Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ πλήρωσε τον Νόβακ Τζόκοβιτς με το ίδιο νόμισμα!

Οι συνεχείς επιστροφές από τη βασική γραμμή, ένα είδος παιχνιδιού σαν να παίζεις με τοίχο που σου επιστρέφει κάθε μπαλιά, αποτελεί σήμα-κατατεθέν του τρόπου παιχνιδιού του Σέρβου. Ωστόσο, η ίδια συμβουλή είχε δοθεί χρόνια πριν στον Μεντβέντεφ και είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που έφτασε από το μηδέν στην κορυφή.

«Ο χρυσός της κανόνας ήταν ο εξής: αυτός που κερδίζει το ματς, είναι αυτός που περνάει τις περισσότερες μπαλιές πάνω από το φιλέ. Πρέπει να μάθεις να παλεύεις σαν τρελός!» και αναμφισβήτητα, το τήρησε στον μέγιστο βαθμό.

Από τα «αλώνια» των Challengers, έως τα σαλόνια του Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης, ο απαράβατος αυτός κανόνας, η αρχή που δεν παρέκλινε, υπήρξε το βασικό του όπλο: αυτό που τον έφερε ως το τρόπαιο του US Open, χάνοντας μόλις ένα σετ από τον Μπότικ φαν ντε Ζάντσουλπ στον προημιτελικό!


Χαρακτήρας εξίσου ιδιαίτερος με το…
backhand του!

Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ, εκτός από το προσωπικό του στυλ εντός court, διαθέτει και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, στα όρια του ιδιόμορφου.

Αν η διαμάχη με τον Στέφανο Τσιτσιπά μοιάζει να έχει ξεχαστεί, οι αντιδράσεις που είχε το 2019 μετά την επικράτηση επί του Φελισιάνο Λόπες, στην ίδια διοργάνωση, δύσκολα ξεχνιούνται.

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ παιδιά, γιατί εξαιτίας της δικής σας ενέργειας, κατάφερα να κερδίσω απόψε», ενώ το αμερικάνικο κοινό τον αποδοκίμαζε με πάθος!

Εν τέλει, το «φύλλο» δύο χρόνια μετά γύρισε για τον ίδιο, ώστε να καταφέρει να γίνει ο δεύτερος Ρώσος που κατακτά το US Open μετά τον Μάρατ Σάφιν το 2000, αλλά και ο μόλις δεύτερος γεννηθείς -μετά τον Ντόμινικ Τιμ- από το 1990 και έπειτα, που κατακτά Grand Slam.

Αν κανείς αναζητά ψεγάδια στην πορεία ενός αθλητή, σίγουρα θα καταφέρει να τα βρει. Ουδείς δεν διεκδικεί το αλάθητο.

Ο καθένας κράτα την εικόνα που επιθυμεί και στην περίπτωση του Ντανιίλ Μεντβέντεφ συμβαίνει το ίδιο. Είτε πρόκειται για τις εκρήξεις του, είτε για τους πόντους που κέρδισε κόντρα σε κάθε λογική, ακολουθώντας έναν απαράβατο κανόνα.



Οι τίτλοι του αναλυτικά:

2021: US Open, ATP Masters 1000 Canada, Μαγιόρκα, Μασσαλία

2020: Nitto ATP Finals, ATP Masters 1000 Paris

2019: ATP Masters 1000 Shanghai, Αγία Πετρούπολη, ATP Masters 1000 Cincinnati, Σόφια

2018: Τόκιο, Ουίνστον Σάλεμ, Σίδνεϊ

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης