Sports Βusiness

Bitcoin: Το «μπαλαντέρ» των ομάδων για τους μισθούς των ποδοσφαιριστών

Bitcoin: Το «μπαλαντέρ» των ομάδων για τους μισθούς των ποδοσφαιριστών
Μπορεί το Bitcoin να αποτελέσει λύση για την πληρωμή των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών; Τα κρυπτονομίσματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και η συζήτηση για το χώρο του ποδοσφαίρου μόλις άρχισε…
Σχετικά Άρθρα
Στις αρχές Ιουλίου η Άλκμααρ ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με την Bitcoin Meester που θα γίνει ο επίσημος συνεργάτης του συλλόγου για τα κρυπτονομίσματα. Η ολλανδική ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τις μηνιαίες απολαβές των ποδοσφαιριστών με Bitcoin ξεκινώντας μια «επανάσταση» στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο εμπορικός διευθυντής της Άλκμααρ, Μίκαελ Κόστερ, δήλωσε πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων ανθίζει γνωρίζοντας ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Η Σαουθάμπτον υπέγραψε συμφωνία με την Coingaming Group και θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τα μπόνους των ποδοσφαιριστών σε Bitcoin. Επίσης η Γουότφορντ είχε το logo του Bitcoin στο μανίκι της φανέλας, διαφημίζοντας το γνωστό κρυπτονόμισμα.

Πρέπει το Bitcoin να χρησιμοποιηθεί στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών;

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική επένδυση, με το Bitcoin να έχει αυξήσει την αξία του κατά 250% τους τελευταίους 12 μήνες. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να επωφελήσει τους ποδοσφαιριστές καθώς θα έχουν πιθανότητες να αυξήσουν περισσότερο το μισθό τους αντί να λαμβάνουν 100% μετρητά. Φυσικά κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό και για τις ομάδες, καθώς θα είχαν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πήγαιναν στους μισθούς των ποδοσφαιριστών.

Για παράδειγμα μια ομάδα Α προσεγγίζει έναν ποδοσφαιριστή προτείνοντάς τους συμβόλαιο 800.000 ευρώ. Η ομάδα Β προσφέρει στον ποδοσφαιριστή 500.000 ευρώ και δεν μπορεί να φτάσει στα 800.000 ευρώ της ομάδας Α. Για αυτό λοιπόν αντιπροτείνει να προσφέρει το 50% του συμβολαίου σε Bitcoin. Με αυτόν τον τρόπο παρότι του προσφέρει μικρότερο συμβόλαιο, τα πιθανά κέρδη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 800.000 ευρώ μετρητά της ομάδας Α. Φυσικά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες στις διαπραγματεύσεις του συμβολαίου ενός ποδοσφαιριστή, ειδικά εφόσον η διαχείριση του χαρτοφυλακίου σε Bitcoin ανατεθεί στην ομάδα, έτσι ώστε ο ποδοσφαιριστής να συγκεντρώνεται στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι.

Τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας στρατηγικής για τις ομάδες είναι δύο. Πρώτον θα χρειαστεί να δημιουργήσουν ξεχωριστό χρηματοοικονομικό τμήμα που θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων των ποδοσφαιριστών και θα τους συμβουλεύει για τις κινήσεις τους. Κάτι τέτοιο πέραν του ότι χρειάζεται αρκετά χρήματα για το ξεκίνημα και τη λειτουργία του, ελλοχεύει το σημαντικό κίνδυνο για το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων ομάδων. Κι αυτό γιατί οι μεγάλες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν τους καλύτερους χρηματοοικονομικούς συμβούλους και αναλυτές κρυπτονομισμάτων. Αυτό θα ήταν και τεράστιο διαπραγματευτικό ατού για τις μεγάλες ομάδες έτσι ώστε να προσελκύσουν ακόμα ευκολότερα ποδοσφαιριστές στο ρόστερ τους. Επίσης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πέσει η αξία του Bitcoin, όπως φυσικά σε κάθε επένδυση πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το ρίσκο και η απόδοση.

Ποιοι ποδοσφαιριστές θα ήταν υπέρ των συμβολαίων με κρυπτονομίσματα;

Εξαρτάται από το προφίλ του ποδοσφαιριστή, το κατά πόσο θέλει να αναλάβει το ρίσκο της επένδυσης. Μια υπόθεση είναι πως οι νεότεροι ποδοσφαιριστές θα ήταν περισσότερο πρόθυμοι να επιλέξουν συμβόλαια με κρυπτονομίσματα καθώς δεν έχουν τις ανησυχίες που θα είχε ένας μεγαλύτερος ηλικιακά ποδοσφαιριστής με οικογένεια. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι μεγαλύτεροι ηλικιακά ποδοσφαιριστές όπως για παράδειγμα ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ζεράρ Πικέ έχουν εμπλακεί με διάφορες επενδύσεις σχεδιάζοντας το μέλλον τους. Συνεπώς δεν μπορούμε να συμπεράνουμε πως μια συγκεκριμένη κατηγορία παικτών θα στόχευε σε συμβόλαια με κρυπτονομίσματα.

Τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που το Bitcoin γίνει συνηθισμένος τρόπος πληρωμής συμβολαίων στο ποδόσφαιρο;

Στην οικονομία και τις επενδύσεις τα πάντα καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Το ίδιο ισχύει και για τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Η τιμή του Bitcoin, όπως κάθε μετοχής, είναι αυτό που πιστεύουν οι επενδυτές ότι αξίζει, με τις τιμές να κυμαίνονται βάσει των αγοραπωλησιών των επενδυτών. Σε αντίθεση με τις κοινές επενδύσεις, το Bitcoin είναι ανελαστικό ως προς τις τιμές καθώς υπάρχει μια συγκεκριμένη ποσότητα Bitcoin με δυσκολία στο mining, με τη ζήτηση να αλλάζει ελάχιστα ανεξάρτητα από τις αλλαγές στην τιμή.

Δεδομένου ότι η Πρέμιερ Λιγκ έχει τα ακριβότερα συμβόλαια ποδοσφαιριστών, σε περίπτωση που εισήγαγε τα μικτά συμβόλαια ρευστού χρήματος και κρυπτονομισμάτων σε αναλογία 50/50, το αγγλικό πρωτάθλημα θα γινόταν αυτόματα ένας εκ των μεγαλύτερων επενδυτών σε Bitcoin. Μια τόσο μεγάλη επένδυση θα αύξανε σημαντικά την τιμή του Bitcoin.

Ωστόσο υπάρχει ένας κύριος λόγος ανησυχίας σε περίπτωση που οι ποδοσφαιριστές κατακλύσουν την αγορά Bitcoin. Σίγουρα οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές θα πραγματοποιούσαν κερδοσκοπικές επενδύσεις μέσω του Bitcoin. Αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «φούσκα» στην αγορά. Έτσι σε περίπτωση που οι ποδοσφαιριστές αποφάσιζαν να πουλήσουν, η τιμή του Bitcoin θα έπεφτε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα πολλοί απλοί επενδυτές να χάσουν μεγάλα ποσά.

Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο;

Σε περίπτωση που το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιηθούν ευρέως στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, είναι αναγκαίο να υπάρξει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τους παίκτες και τις ομάδες από τους κινδύνους της αγοράς. Ένας τρόπος θα ήταν να οριστεί κάποιο ανώτατο όριο για τις ομάδες είτε να μπει ένα μέγιστο ποσοστό στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που θα πληρώνονται σε κρυπτονομίσματα (π.χ 20% του συμβολαίου). Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής έκθεσης στην αγορά και παράλληλα διατηρείται η δυνατότητα αποκόμισης σημαντικών κερδών από τις αποδόσεις.

Συνοψίζοντας, η εισαγωγή κρυπτονομισμάτων στο ποδόσφαιρο είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα καθώς οι σύλλογοι μπορούν να διαφοροποιηθούν βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους για τις πληρωμές των μισθών, με «μπαλαντέρ» τα κρυπτονομίσματα. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι το μέγεθος του κινδύνου που θα εκτεθούν οι ποδοσφαιριστές, δεδομένου ότι αμείβονται με εκατομμύρια το χρόνο, ακόμα κι ένα μικρό ποσοστό να επενδύεται στην αγορά είναι σημαντικό. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια πρακτική, πρέπει να διασφαλιστούν οι ποδοσφαιριστές με τις κατάλληλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έτσι ώστε να είναι συγκεντρωμένοι εκεί που πρέπει, δηλαδή στο ποδόσφαιρο.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης