Sports Βusiness

Άντερλεχτ: Η "κυρία" των πωλήσεων μέσα από πέντε παραδείγματα

Άντερλεχτ: Η

Μπορεί να μην έχει κατακτήσει την κορυφή του Βελγίου εδώ και τέσσερα χρόνια, όμως η Άντερλεχτ, παραμένει «πρωταθλήτρια» στον τομέα των πωλήσεων!

Σχετικά Άρθρα

Ήταν καλοκαίρι του 2001. Ο Γιαν Κόλερ αναγκάζει τη Μπορούσια Ντόρτμουντ να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του. Ο διεθνής Τσέχος δεν το σκέφτεται ούτε στιγμή και φοράει τα κιτρινόμαυρα των Βεστφαλών, για την επόμενη πενταετία.

Αυτή η μεταγραφή, ωστόσο, έκρυβε ένα ακόμα μεγαλύτερο νόημα. Η Άντερλεχτ μόλις είχε πραγματοποιήσει την ακριβότερη πώληση στην ιστορία της και ένα μεγάλο πλάνο, έμπαινε στις «ράγες» του. Πέρασαν 20 χρόνια από τότε και οι Βέλγοι, όχι απλώς εξελίχθηκαν αλλά έγιναν μάστερ στο γέμισμα των ταμείων.

Ειδικά την τελευταία δεκαετία, τα έσοδα ζαλίζουν και η μεταγραφή του Άλμπερτ Λοκόνγκα, ολοκληρώνει τα συνολικά 102 εκατ. ευρώ που έχει γίνει πλουσιότερη η ομάδα από μόλις μία πεντάδα (!) ποδοσφαιριστών. Το ακόμα πιο εκπληκτικό, είναι πως οι τέσσερις από αυτούς, προέρχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου.

Η επόμενη μέρα του Βελγίου, χτίζεται στο εργοστάσιο της μεγαλύτερης παραγωγής βελγικών ταλέντων.

Ζερεμί Ντοκού (26 εκατ. ευρώ)

Μπορεί να είχε κλείσει μόλις τα 18 του χρόνια, όμως ο Ζερεμί Ντοκού είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Η αποκάλυψη του φετινού EURO, είναι από τους εξτρέμ που θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον και αποτελεί από τους κορυφαίους άσους που έβγαλε η Άντερλεχτ.

Το γεγονός πως το καλοκαίρι του 2020, έγινε η ακριβότερη πώληση τα λέει όλα. Η Ρεν δαπάνησε συνολικά 26 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον διεθνή ακραίο και να προσθέσει ένα ακόμα λόγο υπερηφάνειας στον βελγικό σύλλογο. Συνολικά, μέτρησε έξι γκολ και επτά ασίστ σε 37 συμμετοχές.

Γιούρι Τίλεμανς (25 εκατ. ευρώ)

Το κλειδί της μεσαίας γραμμής της Λέστερ, δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική αφετηρία. Εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της εθνικής Βελγίου αλλά και ένας χαφ που δείχνει σε κάθε στιγμή, το ιδιαίτερο ταλέντο του.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2017, τα 35 τέρματα αλλά και οι 31 ασίστ που πέτυχε σε χρονικό διάστημα 185 αγώνων, έφερε την εξωπραγματική προσφορά της Μονακό, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Το φράγμα της ακριβότερης πώλησης, έσπασε σε τεράστιο βαθμό, με την ομάδα του Πριγκιπάτου να τον πουλάει με 45 εκατ. ευρώ, στη Λέστερ, το καλοκαίρι του 2019.

Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (18,5 εκατ. ευρώ)

Ο μόνος της λίστας, που δεν ξεκίνησε από τις ακαδημίες. Ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς εντοπίστηκε στις ακαδημίες της Παρτιζάν και το ταλέντο του, έκανε την Άντερλεχτ να δαπανήσει συνολικά πέντε εκατ. ευρώ. Ήταν μόλις 20 ετών, το καλοκαίρι του 2015, όταν έφτασε η τεράστια πρόταση της Νιούκαστλ.

Τα 44 γκολ σε 90 συμμετοχές μόνο αδιάφορα δεν ήταν. Του εναντίου, τον έκαναν την κορυφαία πώληση έναντι 18,5 ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσό με το οποίο αγοράστηκε.

Άλμπερτ Λοκόνγκα (17,5 εκατ. ευρώ)

Το τελευταίο «δικό» της παιδί που άνοιξε τα φτερά του. Ο Άλμπερτ Λοκόνγκα πραγματοποίησε μία μαγική χρονιά στη μεσαία γραμμή της Άντερλεχτ και η πώληση ήταν αναμενόμενη. Αρκετές προτάσεις, πολλές ομάδες όμως η Άρσεναλ, ήταν η τελική νικήτρια.

Με συνολικά 17,5 εκατ. ευρώ, οι «κανονιέρηδες» προσθέτουν στο ρόστερ τους έναν απίστευτα ταλαντούχο άσο και του δίνουν την τέταρτη θέση, στις ακριβότερες πωλήσεις του συλλόγου. Μπορεί ακόμα να μην έχει κάνει συμμετοχή με την εθνική Βελγίου, όμως είχε 78 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις με την Άντερλεχτ.

Ρομέλου Λουκάκου (15 εκατ. ευρώ)

Δεν θα έλειπε από τη λίστα ο κορυφαίος Βέλγος επιθετικός του 21ου αιώνα. Ο Ρομέλου Λουκάκουέκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με τη φανέλα της Άντερλεχτ και την τίμησε στο έπακρο, μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Με τα αντίπαλα δίχτυα να έχουν ματώσει 41 φορές σε 98 ματς, η Τσέλσι κάνει το γερό της μπάσιμο για την απόκτησή του.

Σκληρές διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερες αντιπροτάσεις και τελικά… συμφωνία. Τα 15 εκατ. ευρώ ήταν εξωπραγματικό ποσό για εκείνες τις χρονιές και ο υψηλόσωμος επιθετικός, φοράει τα χρώματα των μπλε. Τα υπόλοιπα, είναι απλά ιστορία

Παρατηρούμαι πως ο σύλλογος βγάζει το «ψωμί» του από τις ακαδημίες και ακολουθεί πιστά, ένα οικονομικό πλάνο πολύ διαφορετικό. Για αυτό, πλέον, η Άντερλεχτ χαρακτηρίζεται ως η "κυρία" των πωλήσεων.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης