Retro Stories

Olympic Stories, Γκαλτ: Η ποδοσφαιρική ομάδα «φάντασμα» του 1904

Olympic Stories, Γκαλτ: Η ποδοσφαιρική ομάδα «φάντασμα» του 1904
Με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, το «BN Sports» σας παρουσιάζει μια από τις πιο… αλλόκοτες ιστορίες όλων των εποχών στην κορυφαία διοργάνωση.

Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που το άθλημα του ποδοσφαίρου θα εντασσόταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ημερολόγιο έγραφε 17 Νοεμβρίου του 1904, με την Ολυμπιάδα να διεξάγεται ήδη από την 1η Ιουλίου στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ.

Στην τρίτη κατά σειρά διοργάνωση μετά από αυτές σε Αθήνα (1896) και Παρίσι (1900) διαδραματίστηκε ένα από τα πιο παράξενα συμβάντα στην Ιστορία του αθλητισμού, με την υπόσταση και τον τρόπο διεξαγωγής τότε του ποδοσφαίρου, να μην έχει καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Ακόμα και οι «χρυσοί» νικητές, από διεθνείς ποδοσφαιριστές της εθνικής Καναδά που παρουσιάζονταν στα χαρτιά, εμφανίστηκαν τελικώς ως μέλη ενός τοπικού σωματείου του Οντάριο

Έχετε μπερδευτεί ήδη; Το «BN Sports» θα σας βοηθήσει παρακάτω να… ξεμπλοκάρεται.

GALT-2.jpg

Το «φάντασμα» της… Εθνικής Γκαλτ

Στο τουρνουά της «στρογγυλής θεάς» θα λάμβαναν μέρος μόλις τρεις ομάδες. Αυτές ήταν οι τοπικοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι Κρίστιαν Μπράδερς Κόλετζ, Σεντ Ρόουζ Πάρις, αλλά και η… φερόμενη ως Εθνική Καναδά.

Οι συγκεκριμένοι σύλλογοι θα αγωνίζονταν μεταξύ τους στο στάδιο «Φράνσις Φιλντ» σε ξεχωριστά ματς, ενώ αναφορικά με το format της διοργάνωσης, όποια ομάδα κατείχε τις περισσότερες νίκες, σε συνδυασμό με την επιθετική και αμυντική της επίδοση, θα αναδεικνυόταν πρωταθλήτρια! 

Προτού γίνει αναφορά στην εξέλιξη της διοργάνωσης, πρέπει να τονιστεί μια εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια. Η Εθνική Καναδά ποτέ πραγματικά δεν συμμετείχε σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά εκείνη που κρυβόταν από πίσω ήταν η Γκαλτ, ένας σύλλογος από το Οντάριο.

Η Γκαλτ ιδρύθηκε το 1881 ή το 1882 και εκείνη την εποχή θεωρείτο ένα από τα κορυφαία και πολύπειρα σωματεία, με 3 κατακτήσεις του εγχώριου πρωταθλήματος (1901, 1902, 1903).

Ωστόσο, ο πιο αξιοσημείωτος θρίαμβος για την Γκαλτ και τους ανθρώπους της έμελλε να έρθει έναν χρόνο αργότερα, όταν έμαθαν ότι ο σύλλογος θα εκπροσωπήσει τον Καναδά στην Ολυμπιάδα.

Κανείς, όμως, δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το «φιάσκο» που θα εξελισσόταν με ένα άκρως αμφισβητούμενο ερασιτεχνικό τουρνουά που δεν συμμετείχαν εθνικές ομάδες και δεν υπήρξαν ποτέ αναγνωρισμένα μετάλλια.

Τους... έκανε «πλάκα»

Η Γκαλτ επικράτησε άνετα των δυο αμερικανικών σωματείων, κερδίζοντας τους Κρίστιαν Μπράδες (7-0) και Σεντ Ρόουζ (4-0) με συνολικά 11 γκολ και χωρίς να δεχθεί κανένα! Η διαφορά ήταν χαοτική και η πρωτιά για το Καναδέζικο σωματείο δεδομένη, παρά το γεγονός ότι απέμενε να παιχτεί και το τοπικό ντέρμπι των δυο συλλόγων του Μισούρι.

Για την ιστορία, χρειάστηκαν όχι ένας, αλλά τρεις αγώνες για να αναδειχθεί ο 2ος και ο 3ος, αφού οι δύο πρώτοι (σ.σ. στις 21-22 του μηνός) έληξαν ισόπαλοι 0-0 και εν τέλει στον τρίτο της 23ης Νοεμβρίου οι Μπράδερς επικράτησαν 2-0.

GALT-4.jpg

Μετάλλια με μηδαμινή αναγνώριση

Το «φιάσκο», όμως, δεν τελείωσε εδώ. Το Τμήμα Αθλητισμού του Σεντ Λούις (σ.σ. Department of Physical Culture) με επικεφαλής τον Τζέιμς Ε. Σάλιβαν, παρέδωσε τα μετάλλια στους παίκτες και το τεχνικό τιμ της Γκαλτ.

Ποια μετάλλια όμως; Τα συγκεκριμένα κατασκευάστηκαν στο Σεντ Λούις και δεν ήταν τα επίσημα, αφού δεν είχε καμία ανάμιξη η Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε απονομή ως είθισται σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο ντόρος που είχε δημιουργηθεί ήταν αρκετός και για να μη γίνει χειρότερος και, κατ’ επέκταση, για να μην θεωρηθεί το συγκεκριμένο τουρνουά σκάνδαλο, η Παγκόσμια Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε αργότερα στην επίσημη αναγνώριση του συγκεκριμένου επιτεύγματος.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν, αν μη τι άλλο, τη μηδαμινή υπόσταση και σημασία που είχε το συγκεκριμένο τουρνουά ποδοσφαίρου σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης